![Κόκκινα δάνεια: Έρχονται περισσότερες και πιο βιώσιμες ρυθμίσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/kokkina-daneia-euros.jpg)
Την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την επιτάχυνση του έργου αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους στην ελληνική αγορά συμφώνησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
Στόχοι του αποτελούν η προώθηση υγιών ρυθμίσεων τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2023 και η επιστροφή δανείων της τάξης των 15 – 20 δισ. ευρώ ως πράσινα στο τραπεζικό σύστημα μέσα στην επόμενη 5ετία, με την υποστήριξη του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τον οποίο οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.
Χατζηδάκης προς Servicers: Ρυθμίστε περισσότερα κόκκινα δάνεια
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των ομάδων εργασίας που έχουν ήδη συσταθεί, ώστε το συντομότερο δυνατό ο τρόπος λειτουργίας του εργαλείου να αλλάξει, για την παραγωγή περισσότερων και πιο βιώσιμων ρυθμίσεων.
Ο νέος αλγόριθμος
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τους πρώτους 6 μήνες του 2023 ρυθμίστηκαν 35% περισσότερα δάνεια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αρχικής οφειλής 3,4 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ με διμερείς συμφωνίες και 2,3 δισ. ευρώ μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού).
Ωστόσο, εκτιμάται πως ο ρυθμός αύξησής τους μπορεί να επιταχυνθεί. Κλειδί για αυτό θεωρείται η τροποποίηση του αλγορίθμου του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τρόπο που θα μειώνει το ελάχιστο ποσό ανάκτησης στις προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις.
Ως αποτέλεσμα, οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων θα είναι χαμηλότερες και τα κουρέματα τόκων ή κεφαλαίου υψηλότερα , αυξάνοντας τις πιθανότητες θεραπείας των κόκκινων χορηγήσεων.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας του φορέα που θα αποκτά τα σπίτια ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα μίσθωσής τους για μία 12ετία, στηριζόμενα από το κράτος με στεγαστικό επίδομα, αλλά και επαναγοράς τους μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές δεν έχουν προχωρήσει και το θέμα παραμένει στον αέρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Υπολογίζεται ότι περί τους 30.000 – 50.000 αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες θα κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους, εάν δεν βρεθεί μία λύση.
Οι εκπρόσωποι των servicers πρότειναν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του φορέα, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός για τον ιδιωτικό τομέα.
Κι αυτό διότι οι προσδοκώμενες αποδόσεις είναι χαμηλότερες από τα επιθυμητά για τα funds που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα επίπεδα.
Η ιδανική λύση για τους servicers είναι η χρηματοδότηση τη λειτουργίας του συστήματος από το ίδιο το δημόσιο, εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μέρος, με κεφάλαια που μπορεί να κυμαίνονται από 3 έως 5 δισ. ευρώ.
Νέος κώδικας δεοντολογίας
Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τους διαχειριστές ότι επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τον κλάδο, με στόχο την προστασία των οφειλετών.
Ο λόγος γίνεται για το νέο κώδικα δεοντολογίας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τη σχετική κοινοτική οδηγία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του 2023.
Σύμφωνα με αυτήν, οι servicers θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους δανειολήπτες, αναφορικά με τα εξής:
- Το σύνολο της οφειλής
- Τις οφειλόμενες δόσεις
- Το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες
Σε όσες εταιρείες δεν παρέχουν σαφή και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τα παραπάνω, θα επιβάλλονται ποινές.
Η αλήθεια είναι όταν ξεκίνησε η λειτουργία των servicers και ανέλαβαν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, υπήρχε έλλειμμα ενημέρωσης.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δανειολήπτες μπορούσαν να αντλήσουν αναλυτικές πληροφορίες για τα χρέη τους μέσω του e-banking της τράπεζας που συνεργάζονταν, αλλά και στο δίκτυο των καταστημάτων της.
Μετά τη μεταφορά ωστόσο των χορηγήσεων στις εταιρείες διαχείρισης, αυτό δεν ήταν δυνατόν.
Οι τελευταίες ενημέρωναν τηλεφωνικά, με e-mails ή με επιστολές τους οφειλέτες και δεν υπήρχε η δυνατότητα online πρόσβασης στις πληροφορίες.
Την τελευταία διετία όμως έχουν γίνει σημαντικά βήματα ψηφιοποίησης στον κλάδο. Ήδη οι μεγάλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει online πλατφόρμες, μέσω των οποίων οι δανειολήπτες μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τα χρέη και τους όρους αποπληρωμής τους.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
![Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/Eurolife-FFH-600x250.jpg)
Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου
Η Eurolife FFH προσφέρει ουσιαστικό όφελος στους ασφαλισμένους της
![Ελληνικές τράπεζες: η Mediobanca ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Πειραιώς, Alpha Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trapezes_flags_NEA_2025-600x352.png)
«Ψήφος» στις ελληνικές τράπεζες από τη Mediobanka – Οι νέες τιμές στόχοι
Η τάση αύξησης των ελληνικών δανείων παραμένει ισχυρή και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Mediobanca για τις ελληνικές τράπεζες
![Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/avax-600x401.jpg)
Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx για το διάστημα 2024-2028 - Η avax εκτιμάται ότι θα παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα έτ
![Τράπεζες: Γιατί φορτώνουν με επιπλέον έξοδα το τελευταίο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking24a-600x352.png)
Γιατί «φορτώνουν» με επιπλέον έξοδα τους ισολογισμούς οι τράπεζες - Ο πήχης για τα μερίσματα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από τις τράπεζες
![Miele Hellas: «Bonus» από τους Γερμανούς στην ελληνική εταιρεία – Το στοίχημα των 100 εκατ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/miele-1-600x400.jpg)
Το «bonus» των Γερμανών στη Miele Hellas, το στοίχημα των 100 εκατ. και ο Κωτσόβολος
Τι ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Miele Hellas για την πορεία ανάπτυξης – Το μήνυμα των ιδιοκτητών για την ανάθεση του cluster – Πώς θα αναπτυχθεί
![Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1213-600x450.jpg)
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