
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωναν μικρές μεταβολές την Παρασκευή, διατηρώντας τα κέρδη τους μετά το διήμερο ράλι που πυροδοτήθηκε από τον χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κατέγραφε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 2,476%. Υποχώρησε κατά 18 μονάδες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Τετάρτης, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε 3% τον Ιούνιο, ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021, προκαλώντας αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως δεν αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια.
JP Morgan: Ξεκινάει το ράλι στα ομόλογα
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού σημείωνε οριακή άνοδο στο 4,166% μετά από υποχώρηση 27 μονάδων βάσης στις δύο προηγούμενες συνεδρίες, ενώ η ελληνική 10ετία κυμαίνεται στο 3,912%, δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται για 10 χρόνια κατά 0,254% φθηνότερα από την Ιταλία.
«Είμαστε σταθερά της άποψης ότι έχουμε δει τις κορυφές στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στο 10ετές τμήμα της καμπύλης, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε στο Reuters, ο Alexander Pelteshki, συνδιευθυντής του Aegon Strategic Bond Fund. «Η εποχή των μεγάλων, εκ των προτέρων αυξήσεων επιτοκίων είναι πίσω μας – από εδώ και πέρααναμένουμε σταδιακές προσαρμογές επιτοκίων πολιτικής που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα».
Μόνο μια αύξηση από τη Fed βλέπουν οι αναλυτές
Αναλυτές και διαπραγματευτές περιμένουν τώρα μόνο μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στις 26 Ιουλίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τα επιτόκια να φθάνουν σε ένα εύρος 5,25% -5,5%, ενώ η αγορά είναι περισσότερο διχασμένη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στις 27 Ιουλίου.
Οι χρηματιστές βλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων σε κάτι λιγότερο από το 4% ενώ στις αρχές της εβδομάδας έβλεπαν αύξηση πάνω από το 4%. Η Citigroup πάντως, προβλέπει πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο στο 4% και στη συνέχεια θα τα διατηρήσει σταθερά ως τις πρώτες μειώσεις το τρίτο τρίμηνο του 2024. Η απόδοση του διετούς γερμανικού, πιο ευαίσθητου στις επιτοκιακές προσδοκίες, σημείωσε άνοδο 3 μονάδων στο 3,256% την Παρασκευή, μετά από πτώση 14 μονάδων στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Jorge Garayo, συμβούλευε τους πελάτες του να αγοράσουν ομόλογα εν αναμονή περαιτέρω πτώσης των αποδόσεων, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα έχουν μία ομαλή πορεία.


Latest News

Βρήκαν στηρίξεις και απορρόφησαν τις πιέσεις οι ευρωπαϊκές αγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,19%

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Υπό το βάρος της Nvidia η Wall Street - Μικρές στηρίξεις από τα μάκρο
Ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,80% στις 16.519 μονάδες - Οδηγεί σε πτώση και άλλες μετοχές τσιπ της Wall Street

Η Ευρώπη επέστρεψε στον χάρτη - Πώς κερδίζει από το «America First»
«Στιγμές σαν κι αυτές συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε 100 ή 200 χρόνια» - Τι λένε traders για τις ευρωπαϊκές αγορές

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,34% η απόδοση στην επανέκδοση ομολόγου – Υπερκάλυψη 5,19 φορές
Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1,037 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 25 Απριλίου 2025.

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Πιέζει τις ευρωαγορές η βουτιά της ASML
Η εταιρεία κρίσιμων τσιπ ASML σημειώνει πτώση 6,5%

Επανήλθαν οι ανησυχίες στην Ασία, πτώση στις αγορές
Οι ασιατικές μετοχές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της Nvidia ότι θα χρεωθεί περίπου 5,5 δισ. δολάρια για την εξαγωγή μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων