
Οι Ρώσοι συνηθίζουν να λένε ότι δεν σκοτώνει η δουλειά τον άνθρωπο, μα η έγνοια.
Από αυτή την άποψη ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλλον… πεθαίνει αργά και βασανιστικά, αφού εκτός από την ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν (όσα ερωτηματικά αναπάντητα κι αν άφησε η διενέργεια της) «ελευθέρωσε» από το κουτί της Πανδώρας τους υπόλοιπους πονοκεφάλους του Πούτιν.
Σε πρόσφατο άρθρο του το Newsweek, με τον εύστοχο τίτλο «Ο Πριγκόζνιν δεν είναι ο μόνος πολέμαρχος που κρατά ξύπνιο τον Πούτιν τη νύχτα», καταπιάνεται με την περίπτωση του αμφιλεγόμενου Ραμζάν Καντίροφ.
Ο Τσετσένος ηγέτης, που στο παρελθόν είχε δηλώσει, «έχω ήδη σκοτώσει όποιον έπρεπε να σκοτώσω, και θα σκοτώνω όσο ζω», παρότι θεωρείται αναφανδόν υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου, είναι πολλοί αυτοί που αμφισβητούν την πίστη του στον «πατερούλη» της αχανούς μυστικοπαθούς χώρας.
Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Ουκρανία απέτυχε να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές»
Ο αμφιλεγόμενος Καντίροφ
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν θα του προκαλέσει καμιά έκπληξη αν ο Καντίροφ είναι ο επόμενος που θα πραγματοποιήσει… πορεία για τη δικαιοσύνη προς στη Μόσχα, ενώ ο Νικολάι Μαλομούζ, που έγινε viral όταν πιάστηκε μόνο με το εσώρουχο στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής, εκτίμησε ότι ο ηγέτης της Τσετσενίας προετοιμάζει το έδαφος για την απόσχιση της μικρής δημοκρατίας του από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, Τζόζεφ Επστάιν, που υπογράφει το σχετικό άρθρο του αμερικανικού περιοδικού, ο Ουκρανός πρόεδρος πέφτει έξω στις προβλέψεις του, ενώ σωστός -όλα δείχνουν ότι- αποδεικνύεται ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας.
Ο Καντίροφ εργάζεται αργά αλλά σταθερά προς την κατεύθυνση της απόσχισης της γενέτειρας του από τη μαμά Ρωσία την τελευταία 10ετία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι επιθυμεί την ανατροπή του ευεργέτη του Πούτιν.
Ο Τσετσένος ηγέτης εξάλλου δεν διαθέτει αρκετούς συμμάχους μέσα στη Μόσχα, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη για να βάλει πλώρη προς το Κρεμλίνο.
Για μια ανεξάρτητη Τσετσενία;
Ακόμα βασικότερο είναι ότι οι τρομερές και φοβερές ιστορίες που κυκλοφορούν για τον ίδιο, όπως για παράδειγμα ότι όσοι μιλούν εναντίον του δεν ζουν για να δουν ένα ακόμα ξημέρωμα ή πως όταν διαφωνεί με τους υπουργούς του απλά τους σπάει στο ξύλο σε αγώνες μποξ, τον έχουν κάνει εξαιρετικά αντιπαθητικό στους απλούς Ρώσους, που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν κατάφερνε να την φέρει στον Πούτιν, δεν θα μπορούσε ποτέ να φορέσει τα υποδήματα του για καιρό.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο Καντίροφ δεν κρατά ξάγρυπνο τον Ρώσο πρόεδρο τα βράδια, αφού αν πραγματικά σκοπεύει να καταστήσει την Τσετσενία ανεξάρτητο κράτος, μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο αποσχίσεων, που ο Πούτιν με όσα έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει δεν είναι σήμερα σε θέση να πνίξει κατά τη γέννηση του.
Μέχρι τώρα ο Ρώσος ηγέτης κρατά υπό έλεγχο τον Καντίροφ έχοντας συνάψει μαζί του την ακόλουθη συμφωνία: όσο ο Τσετσένος πολέμαρχος παραμένει πιστός στον Πούτιν μπορεί να κυβερνά την μικρή δημοκρατία του με όποιο τρόπο επιθυμεί έχοντας την οικονομική στήριξη της Ρωσίας. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην ισλαμική εξέγερση και στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Τσετσενία.
Πληροφορίες θέλουν τη Μόσχα να καλύπτει το 2020 το 48% του προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Γκρόζνι, με άλλες ανεπιβεβαίωτες πηγές να ανεβάζουν τη ρωσική συνεισφορά στις τσετσενικές ανάγκες στο 80%. Μιλώντας πάντως σε σχολείο της περιοχής του τον περασμένο χρόνο ο Καντίροφ ανέφερε ότι η Ρωσία δίνει στην Τσετσενία 4.1δισ. το χρόνο.
Συμφωνία με τον… διάβολο
Με απλά λόγια, ο Πούτιν πληρώνει τον Καντίροφ να κυβερνά όπως επιθυμεί, χρηματοδοτώντας αφειδώς τον πολυτελή τρόπο ζωής του, αρκεί εκείνος να κρατά τις όποιες αποσχιστικές τάσεις στα τσετσενικά εδάφη υπό έλεγχο.
Για 20 χρόνια αυτή η συμφωνία με τον Τσετσένο… διάβολο έχει αποδώσει τα απαιτούμενα για τον Ρώσο πρόεδρο, που έχει συνάψει πολλές τέτοιες προσοδοφόρες συμφωνίες για τη διατήρηση της εξουσίας του, και με αρκετούς Ρώσους ολιγάρχες, από το 2000, οπότε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής εξουσίας.
Το πρόβλημα είναι αν ο Πούτιν αποδειχτεί αδύναμος, όπως θέλει να παρουσιάζει η Δύση μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν, μήπως ο Καντίροφ σε μια προσπάθεια να μην βρεθεί με ένα κενό εξουσίας σαν αυτό που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στραφεί εναντίον του Ρώσου προέδρου και «τρέξει» την ανεξαρτησία της Τσετσενίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη Ρωσία και για την ευρύτερη περιοχή.
Η… Νέμεσις του Πούτιν
Οι πληροφορίες που θέλουν τον Καντίροφ να πάσχει από σοβαρή ασθένεια στα νεφρά, που τον οδήγησαν μάλιστα, σύμφωνα με την γερμανική Bild, να δει έναν ειδικό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να λύσει από μόνο του το πρόβλημα.
Ωστόσο, το Newsweek, επιχειρηματολογεί ότι δεν χρειάζεται να σηκώσει ο Καντίροφ το όπλο στον Πούτιν, αφού έχει ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη έκρηξη. Έχει απομακρύνει, δηλαδή, όλα τα ομοσπονδιακά στρατεύματα από την Τσετσενία και βασίζεται μόνο στις μισθοφορικές δυνάμεις που φέρουν το όνομα του (Kadyrovites) για τη διατήρηση της τάξης.
Αυτές μετρούν τουλάχιστον 60.000 άτομα, που όποιος «κληρονομήσει» γράφει το αμερικανικό περιοδικό, μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο τον νέο πονοκέφαλο του Πούτιν, αλλά να γίνει η Νέμεσις του…
Πηγή: in.gr


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση