Το καλύτερο; Από τις 9 πτωτικές, μόνο δύο αξίζουν τον κόπο να ασχοληθούμε, εκείνες που ακολούθησαν το θλιβερό δυστύχημα στα Τέμπη

Στα στατιστικά, οι δύο “κακές” εβδομάδες είδαν -5,24% και -3,41%.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες των υπολοίπων 7 πτωτικών είναι σωρευτικά ..-6,14% (-0,88%, -1,49%, -0,45%, -2,36%, -0,25%, -0,69% και -0,02%). Οι 6 εξ των οποίων έχουν έως και 40% χαμηλότερο τζίρο του μεσοσταθμικού.

Στο 9μηνο, τουλάχιστον 60 μετοχές έχουν δει νέα υψηλά 52 εβδομάδων, με πολλές εξ αυτών σε νέα ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλα (βλ. ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΗ, CENER, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ, ΙΝΤΕΚ, κ.α.).

Ο ΓΔ κερδίζει 42% στο 2023, ο ΔΤΡ 69%, ο Δείκτης μεγάλης κεφ/σης 42% και ο Δείκτης μεσαίας 51%.

Κι αν οι αριθμοί είναι άνευ ετέρου εντυπωσιακοί, η ποιότητα της ανόδου έχει βαρύνουσα σημασία.

Διότι αφενός υπονοεί μια πιο μεσοπρόθεσμη προσέγγιση, αφετέρου προϊδεάζει για συνέχιση της ανόδου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Στην πρώτη γραμμή του πυρός βάζουμε τους κλάδους τραπεζών, πληροφορικής, ενέργειας (ΑΠΕ) και κατασκευών.

Ως προς τις τράπεζες, αναμένονται με μεγάλη πιθανότητα εκ νέου ισχυρά χρηματοοικονομικά (β’ τριμ.) που εξασφαλίζουν τα ισχυρά έσδοα από τόκους (ΝΙΙ), ενώ παράλληλα η “εξυγίανση” έχει μάλλον ολοκληρωθεί.

Ήδη για το α’ τρίμηνο, σημείωσαν αύξηση σε ετήσια βάση από 50% (ΑΛΦΑ) μέχρι 73% (ΕΤΕ). Και αυτό, έχει τη σημασία του σε ένα Χρηματιστήριο τόσο τραπεζολάγνο, ενώ παράλληλα και η στάθμιση των βασικών δεικτών εξαρτάται από την πορεία τους.

Ως προς την πληροφορική, τα λόγια είναι περιττά ως προς τη θέση των εταιρειών στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που διαφαίνεται παγκοσμίως. Εξάλλου, οι χρηματοδοτήσεις έως και το 2025 είναι υπερπολλαπλάσιες σε μέγεθος από την κεφαλαιοποίηση και τον τζίρο των εταιρειών μας (ΕΠΣΙΛ, ΚΟΥΕΣ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ, ΠΕΡΦ, ΙΛΥΔΑ, ΙΝΤΕΚ, κ.α.) ώστε η μεγέθυνσή τους να είναι μονόδρομος.

Ως προς τις ΑΠΕ, συνεχίζονται οι μεγάλες επενδύσεις μέσω ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΡΟΕΝ, ΓΕΚ κ.α., ενώ και η Ελλάς παραμένει σημαντικός αντίστοιχος προορισμός, έχοντας ακόμα μεγάλα περιθώρια ισχυροποίησης του ενεργειακού χαρτοφυλακίου.

Τέλος, οι κατασκευές ήδη έχουν αρχίσει έναν προεξοφλητικό μαραθώνιο, καθώς η ζήτηση είναι τεράστια. Παράλληλα, οι ζυμώσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο (βλ. ΙΝΚΑΤ, ΔΟΜΙΚ, ΑΒΑΞ) επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής