Τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στους Ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ήταν μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας.
«Παρουσίασα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας ατζέντας στους ευρωπαίους συναδέλφους μου. Και κατέστησα σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δυναμική», πρόσθεσε.
«Φυσικά, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε με πολύ εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ σχετικά με το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ», κατέληξε.
Νέα πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο
Η μεγάλη πρόκληση για το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο είναι να συγκεράσει τη δημοσιονομική πειθαρχεία, με έμφαση στον περιορισμό των δαπανών, και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τη γενική ρήτρα που έχει θέσει η Κομισιόν, η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 2,6%. Για να εφαρμοστεί αυτό στην Ελλάδα, οι παροχές δεν θα πρέπει να υπερβούν τα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των πρωτογενών δαπανών αγγίζει τα 106 δισ. ευρώ. Η εποχή που μέσω ενισχύσεων, επιδομάτων και άλλων παρεμβάσεων «μοιράστηκαν» περισσότερα από 55 δισ. ευρώ μέσα σε περίπου μια τριετία πέρασε ανεπιστρεπτί.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα με δεδομένο το υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να επιστρέψει σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε προβλέπει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το μεσοπρόθεσμο
Με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 που κατατέθηκε τον Απρίλιο στην Κομισιόν, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα αναθεωρήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 από 0,7% του ΑΕΠ που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό για να ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,5% το 2026.
Αντίστοιχα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης που παρακολουθούν οι θεσμοί αναμένεται να μειωθεί σε 162,6% του ΑΕΠ το 2023, 150,8% το 2024, 142,6% το 2025 και 135,2% το 2026. Εκτός απροόπτου σήμερα το Eurogroup θα επαναλάβει τις συστάσεις για δημοσιονομική σύσφιξη εν όψει ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών του επόμενου έτους από τα κράτη – μέλη, τα προσχέδια των οποίων θα σταλούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.
Latest News
Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε ταμείο από Δευτέρα
Θα καταβληθούν 67.788.737 ευρώ σε 79.091 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Οι τέσσερις παρεμβάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Τι είπε ο Χατζηδάκης
Ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης έκανε ειδική αναφορά στη συνέχιση του προγράμματος Επιχορήγησης για την Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών
Άνοιξε η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την αγορά καταπατημένων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης προκειμένου να υπάρξει αγορά για καταπατημένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο
Ποια προϊόντα αυξήθηκαν, ποια μειώθηκαν στα σούπερ μάρκετ τον Οκτώβριο [πίνακες]
Πώς διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών που καταρτίζει το ΙΕΛΚΑ με βάση τις τιμές σε 23 κατηγορίες προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ
Έρχεται έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων - Ποιοι και πόσα θα πάρουν
Τι είπε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως για το έκτακτο επίδομα στις γιορτές
Χατζηδάκης: Έρχονται 12 μειώσεις φόρων μέσα στο 2025 - Η ευρωπαϊκή πρωτιά
«Ήδη το 2025 προχωρούμε σε 12 μειώσεις φόρων», τόνισε ο Χατζηδάκης
Κάτω από τον πήχη στην ακρίβεια η κυβέρνηση - Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να επιμένει, καταγράφοντας υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά τόσο με την Ευρωζώνη, όσο και με άλλες χώρες
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας - Τι θα πληρώσουμε φέτος
Τι θα ισχύσει με τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025
Αρδευτικό Ταυρωπού: Προσωρινός ανάδοχος το σχήμα «Άκτωρ Παραχωρήσεις - ΑΒΑΞ» - Στα 139,6 εκατ το ύψος του έργου
Το Αρδευτικό Ταυρωπού, ένα έργο ΣΔΙΤ, καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες 115.000 στρεμμάτων
Η επίσημη πρώτη της επιτροπής χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού - Τι αποφασίστηκε
Όπως αναγνώρισαν τα μέλη «η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την ενδυνάμωση των χρηματοοικονομικών γνώσεων του συνόλου του πληθυσμού»