
Αυτές τις ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει έναν αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων.
Η επόμενη ημέρα του μετά τον Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη σημάνει μέσω μιας ιδιότυπης κούρσας διαδοχής. Κατατίθενται οι τελικές υποψηφιότητες για την ηγεσία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα τελειώσει σήμερα. Και το όλο κόμμα θα πρέπει γρήγορα να αναταχθεί, αφού τρεις κλεψύδρες ήδη έχουν αναποδογυρίσει και ο χρόνος δεν είναι ακριβώς σύμμαχός τους.
Ο οδικός χάρτης του κόμματος
Η πρώτη τρέχει αμείλικτα και έχει ως όριο το χρονοδιάγραμμα του κόμματος που ως τώρα ξέρουμε και που δεν φαίνεται να μεταβάλλεται ραγδαία. Κοινώς, μετά την ΚΕ που είναι σε εξέλιξη, θα γίνει ένα διαρκές συνέδριο στα τέλη του Αυγούστου με την ίδια σύνθεση των συνέδρων από το προηγούμενο συριζαϊκό σώμα. Εκλογή νέας ηγεσίας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και ένα τακτικό συνέδριο τον Νοέμβρη.
Πάνω σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, υπήρξαν διαφωνίες αφού ένα μέρος των στελεχών θέλανε διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με όρους συνολικής συζήτησης πάνω στα αίτια της ήττας, στη νέα ταυτότητα κ.λπ. Σήμερα φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ τρέχει για να προλάβει και το εν λόγω χρονοδιάγραμμα αλλά και το στοίχημα εντός του: πως οι διαδικασίες μπορεί να είναι ολίγον φαστ τρακ αλλά είναι και αναγκαίες για να μην «είναι ακέφαλο το κόμμα επί μακρόν», όπως έλεγε το περιβάλλον της Εφης Αχτσιόγλου κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της την Τετάρτη.
Αποψη πάντως που ασπάζονται πολλά ακόμη στελέχη, πολλών τάσεων. Η πρώτη κλεψύδρα λοιπόν είναι αυτή. Μια αναμέτρηση με τον ίδιο τον εαυτό τους, όπως λέει γνωστός δημοσιολόγος που ξέρει την Αριστερά και την Κεντροαριστερά καλά.
Η τομή της ΔΕΘ
Πάμε στη δεύτερη κλεψύδρα. Αυτή έχει να κάνει με την τομή της ΔΕΘ που πάντα για τις πολιτικές δυνάμεις σημαίνει και στρατηγική επανεκκίνηση και χάραξη των στρατηγικών τους προτάσεων – αντιπροτάσεων. Ο Μητσοτάκης ξέρουμε πώς θα πάει. Με τον αέρα του απόλυτου νικητή αλλά και με διάθεση συνθέσεων και ανοιγμάτων πάνω στα κρίσιμα διλήμματα για τη χώρα.
Το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι απλό: με το παρόν χρονοδιάγραμμα θα πάει με νέο πρόεδρο. Που αν έχει προκύψει κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, όπως είπαμε και όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες του κόμματος, θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε και μια νέα πορεία να είναι έτοιμος (ή έτοιμη) να χαράξει από τη Θεσσαλονίκη.
Αλλά και καλά προετοιμασμένος να είναι στο πώς θα κινηθεί αντιπολιτευτικά σε σχέση με την κυβέρνηση, αλλά και στο εσωτερικό πεδίο της προοδευτικής επικράτειας και με το ΠΑΣΟΚ σοβαρό πλέον μνηστήρα στις διεργασίες.
Η κλεψύδρα αυτή θα είναι και η πιο αυστηρή για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εδώ θα εντοπίζεται και το πώς θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος στις εσωτερικές ισορροπίες της συριζαϊκής πολυκατοικίας. Μια μεταβολή πάντως του οδικού χάρτη, θα έφερε τον μεταβατικό πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο στη ΔΕΘ αν και οι περισσότεροι εντός ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πάνε στη ΔΕΘ έχοντας γυρίσει σελίδα στο τιμόνι της Κουμουνδούρου.
Οι νέες εκλογικές μάχες
Η τρίτη κλεψύδρα έχει σχέση με τις δύο επόμενες εκλογικές μάχες. Τις πρώτες που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλ. Τσίπρα στον 7ο όροφο του στρατηγείου τους αλλά ωσεί παρών όπως λένε οι άνθρωποι του παρασκηνίου.
Πρώτη μάχη είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Δύσκολο πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά τις ήττες του Μάη και του Ιούνη φαίνεται να μη βγαίνει το σχέδιο πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες ενώ την ίδια στιγμή, όπως λένε οι πηγές, δεν είναι και η προεργασία που έχει γίνει επαρκής (άκουσε κριτική ο Σπίρτζης στις πρόσφατες Πολιτικές Γραμματείες εξάλλου για το θέμα και ως καθ’ ύλην αρμόδιος).
Η κλεψύδρα των ευρωεκλογών είναι πιο πίσω, τον Μάη του 2024 και για πολλούς αποτελεί το πρώτο σοβαρό κρας τεστ του νέου εν συνόλω ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχει προηγηθεί και τακτικό συνέδριο με νέα ΚΕ και νέα ΠΓ και συνολικό νέο επιτελείο.
Θα έχει ενδιαφέρον δε, από Σεπτέμβρη, τι θα καταγράφουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που και με τον χρόνο μάχεται πλέον και με τον εαυτό του στο νέο πολιτικό τοπίο.
Ενα καλό πολιτικό σχέδιο σε συνδυασμό με την κάμψη (;) του αντιπάλου μπορεί να φέρει χαμόγελα. Αλλιώς η σκόνη από τις τρεις κλεψύδρες θα είναι ασήκωτη.
Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα


Latest News

Εξοπλιστικό: Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την Άμυνα
Κόντρα κορυφής αναμένεται σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στις 11:00, για την αμυντική πολιτική της χώρας

Γαλάζιο αντάρτικο για τις αυξήσεις στους ενστόλους
Νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ βάλλουν κατά του Μαξίμου και του υπ. Οικονομικών ζητώντας την επέκταση του δημοσιονομικού μέτρου σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό και Πυροσβεστική

Πέθανε ο Βαλ Κίλμερ - Θρυλικός ηθοποιός του Batman και του Top Gun
Σε ηλικία 65 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ.

ΚΕΦΙΜ: Τα προβλήματα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών – Οι τρόποι επίλυσης
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΦΙΜ

Σε μία πλατφόρμα όλες οι διαθήκες
Για πρώτη φορά δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο για ιδιόγραφες διαθήκες - Για ταχύτητα, ασφάλεια, μυστικότητα και αποσυμφόρηση δικαστηρίων μιλάει η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών

Τα ήξεις αφήξεις του Ντόναλντ Τραμπ
Προχθές τα είχε με τον Πούτιν, μετά επιτέθηκε ξανά στον Ζελένσκι ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει πως ενδεχομένως να διεκδικήσει τρίτη θητεία παρά τα όσα λέει το αμερικανικό Σύνταγμα

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου