Επεισόδιο του Black Mirror θυμίζει ο αγώνας που δίνει το Screen Actors Guild, το σωματείο στο οποίο συσπειρώνονται ηθοποιοί, καλλιτέχνες και σεναριογράφοι στις ΗΠΑ, ενάντια στη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων τους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται «αιωνίως» από τη βιομηχανία του Χόλιγουντ.

Από την πλευρά τους, τα στούντιο αντιτείνουν ότι έχουν προσφέρει πρωτοποριακή προστασία από την κακή χρήση των εικόνων.

Απεργία στο Χόλιγουντ: Ο πύρινος λόγος της «νταντάς Φάιν» εναντίον των στούντιο γίνεται viral – «Η απληστία σας είναι σοκαριστική»

Σε κάθε περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστεί ένα ευαίσθητο θέμα για τους ηθοποιούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, οι οποίοι φοβούνται ότι η αλματωδώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντιγράψει τις φωνές και τις μορφές τους. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά σημεία εμπλοκής στις συνομιλίες για τα συμβόλαια με τα στούντιο του Χόλιγουντ, οι οποίες έληξαν την Τετάρτη χωρίς συμφωνία.

Η πρόταση που απορρίφθηκε

Η AMPTP, η ομάδα που διαπραγματεύεται εκ μέρους της Walt Disney, του Netflix και άλλων μεγάλων στούντιο και υπηρεσιών streaming, δήλωσε ότι συμφώνησε σε μια «πρωτοποριακή πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη» που θα προστατεύει το ψηφιακό ομοίωμα των ερμηνευτών.

Η προστασία αυτή, σημείωσαν τα στούντιο, θα περιλαμβάνει την λήψη της συγκατάθεσης ενός ηθοποιού για τη δημιουργία και χρήση ενός ψηφιακού αντιγράφου ή την ψηφιακή τροποποίηση της ερμηνείας του.

Όμως ο επικεφαλής διαπραγματευτής του σωματείου SAG-AFTRA, Duncan Crabtree-Ireland, αμφισβήτησε αυτόν τον χαρακτηρισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο Λος Άντζελες.

«Προτείνουν ότι η εικόνα των καλλιτεχνών μας θα μπορεί να σαρώνεται, οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ένα ημερομίσθιο και κατόπιν η εταιρεία να κατέχει το ομοίωμα της εικόνας τους που το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί για πάντα», δήλωσε ο Crabtree-Ireland. «Αν νομίζετε ότι αυτή είναι μια πρωτοποριακή πρόταση, σας προτείνω να το ξανασκεφτείτε».

Τι απαντούν τα στούντιο

Η AMPTP δήλωσε ότι ο ισχυρισμός της SAG-AFTRA ότι τα ψηφιακά αντίγραφα των ηθοποιών του παρασκηνίου μπορούν να χρησιμοποιούνται στο διηνεκές χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση είναι ψευδής. Είπε ότι η παρούσα πρόταση θα περιορίσει τη χρήση του ψηφιακού αντιγράφου στην κινηματογραφική ταινία για την οποία απασχολείται ο ηθοποιός παρασκηνίου. Οποιαδήποτε άλλη χρήση θα απαιτούσε τη συγκατάθεση του εν λόγω ηθοποιού και διαπραγμάτευση για τη χρήση, με την επιφύλαξη μιας ελάχιστης πληρωμής, δήλωσαν τα στούντιο.

Η SAG-AFTRA, το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ, που εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα κατέλθουν σε απεργία τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη