Η Inditex, η οποία διαχειρίζεται τις αλυσίδες ρούχων Zara και Bershka, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιδιώξει την ανακύκλωση και τις βιώσιμες καλλιέργειες για να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό της έως το 2030, καθώς οι λιανοπωλητές της λεγόμενης γρήγορης μόδας αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να περιορίσουν τα απόβλητα.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας περίπου το 40% των ινών του ισπανικού ομίλου θα προέρχεται από συμβατική ανακύκλωση και το 25% από βιώσιμη καλλιέργεια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Oscar Garcia Maceiras, αποκαλύπτοντας νέους στόχους βιωσιμότητας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων στην A Coruna, στη βόρεια Ισπανία.

Άλλο ένα 25% θα προέλθει από υλικά «νέας γενιάς» στα οποία ο όμιλος επενδύει, και το υπόλοιπο 10% από άλλες βιώσιμες πηγές, ανέφερε η εταιρεία.

Η αυτοκρατορία του «Mr. Zara» που ξεκίνησε από τον… Ζορμπά

Οι νέοι στόχοι έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει κανονισμούς για να υποχρεώσει τους λιανοπωλητές ρούχων να πληρώνουν για τα απόβλητα που παράγουν, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες fast-fashion «ενθαρρύνουν τους πελάτες να ψωνίζουν παρορμητικά και δίνουν κίνητρα για την αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων ρούχων».

Η Inditex είχε στο παρελθόν στόχους να χρησιμοποιήσει πιο βιώσιμο βαμβάκι, λινό, πολυεστέρας και ίνες από πολτό ξύλου, αλλά δεν είχε έναν γενικό στόχο για τις ανακυκλωμένες ίνες.

Πρόκληση

«Το να προχωρήσουμε στη βιωσιμότητα είναι φυσικό για εμάς», δήλωσε η πρόεδρος της Inditex, Marta Ortega, σε σύντομο σχόλιο προς τους επενδυτές στην Ετήσια Γενική Συνέλευση. Χαρακτήρισε τους νέους στόχους «μεγάλη πρόκληση».

Η Inditex έχει επιτύχει ρεκόρ πωλήσεων και κερδών από τότε που η Ortega, κληρονόμος της οικογενειακής επιχείρησης, ανέλαβε πρόεδρος τον Απρίλιο του 2022. Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 38% φέτος.

Παράλληλα, η Inditex δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης της παραγωγής. Η εταιρεία διέθεσε 621.244 τόνους ενδυμάτων στην αγορά πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2022, ένα 10% περισσότερο σε σύγκριση με το 2021.

«Μακροπρόθεσμα, αναμένουμε ότι η Inditex θα μεταβεί σε ένα κυκλικό μοντέλο για τη μόδα, ο ρυθμός του οποίου θα υπολογισθεί σε σχέση με τη ζήτηση των πελατών», δήλωσε ο Adam Gofton, διαχειριστής στη Mackenzie Investments στο Τορόντο, η οποία κατέχει μετοχές της Inditex.

«Η κλίμακα της Inditex αφήνει την εταιρεία σε καλή θέση για να ανταποκριθεί στις ρυθμιστικές πιέσεις (η κλίμακα σημαίνει ότι τυχόν επιπρόσθετο πάγιο κόστος μπορεί να κατανεμηθεί σε μεγαλύτερο αριθμό μονάδων)», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Green |

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Green |

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X