Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ήταν χαμηλότερος του αναμενομένου, προκαλώντας φόβους για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Κορυφώθηκαν στο τέλος οι απώλειες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 2,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,38% στις 7.406 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,23% στις 16.068 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,12% στις 7.291 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, η ελβετική εταιρεία λιανικής Richemont υποχώρησε 8,2%, αφού τα στοιχεία των πωλήσεών της έδειξαν επιβράδυνση της ζήτησης στις ΗΠΑ, αν και σημαντική ανάκαμψη στην Ασία.
Από την άλλη, άλμα 31% σημείωσε η Argenx, καθώς πέτυχαν οι πρώτες δοκιμές σε ένα νέο φάρμακο για το μυικό σύστημα.
Κίνα και ΔΝΤ
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του αναμενομένου 7,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε επίπεδο τριμήνου, η ανάπτυξη ήταν της τάξεως του 0,8%, βραδύτερη από το ρυθμό 2,2% που καταγράφηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Υποστηρικτικά πάντως λειτουργεί η νέα εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι ο πληθωρισμός των χωρών της Ομάδας των 20 φαίνεται να έχει κορυφωθεί. Ωστόσο, στις περισσότερες από τις χώρες της G20, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.
“Στη μάχη κατά του πληθωρισμού υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στη δραστηριότητα, με τη σύσφιξη των τραπεζικών προτύπων δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν τους “πρόωρους πανηγυρισμούς”: τα διδάγματα από προηγούμενα πληθωριστικά επεισόδια δείχνουν ότι η πολύ πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής μπορεί να αναιρέσει την πρόοδο στον πληθωρισμό”, έγραψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε σημείωμά της.
Στη Γερμανία
Την ίδια ώρα, στη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η Deutsche Bundesbank, η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς παρά τις «ασθενείς οικονομικές» επιδόσεις, η αγορά εργασίας παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, η αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης των προηγούμενων μηνών σταμάτησε τον Μάιο, προστίθεται στην έκθεση.
Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία και οι κατασκευές δεν μπόρεσαν να επεκτείνουν την παραγωγή τους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μόνο η βιομηχανία επιβραδύνθηκε λόγω της αποδυνάμωσης της ξένης ζήτησης και η διάθεση των επιχειρήσεων επιδεινώθηκε.
Latest News
Έδωσε στηρίγματα στη Wall Street ο Dow Jones, υπό πίεση παρέμεινε ο Nasdaq
Η Wall Street δέχτηκε τεχνολογικές πιέσεις αλλά οι άλλοι δύο δείκτες κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες περιορίζοντας σημαντικά την πτώση
Το sell off στα ομόλογα αυξάνει το κόστος δανεισμού - Τι μήνυμα στέλνουν οι αγορές
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οι ΗΠΑ έχουν οδηγήσει το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων
Παρέμειναν τα βρετανικά «σύννεφα» στις ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ενισχύουν το σενάριο των πολύ προσεκτικών μειώσεων των επιτοκίων
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Κίνα: Νέα εργαλεία στήριξης του γιουάν
Το κινεζικό νόμισμα δέχεται πίεση από τον ενισχυμένο δολάριο
Συνεχίζονται οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street- Αναταράξεις και στα ομόλογα
Πολλά χαρτοφυλάκια επιχειρούν αναπροσαρμογές θέσεων στη σκιά των αλλαγών των εκτιμήσεων για τα επόμενα βήματα της Fed
Βουτιά του Bitcoin στα 90.000 δολ. - Ποιος το συγκρίνει με το... κάπνισμα
Η άνοδος του δολαρίου και οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις τις Federal Reserve πλήττουν το Bitcoin
Sell off στα αμερικανικά ομόλογα με το βλέμμα στη Fed
Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων - Ανοδικά κινείται το δολάριο
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες