Το ελληνικό χρηματιστήριο ζει σε ένα… ιδανικό σύμπαν από τις αρχές του 2023, με τους λιγοστούς εγχώριους επενδυτές να έχουν να δουν μια τέτοια συμπεριφορά πάνω από μία δεκαετία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που έχουν αρχίσει να ψελλίζουν ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος πολυετής, κατά τον οποίο θα μπορέσει η ελληνική αγορά να αφήσει πίσω τα πέτρινα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας.
Οι αποδόσεις μέχρι τώρα είναι ενδεικτικές της «παραζάλης» που επικρατεί. Τα κέρδη του γενικού δείκτη από την αρχή της χρονιάς ήδη ξεπερνούν το 40%, όπως και αυτά του FTSE 25, ενώ η άνοδος των κλάδων των βιομηχανικών προϊόντων, των οικιακών και των τραπεζών ξεπερνούν το 60%. Το εξίσου σημαντικό είναι όμως ότι η μέση αξία των συναλλαγών από την αρχή του έτους έχει φτάσει κοντά στα 110 εκατ. ευρώ (+48% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι), ένα μέγεθος που δεν είχε μετά το 2014 (127 εκατ.) και το 2010 (139 εκατ.). Σε όλα τα υπόλοιπα έτη της κρίσης, οι συναλλαγές κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 80 εκατ. ευρώ.
Υπερβολές;
Και μπορεί οι φωνές της σύνεσης ήδη να ηχούν, στη σκιά του κυρίαρχου «μάντρα», δηλαδή της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά συνολικά το ΧΑ έχει προσθέσει σχεδόν 20 δισ. στην κεφαλαιοποίησή του μέσα σε έξι μήνες, φτάνοντας στα 85 δισ. Και εδώ έρχεται ο αντίλογος, με τους παλιούς της αγοράς να θυμίζουν τον περίφημο δείκτη Buffett, του δισεκατομμυριούχου γκουρού των αγορών. Όπως πάντα υποστηρίζει ο Warren Buffett, η σχέση μεταξύ της συνολικής κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς και του ΑΕΠ συνιστά τον καλύτερο δείκτη αξιολόγησης του επιπέδου των χρηματιστηριακών τιμών, ανά πάσα στιγμή.
Η δίκαιη αποτίμηση επομένως είναι όταν ο δείκτης είναι υψηλότερος του 50% και χαμηλότερος του 70%. Το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε το 2023 στα 207 δισ., τα οποία αν διαιρεθούν με τα 85 δισ. και πολλαπλασιαστούν με το 100 (δείκτης Buffet), θέτουν την αποτίμηση λίγο πάνω από… 40%. Οι δείκτες αυτοί είναι βεβαίως χρήσιμοι και να βοηθούν σε ιστορικές συγκρίσεις, ωστόσο, το βασικό καύσιμο της αγοράς είναι οι επιδόσεις και οι προσδοκίες.
Επιδόσεις
Και σε αυτές τις επιδόσεις, η αγορά έχει τους πρωταγωνιστές της, με πάνω από 20 τίτλους της να βρίσκονται σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, Πειραιώς, Aegean και Cenergy διπλασίασαν την τιμή τους μέσα σε έξι μήνες, καθώς οι αποδόσεις τους ξεπέρασαν το 100%. Πάνω από 50% ήταν η άνοδος σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Εθνική, Jumbo και Alpha Bank, ενώ διψήφιες επίσης είναι οι αποδόσεις σε Βιοχάλκο, Τιτάν, Eurobank, Ελλάκτωρ, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, QUEST, ΕΛΧΑ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Λάμδα.
Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι το ΧΑ θα πρέπει να κάνει μια καλύτερη διόρθωση, ώστε να (επανα)τοποθετηθούν όσοι έχασαν το ανοδικό σκέλος ή ρευστοποίησαν πολύ νωρίς αυξάνονται. Ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμοι που έχουν εδραιώσει τη θέση τους, δεν δείχνουν μεγάλες προθέσεις να αποεπενδύσουν σύντομα, ή τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι αποφάσεις των οίκων για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Σταδιακά όμως και αφού γίνει η απαραίτητη διάχυση, οι αποτιμήσεις θα γίνουν όλο και πιο απαιτητικές για τους αγοραστές. Η επόμενη ημέρα της ανάκτησης, πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο, θα φέρει επομένως στο προσκήνιο εκείνους τους τίτλους που συγκεντρώσουν και περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Latest News
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου
Κάτω από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ… πάλι
H αγορά συνεχίζει να είναι φθηνή με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά