Επενδυτική έκρηξη παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς μετά και την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» στην Πορτογαλία, παίρνει τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα αυτό.

Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα συμβολαιογραφεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους η Golden Visa ενίσχυσε την οικονομία μας κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Χρυσή βίζα: Το tοp 5 των χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα [πίνακες]

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου βάσει του προγράμματος για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, έναντι 1.444 που καταγράφηκαν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, εκποιήθηκαν ακίνητα αξίας 975 ευρώ εκατ., αυξημένα συνολικά κατά 170% ή τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά μεγέθη των 361 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές τρίτων χωρών εκτός ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τέλη Ιουλίου προκειμένου να προλάβουν καταλήξουν σε συμφωνία για την απόκτηση ακινήτων στη μειωμένη τιμή των 250.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας έτσι την πολυπόθητη άδεια παραμονής, αλλά και το ακίνητο της επιλογής τους από πλευράς τοποθεσίας, πριν το ελάχιστο όριο αυξηθεί σε 500.000 ευρώ.

Χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις

Όπως επισημαίνει το SchengenVisaInfo.com, το αυξημένο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα της Golden Visa ασκεί έντονες πιέσεις στις αρχές της χώρας, με περισσότερα από 5.444 αιτήματα για βίζα επενδυτών να αναμένουν έγκριση.

Για την περίοδο από τον Μάιο του περασμένου έτους έως τον Μάιο του 2023, υποβλήθηκαν στις αρχές στην Ελλάδα 8.351 αιτήματα για βίζα επενδυτών, εκ των οποίων εγκρίθηκε το 35%.

Επιπλέον, το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους εγκρίθηκαν συνολικά 1.938 αιτήματα σε σύγκριση με 777 που καταγράφηκαν την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση κατά 149%.

Μόνο τον Μάιο εκδόθηκαν 412 άδειες, από 220 τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Το τέλος του προγράμματος Golden Visa της Πορτογαλίας έστρεψε τα βλέμματα των Αμερικανών στην Ελλάδα: σύμφωνα με την λονδρέζικη επενδυτική εταιρεία Astons η χώρας μας είναι πλέον η τρίτη πιο δημοφιλής για την προσφορά τέτοιων ευκαιριών σε πλούσιους ξένους υπηκόους.

Η αλλαγή στη «χρυσή βίζα»

Από την 1η Αυγούστου και μετά, κι εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, όσοι επιθυμούν να λάβουν άδεια παραμονής και παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στο κέντρο, στα νότια και στα βόρεια προάστια, στη Θεσσαλονίκη, στην Μύκονο και στη Σαντορίνη θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Οσοι έχουν υπογράψει προσύμφωνα έως τις 31 Ιουλίου, θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή των οριστικών συμβολαίων αγοραπωλησίας και να αιτηθούν την έκδοση της άδειας παραμονής για τους ίδιους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» μετά τις αλλαγές από τον Αύγουστο θα μετατοπιστεί σε άλλες περιοχές, όπου θα συνεχίσει να ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρυσές βίζες έγιναν «της μόδας» μετά την οικονομική κρίση του 2008, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία να τις προσφέρουν ως τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων. Έκτοτε, έχουν φέρει δισεκατομμύρια καθώς οι εκατομμυριούχοι αναζητούσαν ευκολότερα ταξίδια και άνετες συνταξιοδοτήσεις – μερικές φορές ακόμη και την υπηκοότητα.

Πιέσεις από τις Βρυξέλλες

Η ΕΕ πιέζει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να βάλουν φρένο στα προγράμματα χρυσής βίζας, με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο εισόδου βρώμικου χρήματος στο μπλοκ. Η Ιρλανδία τερμάτισε το δικό της πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου, το ίδιο και η Πορτογαλία λίγους μήνες αργότερα. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πρόσφατα στο Bloomberg ότι οι αποφάσεις αυτές αυξάνουν το κύμα ενδιαφέροντος για τέτοια προγράμματα σε Ελλάδα και Ισπανία.

Τα όσα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν -και δεν είναι πάρα πολλά- δείχνουν ότι η σημαντική πλειονότητα των ατόμων που επωφελούνται από τα προγράμματα είναι από την Κίνα. Στην Ιρλανδία, η οποία χορήγησε άδεια διαμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε αγοραστές με προσωπική περιουσία τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, οι κινέζοι υπήκοοι αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 90% των 1.727 αιτήσεων που εγκρίθηκαν από το 2012 μέχρι το τέλος του προγράμματος. Στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των 12.818 από τις χρυσές βίζες που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία. Στην Πορτογαλία, το ποσοστό ανέρχεται σε 50% των 11.758 αδειών αυτών που έχουν χορηγηθεί από το 2012, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ενδιαφέρον απο το εξωτερικό αλλα και την εγχώρια αγορά
Ακίνητα |

Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα