
Αλλάζουν ρότα οι επιχειρηματίες στη Μύκονο λόγω της μειωμένης κινητικότητας στο νησί των Ανέμων. Οι αυξημένες τιμές σε καταστήματα εστίασης και καταλύματα τύπου Airbnb έχουν προκαλέσει οικονομικό σοκ στους τουρίστες.
Σιγά – σιγά η Μύκονος χάνει τη δυναμική που είχε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια ως τουριστικός προορισμός. Τα πρώτα νούμερα εμφανίζονται κατώτερα των προσδοκιών και μαρτυρούν περίτρανα κάμψη τόσο σε επίπεδο εισπράξεων όσο και αφίξεων.
«Εκτοξεύεται» η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη – Πού βρίσκεται η Ελλάδα [γράφημα]
Η επισκεψιμότητα πέφτει αισθητά λόγω της ακρίβειας αλλά της τάσης που κυριαρχεί οι τουρίστες να ψάχνουν το λεγόμενο «value for money», δηλαδή μέρη που αξίζει να βρεθείς αλλά να μην χρειάζεται να αδειάσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό.
Τα Airbnb
Η Μύκονος, λοιπόν, μπαίνει στο «παιχνίδι» των εκπτώσεων την προσεχή σεζόν, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών με την παροχή οικονομικών κινήτρων ενόψει μιας πολύ δύσκολης τουριστικής σεζόν.
Επιχειρηματικοί κύκλοι του νησιού μιλώντας στον ΟΤ, αναφέρουν ότι τα «βαριά πορτοφόλια» έφυγαν από τη Μύκονο και… ταξιδεύουν για Τήνο, Σύρο, Σέριφο και Σίφνο. Ή ακόμη προτιμούν να ζήσουν το ελληνικό καλοκαίρι σε άλλα δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα.
Οι εξωφρενικές τιμές στα καταλύματα του κοσμοπολίτικου νησιού οδήγησαν τους ιδιοκτήτες Airbnb να μειώσουν κατά 20% – 30% τις τιμές, εξ αιτίας της πρωτόγνωρης μείωσης κρατήσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι τιμές σε ξενοδοχεία και βίλες έχουν μειωθεί αισθητά, προκειμένου να επισκεφτούν ξανά το νησί οι τουρίστες.
Πέρυσι οι προκρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για βίλες τύπου Airbnb κυμαίνονταν περίπου στα 95% ενώ φέτος την ίδια περίοδο διαμορφώνονται στο 80%.
Για παράδειγμα, το κόστος για έξι διανυκτερεύσεις σε μία βίλα 190 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια ανέρχεται σε περίπου 3.000 ευρώ τον Ιούλιο και 4.000 ευρώ τον Αύγουστο. Ενώ πέρυσι του ίσιους μήνες άγγιζε τα 3.600 ευρώ και 4.800 ευρώ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα Airbnb, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στους δημοφιλέστερους προορισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη για τον Αύγουστο βρίσκει τη χώρα μας να είναι αισθητά πιο ακριβή.
Ενδεικτικά, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Ίμπιζα είναι στα 302 ευρώ, όταν στη Μύκονο είναι στα 532 ευρώ. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στην Κορσική είναι στα 158 ευρώ, όταν στην Πάρο είναι στα 261 ευρώ. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στο Σαν Τροπέ είναι στα 245 ευρώ, όταν στους Παξούς είναι 410 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Airbnb η ζήτηση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σε Μύκονο (-15% τον Ιούλιο και -9% τον Αύγουστο) και Σαντορίνη (-3% τον Ιούλιο και -6% τον Αύγουστο).
Οι αφίξεις
Οι αφίξεις στο δίκτυο του εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Μυκόνου τον Μάιο ήταν από τις χαμηλότερες της τελευταίας εξαετίας μετά τις χρονιές 2020 και 2021 όπου ήταν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Αναλυτικότερα, η διεθνής επιβατική κίνηση τον φετινό Μάιο διαμορφώθηκε σε 67.122 επιβάτες, αριθμός μειωμένος κατά -17,5% σε σχέση με τους 81.323 επιβάτες τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει το 22,6% εάν συγκριθεί με την διεθνή κίνηση του 2019, που είχε αγγίξει τους 86.719 επιβάτες.
Σε σύγκριση με το 2018, η υποχώρηση είναι μικρότερη της τάξεως του 7,7% με τους διεθνείς επιβάτες τον Μάιο εκείνης της χρονιάς να διαμορφώνονται σε 72.768.


Latest News

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού

Συνεργασία Mercan Group με Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα
Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του ομίλου Mercan Group στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της Wyndham στη Μεσόγειο

Άνοδος τιμών, σταθερές πληρότητες για τα ξενοδοχεία - Προς νέο ρεκόρ εισπράξεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία - Αύξηση των εισπράξεων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδας

JOMO: Τι είναι και πως κάνει τα ταξίδια καλύτερα;
Έχοντας μπει για τα καλά στην εποχή των ταξιδιών -πρώτα το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι- το JOMO είναι μια τάση που υπόσχεται να κάνει τις διακοπές μας καλύτερες. Και πιο ήρεμες.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Σκληρή μάχη Hilton - Marriott για την πρωτιά στην Ελλάδα - Ποια παίρνει... κεφάλι
Hilton και Marriott μάχονται για την πρώτη θέση - Σημαντικές επενδύσεις για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Ακάθεκτοι οι αμερικανοί τουρίστες παρά τον τυφώνα Τραμπ- Κανονικά οι κρατήσεις για Ελλάδα
Απτόητοι οι αμερικανοί τουρίστες - Άνοδος 18,6% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων - Τι προβληματατίζει τους Έλληνες ξενοδόχους

Γιατί οι Ευρωπαίοι ακυρώνουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ
Οι διεθνείς επισκέπτες μένουν μακριά καθώς αυξάνεται η πολιτική και οικονομική ένταση