
Για πρώτη φορά, μια ημι-ανεξάρτητη επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε ότι η ασπαρτάμη, ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό που βρίσκεται σε χιλιάδες προϊόντα όπως τα αναψυκτικά διαίτης και οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, πρέπει να χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνος» για τον άνθρωπο.
Αλλά όσο ανησυχητικός και αν ακούγεται ο χαρακτηρισμός αυτός δεν σημαίνει ότι η σόδα διαίτης (που περιέχει ασπαρτάμη) προκαλεί καρκίνο.
Αλόη βέρα: Συναγερμός από τον ΠΟΥ – Στην λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες
Ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι ορισμένες από τις έρευνες που εξετάστηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ ασπαρτάμης και καρκίνου του ήπατος, αλλά όχι με τον τρόπο που η επιστήμη έχει αποφανθεί για τη σύνδεση του καπνού ή του αμίαντου με τον καρκίνο.
Η ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη θεωρείται ένα από τα πλέον διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων που υπάρχουν. Πολλαπλοί ρυθμιστικοί φορείς, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση, εάν χρησιμοποιείται εντός συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών.
Μάλιστα, μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έκανε επίσης μια αξιολόγηση κινδύνου για την ασπαρτάμη και δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ίδιου του ΠΟΥ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.
Ενώ ορισμένοι επιστήμονες και κατασκευαστές τροφίμων και ποτών ανησυχούν ότι η επισήμανση του ΠΟΥ ως «πιθανώς καρκινογόνα ουσία» θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, ο οργανισμός δήλωσε ότι η ελπίδα του είναι ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα ωθήσει τους επιστήμονες να διεξάγουν ακόμα περισσότερες έρευνες για την ασπαρτάμη και την πιθανή σύνδεση, εάν υπάρχει, με τον καρκίνο.
Βρίσκεται σε 6.000 προϊόντα
Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο.
Βρίσκεται στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων, μια διεθνής ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές και μειωμένες θερμίδες, αναφέρει ότι η ασπαρτάμη βρίσκεται σε περίπου 6.000 προϊόντα παγκοσμίως.
Η ασπαρτάμη μπορεί να υπάρχει σε προϊόντα που δεν θα περιμένατε, όπως σε οδοντόκρεμες ή φάρμακα, αλλά πιο συχνά τη συναντάμε στις ετικέτες των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά ως «διαίτης» ή «χωρίς ζάχαρη».
Αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι είναι αποδεκτό οι άνθρωποι να καταναλώνουν μια «αρκετά μεγάλη» ποσότητα ασπαρτάμης χωρίς να υφίστανται αρνητικές επιπτώσεις. Όσοι καταναλώνουν πολύ ίσως θα πρέπει να μειώσουν τις ποσότητες, είπε.
Ο Dr. Peter Lurie, εκτελεστικός διευθυντής του Center for Science in the Public Interest, το οποίο είχε προτείνει προηγουμένως την ασπαρτάμη για επανεξέταση από την IARC, δήλωσε ότι υπάρχει μια εύκολη επιλογή για τους καταναλωτές.
«Τουλάχιστον όσον αφορά τα μη αλκοολούχα ποτά, το μήνυμά μας είναι ότι η καλύτερη επιλογή σας είναι να πίνετε νερό ή ένα μη ζαχαρούχο ποτό», είπε.


Latest News

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Πού πήγαν οι CEOs των 100 εκατομμυρίων δολαρίων;
Ο αριθμός των πακέτων αμοιβών άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων άρχισε να μειώνεται

Από το Old στο New... Trafford - Πού θα βρει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα 2 δισ.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λέει ότι τα φιλόδοξα σχέδιά της για το γήπεδο που θα αντικαταστήσει το Old Trafford θα προκαλέσουν αναγέννηση της περιοχής

Πού θα κατασκευατεί το νέο γήπεδο της Παρί Σεν Ζερμέν - Πόσο θα κοστίσει
Η Παρί Σεν Ζερμέν μετά τη ρήξη της με τον δήμαρχο του Παρισιού προχωρά σε κατασκευή νέου γηπέδου σε προάστιο της πόλης

Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες περί διαφθοράς
Η δίκη κατά του πρώην επικεφαλής της FIFA και του Γάλλου θρύλου έγινε μετά από έφεση κατά της αθώωσής τους το 2022

Εκατό χρόνια μετά - Η Τσέλσι θα φύγει από το Στάμφορντ Μπριτζ
Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Τοντ Μπόελι προωθεί την κατασκευή νέου γηπέδου για την ομάδα του Λονδίνου - Τα σχέδια από την εποχή Αμπράμοβιτς

Οι Παριζιάνοι λένε «ναι« στους πεζόδρομους
Υπέρ της πεζοδρόμησης 500 δρόμων ψήφισαν οι Παριζιάνοι - Στόχος ο περιορισμός των αυτοκινήτων

Η αντεπίθεση των καφέ στους… «εισβολείς του πληκτρολογίου»
Με την τηλεργασία να αποτελεί μια πραγματικότητα ορισμένοι ιδιοκτήτες καφέ έχουν αρχίσει να αντιστέκονται στην «εισβολή» των εργαζομένων με φορητούς υπολογιστές

Κόντρα Village και Warner - Ανατροπές στην κινηματογραφική βιομηχανία
Τα πάνω κάτω έρχονται στην κινηματογραφική βιομηχανία με τις δικαστικές διαμάχες Village και Warner, τις απεργίες και τις αιτήσεις για αναδιάρθρωση μεγάλων στούντιο

Οι επιτυχίες της Μπαρτσελόνα δεν μεταφράζονται σε έσοδα - Η τρύπα των 32 εκατ. ευρώ
Η συντήρηση ομάδων σε όλα τα σπορ κοστίζει πανάκριβα στην Μπαρτσελόνα πληγώνοντας καίρια την ομάδα ποδοσφαίρου