Από ελεγκτικό κόσκινο περνούν οι φορολογικές δηλώσεις 3,8 εκατομμυρίων νοικοκυριών που δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Με στόχο να εντοπιστούν φορολογούμενοι που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, η ΑΑΔΕ «τρέχει» μια εκτεταμένη διασταύρωση στα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (εισοδήματα 2021) τα οποία συγκρίνονται με τις δαπάνες που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά.

ΑΑΔΕ: Νέο μοντέλο φορολογικής διοίκησης

Για πρώτη φορά, ο ελεγκτικός μηχανισμός αξιοποιεί τις πληροφορίες και τα στοιχεία που διαθέτει για ηλεκτρονικές πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών, αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων), δάνεια, μεταβολές στις καταθέσεις, συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστήρια συμβόλαια, πληρωμές λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και για κρατήσεις σε ακίνητα τύπου Airbnb. Στο «μάτι» των ελεγκτών βρίσκονται και οι επαγγελματικές δαπάνες που εμφανίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οι οποίες εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους περιορίζοντας τα φορολογητέα κέρδη και κατά συνέπεια τη φορολογική τους επιβάρυνση. Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022 έδειξε ότι σχεδόν 7 στους 10 επαγγελματίες εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ στοχεύει στον εντοπισμό των νοικοκυριών που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Μόλις ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις θα καταρτιστεί μια λίστα με τους φορολογούμενους που εμφανίζουν πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δαπάνες και στα έσοδά τους. Όπως αποκάλυψε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής (στον ΣΚΑΪ) οι ύποπτες για φοροδιαφυγή δηλώσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά το φθινόπωρο.

Τι ψάχνει η Εφορία

Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εκτός από τις αγορές που έγιναν σε σούπερ- μάρκετ, καταστήματα λιανικής κλπ θα ελέγξουν:

– τα ποσά των τόκων των καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος.

– τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

– τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

– τις δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας

– το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

– το κόστος των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.

– το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ

ΕλεγχοςLive

Στο μεταξύ πρεμιέρα κάνει μέσα στην εβδομάδα το νέο ψηφιακό εργαλείο «Έλεγχος Live». Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ θα έχουν στην οθόνη των φορητών τους υπολογιστών το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων, θα βλέπουν on line τις διαβιβάσεις αποδείξεων, θα διασταυρώνουν στοιχεία και στο τέλος της διαδικασίας θα ορίζουν την «καμπάνα» εκδίδοντας το σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου. Το «ραβασάκι» θα αποστέλλεται απευθείας στη θυρίδα του φορολογουμένου στο taxisnet για τα περαιτέρω.

Ειδικότερα οι ελεγκτές της εφορίας ελεγκτές μέσα από τα tablets θα έχουν real time πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και με αυτό το τρόπο:

– θα διαπιστώνουν με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)

– θα μπορούν να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

– θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν άμεσες και ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

– θα έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ και σε όλο το ιστορικό του επαγγελματία ή της επιχείρησης. Με λίγα λόγια θα μπορούν να γνωρίζουν άμεσα εάν στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, τι είδους και αν είναι υπότροποι.

– θα εκδίδουν και θα κοινοποιούν άμεσα στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές ή μη αποστολής των στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρησή από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Φορολογία Eιδήσεις