Προοδευτικά πτωτικά, αλλά και με χαμηλό τζίρο, κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο στο τέλος υπέκυψε στις πιέσεις των δεικτοβαρών τίτλων του, χάνοντας τα επίπεδα που προσπάθησε να διαφυλάξει στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Έτσι, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,65% στις 1.303,79 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 81 εκατ. ευρώ.

Στις ισχυρές πιέσεις της Coca Cola, τα νέα της ασπαρτάμης φαίνεται επέδρασαν αρνητικά στη μετοχή, προστέθηκαν στο τελευταίο δίωρο και οι απώλειες των τραπεζών, δημιουργώντας ένα δύσκολο μείγμα για τις στηρίξεις. Και το ύψος του τζίρου σήμερα, αποτύπωσε την απροθυμία πολλών αγοραστών να τοποθετηθούν σε αυτές τις τιμές, με πολλούς τίτλους να είναι σε ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά, αναμένοντας προφανώς καλύτερες αποτιμήσεις.

Τεχνικά όμως, τα περιθώρια της διόρθωσης είναι τέτοια που να μην απειλούν το ανοδικό αφήγημα της αγοράς. Οι 1.300 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη και μόνο διάσπαση θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά στις 1.270 ή τις 1.250 μονάδες. Αλλά από την άλλη, εάν ξεπεράσει το σκόπελο των επιπέδων ο γενικός δείκτης, ειδικά την αντίσταση των 1.327 μονάδων, θα ανοίξει το δρόμο προς τις 1.350-1.365 μονάδες, ένα βήμα δηλαδή πριν τα υψηλά 10ετίας στις 1.379 μονάδες.

Πάντως, σε μια περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται για την ένταση και την κινητικότητα των επενδυτών, το ενδιαφέρον στην αγορά παραμένει υψηλό, σαφώς υπό το πρίσμα της επενδυτικής αναβάθμισης αλλά και της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Ο πήχης των αποτελεσμάτων για την κερδοφορία του εξαμήνου έχει μπει στα 3,1 δισ. ευρώ για τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες ενώ οι τράπεζες θα έχουν ως σημείο αναφοράς τα 788 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών του α’ τριμήνου του 2023 που αφορούν μια αμιγώς λειτουργική επίδοση αφού τα περσινά μεγέθη είναι θετικά φορτισμένα με κέρδη από ομόλογα και πωλήσεις θυγατρικών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Securities.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Coca Cola έχασε 4,94%, ενώ ισχυρή ήταν η πτώση σε Σαράντη, Quest, Motor Oil, Eurobank, Εθνική, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Autohellas. Σημαντικές απώλειες και για ΔΕΗ, Λάμδα και ΟΤΕ, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν. Θετικό κλείσιμο για την Jumbo, ενώ κράτησαν πάνω από το 1% τα κέρδη τους οι Aegean και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών