
Έχοντας στο νου την επόμενη μέρα του ουκρανικού πολέμου, μία ομάδα κρατών μελών της ΕΕ δεσμεύτηκε να συνεισφέρει πάνω από μισό δις στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αρχίζουν το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΤΕπ και οι υπουργοί Οικονομικών 16 χωρών υπέγραψαν την Πέμπτη επιστολή προθέσεων για τη συνεισφορά στο ταμείο της «ΕΕ για την Ουκρανία». Η Γαλλία και η Ιταλία δεσμεύτηκαν να παράσχουν 100 εκατ. ευρώ η καθεμία. Το ταμείο θα χρησιμεύσει ως «προσωρινή λύση-γέφυρα μέχρι να καταστούν διαθέσιμα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα της ΕΕ», ανέφερε η ΕΤΕπ σε ανακοίνωσή της.
Ποιος είναι ο στόχος του ταμείου
Στόχος του ταμείου είναι να στηρίξει έργα, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, όπως σχολεία, νοσοκομεία, μεταφορές και εγκαταστάσεις ύδρευσης, καθώς και στις ψηφιακές δυνατότητες. Η ΕΤΕπ στοχεύει επίσης να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους Ουκρανούς επιχειρηματίες, προσφέροντας επιδοτήσεις στις τράπεζες της χώρας.
Η ΕΤΕπ έχει προηγουμένως δεσμευτεί να συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ από δικούς της πόρους στο ταμείο και δήλωσε ότι θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τον εντοπισμό έργων ανοικοδόμησης στην Ουκρανία, καθώς και ότι θα στηρίξει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Μολδαβίας.
Αναμένονται οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια
Πέρυσι, η ΕΤΕπ είχε ήδη εκταμιεύσει 1,7 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και κοινωνικών κατοικιών που καταστράφηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι μετά τον πόλεμο για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανακατασκευάσει τις υποδομές της και να επανεκκινήσει την οικονομία της. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Teresa Czerwinska.
Οι χώρες θα επιδιώξουν τώρα την έγκρισή τους από τα αντίστοιχα κοινοβούλια. Άλλα κράτη μέλη, χώρες εκτός ΕΕ και ιδιώτες δωρητές θα μπορούν επίσης να ενταχθούν στο ταμείο, το οποίο η ΕΤΕπ αναμένει να αυξηθεί με τις μελλοντικές δεσμεύσεις.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»