Ένα «στέρεο φράγμα ασφαλείας» γύρω από το διαδίκτυο καλείται να δημιουργήσει, υπό την εποπτεία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, η Κίνα.

Αυτό δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην τελευταία έκκλησή του για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δεδομένων και πληροφοριών.

Αποφασισμένη η Κίνα να χτίσει ένα «πολιτισμένο Διαδίκτυο»

Η Κίνα πρέπει να επιμείνει στη διαχείριση, τη λειτουργία και τη διασφάλιση της πρόσβασης στο διαδίκτυο σύμφωνα με το νόμο, δήλωσε ο Σι σε οδηγίες που παρέδωσε σε αξιωματούχους που συμμετείχαν σε διήμερη συνάντηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο Πεκίνο, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

«Πρέπει να επιμείνουμε στη διαχείριση του διαδικτύου από το Κόμμα και να τηρήσουμε (την αρχή) να κάνουμε το διαδίκτυο να λειτουργεί για τους ανθρώπους», ανέφερε ο Σι σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Εμμονή με την ασφάλεια

Την τελευταία δεκαετία, ο Σι έχει καταστήσει τη διατήρηση της ασφάλειας προτεραιότητα. Η έννοια της ασφάλειας καλύπτει τα πάντα, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι το περιβάλλον και τον κυβερνοχώρο.

Το 2015, η Κίνα ψήφισε έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια με ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, ώστε να συμπεριλάβει τον κυβερνοχώρο της. Ένα χρόνο αργότερα, ψηφίστηκε νόμος που περιείχε απαιτήσεις για ελέγχους ασφαλείας και για την αποθήκευση δεδομένων σε διακομιστές στην Κίνα.

Το 2021, η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή κανονισμούς γύρω από τις λεγόμενες υποδομές πληροφοριών ζωτικής σημασίας.

Φέτος, οι βουλευτές επικαιροποίησαν τη νομοθεσία κατά της κατασκοπείας για να απαγορεύσουν τη μεταφορά πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και να διευρύνουν τον ορισμό της κατασκοπείας.

Κίνδυνοι για τις εταιρείες

Όπως σημειώνει το Reuters, η πλοήγηση στο πυκνό δίκτυο κανόνων και νόμων της Κίνας σχετικά με τα διαδικτυακά δεδομένα και τις πληροφορίες δεν είναι χωρίς κινδύνους για τις εταιρείες.

Τον Απρίλιο, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Bain & Co δήλωσε ότι η αστυνομία επισκέφθηκε τα γραφεία της στη Σαγκάη και ανέκρινε ορισμένους υπαλλήλους. Οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που ενημερώθηκαν για την αιφνιδιαστική επίσκεψη, ανέφεραν ότι η αστυνομία πήρε επίσης υπολογιστές και τηλέφωνα.

Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές είπαν στον μεγαλύτερο πάροχο χρηματοοικονομικών δεδομένων της Κίνας Wind Information Co να σταματήσει να παρέχει σε υπεράκτιους χρήστες ορισμένα δεδομένα.

Το 2021, οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά του γίγαντα της κινεζικής εταιρείας ενοικίασης οχημάτων Didi Global.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται
Επικαιρότητα |

Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό

Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
Επικαιρότητα |

Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»

«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ

Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers
Επικαιρότητα |

Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ
Επικαιρότητα |

Δασμοί Τραμπ: Σημείο αναφοράς το λιμάνι του Πειραιά – Τι αναφέρει το ΕΒΕΠ

Σε μία περίοδο όπου μια νέα περιδίνηση στις αγορές θα έσπρωχνε τις πληθωριστικές πιέσεις προς τα επάνω, τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική οικονομία απεύχεται την κλιμάκωση «ανταλλαγής δασμών»