Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσαν οι ρωσικές αρχές, την γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική περιφέρεια Κρασνοντάρ, λόγω των εκρήξεων που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό μέρος της.
Σύμφωνα με το Reuters, πέρα από τις υλικές ζημίες, οι εκρήξεις στην γέφυρα προκάλεσαν τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό ενός κοριτσιού, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου στη ρωσική πόλη Τεμριούκ.
A section of the Crimean bridge fell down after explosions
Car traffic was stopped. Russian authorities claim that the railway connection will be restored at 9 am. They also don’t speak about the cause of the damage. Two people were killed. https://t.co/C8JgTPH8Td
Photo by… pic.twitter.com/WM1AiWwyGD— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) July 17, 2023
Το ιστορικό
Όλα ξεκίνησαν όταν το κανάλι Grey Zone της Ρωσίας, ένα κανάλι Telegram που παρακολουθείται έντονα και συνδέεται με τη μισθοφορική ομάδα Wagner, ανέφερε ότι υπήρξαν δύο χτυπήματα στη γέφυρα στις 03:04 π.μ. (0004 GMT) και στις 03:20 π.μ.
Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ένας κυβερνήτης που έχει τοποθετηθεί από τη Ρωσία, δήλωσε ότι η έκτακτη ανάγκη σημειώθηκε στον 145ο πυλώνα της γέφυρας που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική περιφέρεια του Κρασνοντάρ. Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε ότι υπήρξαν ζημιές στον δρόμο της γέφυρας που βρίσκεται πιο κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά δεν υπήρξαν ζημιές στους πυλώνες. Δεν ανέφερε τι προκάλεσε τις ζημιές. Το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ukraine μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στη γέφυρα.
Η κυκλοφορία διακόπηκε από τη χρήση της ρωσικής γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Βίντεο του Ρόιτερς δεν έδειξε καμία κίνηση στη γέφυρα.
«The bridge was attacked with the help of surface drones. It was difficult to reach the bridge, but in the end it was possible to do it,» stated allegedly an unnamed source in the Security Service of #Ukraine to RBC-Ukraine. pic.twitter.com/AQ597Vv3gj
— NEXTA (@nexta_tv) July 17, 2023
Πώς επηρεάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο George Barros, αναλυτής στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Twitter ότι αν η γέφυρα είχε υποστεί σοβαρή ζημιά θα επηρέαζε σημαντικά τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. «Η Ρωσία θα έχει μόνο μία χερσαία γραμμή ανεφοδιασμού – τον παράκτιο αυτοκινητόδρομο στην Αζοφική Θάλασσα – για να συντηρήσει (ή να εκκενώσει) τις δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της στην κατεχόμενη Χερσόνησο & Κριμαία, εάν η UKR καταφέρει να υποβαθμίσει/καταστρέψει τη γέφυρα», δήλωσε ο Barros.
Δεν ήταν άμεσα σαφές τι θα σήμαινε το περιστατικό στη γέφυρα για τη συμφωνία που έχει μεσολαβήσει ο ΟΗΕ και επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο. Η συμφωνία του ΟΗΕ πρόκειται να λήξει τη Δευτέρα, με το τελευταίο πλοίο που ταξίδεψε στο πλαίσιο της συμφωνίας να αναχωρεί από το λιμάνι της Οδησσού νωρίς την Κυριακή, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters και το MarineTraffic.com.
Γιατί είναι σημαντική η γέφυρα για την Ρωσία
Η γέφυρα των 19 χιλιομέτρων (12 μιλίων) της Κριμαίας πάνω από τον πορθμό του Κερτς είναι ο μόνος απευθείας σύνδεσμος μεταξύ του δικτύου μεταφορών της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η γέφυρα αποτέλεσε εμβληματικό έργο για τον Πούτιν, ο οποίος την άνοιξε για την οδική κυκλοφορία, περνώντας από εκεί με ένα φορτηγό το 2018.
Αποτελείται από ένα ξεχωριστό οδόστρωμα και μια σιδηροδρομική γραμμή, που στηρίζονται και τα δύο σε τσιμεντένιους πασσάλους, οι οποίοι δίνουν τη θέση τους σε ένα ευρύτερο άνοιγμα που συγκρατείται από ατσάλινες καμάρες στο σημείο όπου τα πλοία περνούν μεταξύ των Μαύρη Θάλασσα και τη μικρότερη Αζοφική Θάλασσα. Η γέφυρα κατασκευάστηκε, με κόστος 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από εταιρεία που ανήκει στον Αρκάντι Ρότενμπεργκ, στενό σύμμαχο του Πούτιν.
