Πρόθυμη να συνεργαστεί με την Κίνα σε τομείς που υπάρχει κοινό ενδιαφέρον με τις ΗΠΑ δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20  στην Ινδία. Μεταξύ των θεμάτων αυτών, περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση του χρέους των φτωχότερων τραπεζών, αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν τις αυξήσεις κεφαλαίου στις πολυμερείς τράπεζες.

Οι δέκα ώρες συζητήσεων της Γέλεν στο Πεκίνο – Πού συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη η Τζάνετ Γέλεν, η επίσκεψή της στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα βοήθησε να τεθεί η σχέση ΗΠΑ-Κίνας σε «ασφαλέστερη βάση», αλλά όπως επισήμανε οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν υποχρέωση απέναντι στον κόσμο «να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει. Αλλά πιστεύω ότι αυτό το ταξίδι ήταν μια σημαντική αρχή. Ανυπομονώ να χτίσω πάνω στις βάσεις που θέσαμε στο Πεκίνο για να κινητοποιήσουμε περαιτέρω δράση», ανέφερε η οικονομική ηγέτιδα των ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες παραμένουν σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας, οι οποίες ώθησαν την Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς στο Πεκίνο. «Πραγματικά δεν έχουν αντιμετωπιστεί», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να δουν ένα περιβάλλον όπου θα μπορούσαν να επενδύσουν και να ευδοκιμήσουν στην Κίνα.

Αναφερθείσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να αποκόπτει την πρόσβαση της Ρωσίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνολογίες που χρειάζεται η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία. «Ένας από τους βασικούς μας στόχους φέτος είναι να καταπολεμήσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις μας. Ο συνασπισμός μας βασίζεται στις δράσεις που έχουμε αναλάβει τους τελευταίους μήνες για να πατάξουμε αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε.

Η Ινδία, η οποία προεδρεύει της G20 φέτος, έχει επιδιώξει μια σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη στάση στον πόλεμο, αρνούμενη γενικά να κατηγορήσει τη Ρωσία για την εισβολή που εξαπέλυσε η Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, προτρέποντας για μια διπλωματική λύση, ενώ συγχρόνως έχει αυξήσει κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικού πετρέλαιο την ώρα που οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να πιέσουν τη Μόσχα.

Το χρέος

Η Γέλεν δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πιέζει σκληρά στη σύνοδο της G20, για την «πλήρη και έγκαιρη συμμετοχή όλων των διμερών επίσημων πιστωτών σε εκκρεμείς αναδιαρθρώσεις του χρέους».

Όπως είπε, συζήτησε την αναδιάρθρωση της Ζάμπια με τους Κινέζους ομολόγους της και αν και η διαπραγμάτευση διήρκεσε πολύ, οι διαφορές ξεπεράστηκαν. «Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τις κοινές αρχές που συμφωνήσαμε στην περίπτωση της Ζάμπια και σε άλλες περιπτώσεις -αντί να ξεκινάμε κάθε φορά από το μηδέν. Και πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι διεργασίες για το χρέος της Σρι Λάνκα και της Γκάνας θα ολοκληρωθούν γρήγορα, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προχωρήσει στις αρχικές αναθεωρήσεις των δανειακών προγραμμάτων αυτό το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την ίδια, χρειάζεται ένας «οδηγός χρήσης» για την αναδιάρθρωση του χρέους για τις δανειζόμενες χώρες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να παρέχεται σαφήνεια σχετικά με τη διαδικασία.

Όπως ανέφερε, το καταπίστευμα του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, το οποίο παρέχει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, πρέπει να τεθεί σε υγιέστερη οικονομική βάση. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είναι έτοιμο να βοηθήσει το ΔΝΤ να εξετάσει τις επιλογές για τον σκοπό αυτό.

Καλύτερες πολυμερείς τράπεζες

Η Γέλεν παρουσίασε επίσης μια σειρά από βήματα για την εξέλιξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, όμως δήλωσε ότι οποιαδήποτε εξέταση για αύξηση κεφαλαίου στα ιδρύματα μπορεί να προχωράει μόνο μετά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην επέκταση του ρόλου τους πέρα από τη μείωση της φτώχειας, σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερες τράπεζες, όχι απλώς μεγαλύτερες τράπεζες», τόνισε

Επανέλαβε την εκτίμησή της ότι οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα μπορούσαν συλλογικά να αυξήσουν τον δανεισμό σε μια δεκαετία κατά 200 δισ. δολάρια από εσωτερικούς πόρους μέσω μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται ή εξετάζονται τώρα. Θα μπορούσαν να τον ενισχύσουν περαιτέρω με την εφαρμογή των συστάσεων από την περυσινή έκθεση του πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας της G20, όπως τόνισε.

Μεταξύ άλλων μεταρρυθμιστικών βημάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γέλεν δήλωσε ότι πιέζει για ένα νέο σύνολο αρχών που θα επιτρέπει τη «στοχευμένη χρήση» της χρηματοδότησης της τράπεζας με ευνοϊκούς όρους για τις παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και μέτρων για την ενίσχυση των πόρων αυτών.

Θα ήθελε η Παγκόσμια Τράπεζα να διερευνήσει τις επιλογές για δανεισμό σε υπο-κρατικούς και υπερ-κρατικούς δανειολήπτες, όπως η πρωτοβουλία για το εμβόλιο COVAX.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εφαρμόσουν την παγκόσμια συμφωνία για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο που επιτεύχθηκε το 2021, παρά ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν δείχνει διάθεση να τον υιοθετήσει. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες του πυλώνα 1 της συμφωνίας -ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες- βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]