Παρά ταύτα, η γέφυρα είναι ζωτικής σημασίας για την προμήθεια καυσίμων, τροφίμων και άλλων προϊόντων στην Κριμαία, όπου το λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι η ιστορική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Έγινε επίσης σημαντική οδός ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας δυνάμεις από την Κριμαία για να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας και μέρος της γειτονικής επαρχίας Ζαπορίζια.
Για προβοκατόρικη ενέργεια κάνουν λόγο οι Ουκρανοί
Το συμβάν που καταγράφτηκε σήμερα το πρωί στη γέφυρα της Κριμαίας θα μπορούσε να είναι προβοκατόρικη ενέργεια από πλευράς Μόσχας, έκρινε η Νατάλια Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της διοίκησης νότιας περιφέρειας των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Τέτοιες προβοκάτσιες, που οι αρχές κατοχής της Κριμαίας ανακοινώνουν αμέσως, πολύ μεγαλόφωνα, είναι συνηθισμένος τρόπος των αρχών κατοχής της Κριμαίας και της επιτιθέμενης χώρας για να επιλύονται προβλήματα», δήλωσε η κυρία Χουμένιουκ στο ουκρανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rada.
Η γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία και θεωρείται μέρος οδού-κλειδιού για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, υπέστη ζημιά εξαιτίας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο γονείς και να τραυματιστεί η κόρη τους, ανακοίνωσαν ρώσοι αξιωματούχοι.
Αγαπημένος προορισμός των Ρώσων η Κριμαία
Η γέφυρα της Κριμαίας υπέστη ζημιές από έκρηξη τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια επίθεση που το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είχε ενορχηστρωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας. Η Ουκρανία παραδέχτηκε μόνο έμμεσα την επίθεση μήνες αργότερα.
Η εταιρεία του συμμάχου του Πούτιν Αρκάντι Ρότενμπεργκ την κατασκέυασε εκ νέου. Ο Πούτιν επαινούσε επί μακρόν το έργο, καυχιόταν κάποια στιγμή ότι οι Ρώσοι τσάροι και οι σοβιετικοί ηγέτες είχαν ονειρευτεί την κατασκευή του, αλλά δεν το έκαναν ποτέ.
Η χερσόνησος της Κριμαίας υπήρξε σημαντικός και αγαπημένος προορισμός διακοπών για τους Ρώσους, ειδικά αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και τα ταξίδια προς τη Δύση έγιναν πιο δύσκολα. Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία διοίκηση της χερσονήσου της Κριμαίας κάλεσε τους κατοίκους να μην ταξιδεύουν μέσω της γέφυρας.
Latest News
Όλα τα σενάρια ανοιχτά στη Νέα Δημοκρατία
Ο Αντώνης Σαμαράς θα αποτελέσει και επίσημα ξένο σώμα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, την ερχόμενη Τρίτη.
Μετρό: Άνοιξαν όλοι οι σταθμοί – Στη διάθεση του επιβατικού κοινού
Άνοιξαν οι σταθμοί Μετρό: Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.
NYT: «Πράσινο φως» Μπάιντεν στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αίρει την απαγόρευση στην Ουκρανία να πλήττει ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μετέδωσαν οι New York Times
Αντώνης Σαμαράς: Την Τρίτη το απόγευμα η επίσημη διαγραφή
Η διαδικασία της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού.
ΣΥΡΙΖΑ: Κάνει μαθήματα δημοκρατίας με συνεργάτες Βορίδη, Άδωνι και Πλεύρη
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μ. Βορίδη, τον Α. Γεωργιάδη και τον Θ. Πλεύρη περιττεύουν».
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο» – 51 χρόνια από την εξέγερση ενάντια στη Χούντα
Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα.
Σολτς: Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος για τη συνομιλία του με τον Πούτιν
«Η συνομιλία ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς
Η διγλωσσία Τραμπ προβληματίζει τους Ισραηλινούς
Παρά το κλίμα ευφορίας στην ισραηλινή κοινή γνώμη μετά την επανεκλογή Τραμπ, τις τελευταίες μέρες επικρατεί ατμόσφαιρα προβληματισμού στα κέντρα λήψεως αποφάσεων
Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί εάν διαπράττεται γενοκτονία στη Γάζα
Ο Φραγκίσκος, ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών, φροντίζει συνήθως να μην παίρνει θέση σε διεθνείς συγκρούσεις
Η σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία απασχολεί τον διεθνή Τύπο – Πώς βλέπουν την κόντρα στην Τουρκία
Ειδησεογραφικά πρακτορεία έστρεψαν τους προβολείς τους στην Αθήνα. Ο Αντώνς Σαμαράς είδε την πόρτα της εξόδου από το κυβερνών κόμμα. Πώς «διαβάζει» η Άγκυρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα.