Να αναζωπυρώσουν τις συνομιλίες για το κλίμα επιδιώκουν οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, με φόντο τις θερμοκρασίες – ρεκόρ που καταγράφονται σε πολλές περιοχές της βόρειας Αμερικής και της νότιας Ευρώπης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται παντού.
Φωτιά στον Κουβαρά: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Eκκενώνονται Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος
Με τους επιστήμονες να λένε ότι η επίτευξη του στόχου για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα απομακρύνεται, οι αποδείξεις της κλιματικής κρίσης βρίσκονται παντού. Σε μια απομακρυσμένη πόλη στο άγονο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας, την Σανμπάο, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας 52,2 βαθμών Κελσίου.
Πυρκαγιές
Οι πυρκαγιές στην Ευρώπη μαίνονταν εν όψει ενός δεύτερου κύματος καύσωνα μέσα σε δύο εβδομάδες, που επρόκειτο να στείλει τις θερμοκρασίες στους 48 βαθμούς Κελσίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οδηγίες προφύλαξης από την ακραία ζέστη αφορούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, εν μέρει λόγω ενός θερμικού θόλου που έχει «εγκατασταθεί» πάνω από τις δυτικές πολιτείες.
«Σε πολλά μέρη του κόσμου, η σημερινή ημέρα προβλέπεται να είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ», έγραψε στο Twitter ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Η Κλιματική Κρίση δεν αποτελεί προειδοποίηση. Συμβαίνει. Καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν τώρα», πρόσθεσε.
In many parts of the world, today is predicted to be the hottest day on record. And these records have already been broken a few times this year. Heatwaves put our health and lives at risk.
The #ClimateCrisis is not a warning. It’s happening. I urge world leaders to ACT now. pic.twitter.com/REyXrwWT2Q
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) July 17, 2023
Η διπλωματία του κλίματος
Όπως σημειώνει το Reuters, σε μια επανάληψη της διπλωματίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Ζι Ζενχουά στο Πεκίνο, προτρέποντας σε κοινή δράση για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και της ενέργειας που παράγεται με καύση άνθρακα.
«Τις επόμενες τρεις ημέρες ελπίζουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε κάποια μεγάλα βήματα που θα στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με τον σοβαρό στόχο της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπίσουν έναν κοινό κίνδυνο, μια απειλή, μια πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους», δήλωσε ο Κέρι, αναφερόμενος στον πολλαπλασιασμό των σφοδρών καταιγίδων και των πυρκαγιών.
«Είναι [μια κατάσταση] τοξική και για τους Κινέζους και για τους Αμερικανούς και για τους ανθρώπους σε κάθε χώρα του πλανήτη».
Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην Κίνα απειλούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις καλλιέργειες και εγείρουν ανησυχίες για επανάληψη της περσινής ξηρασίας, της πιο σοβαρής των τελευταίων 60 ετών.
Η νότια ακτή της Κίνας, ωστόσο, ετοιμαζόταν να δεχτεί το χτύπημα του τυφώνα Ταλίμ. Οι πτήσεις και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στις περιοχές Γκουανγκντόνγκ και Χαϊνάν, σταμάτησαν. Στη Νότια Κορέα, οι καταρρακτώδεις βροχές άφησαν πίσω τους 40 νεκρούς, καθώς τα αναχώματα των ποταμών κατέρρευσαν προκαλώντας πλημμύρες. Ακολούθησαν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα Σεούλ.
Ο «Χάρων» τρομάζει την Ευρώπη
Στην Ευρώπη ένας αντικυκλώνας με το παρατσούκλι «Χάρων» πρόκειται να στείλει το θερμόμετρο ξανά στα ύψη.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για ανθρώπους όπως οι έφηβες αδελφές Matilde και Angelica Aureli από τη Ρώμη, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης μπορούν να βγουν έξω μόνο μετά τις 9 μ.μ. επειδή είναι αλμπίνοι.
«Το καλοκαίρι, γίνεται όλο και πιο καυτό χρόνο με το χρόνο. Είναι πραγματικά πολύ τρομακτικό ως εμπειρία, επειδή για τα άτομα με αλμπινισμό, ο ήλιος γίνεται όλο και χειρότερος», δήλωσε η Matilde.
Στην Ισπανία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 44 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, μια δασική πυρκαγιά στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια νησιά που ανάγκασε την εκκένωση 4.000 ανθρώπων τέθηκε υπό έλεγχο καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Σέρτζιο Ροντρίγκεζ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση TVE.
Κόλαση
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων, θα κάνει τους καύσωνες πιο συχνούς, σοβαρούς και θανατηφόρους.
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι το 2022 και το 2021 ήταν τα θερμότερα καλοκαίρια της ηπείρου που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Τα κτίρια και οι δρόμοι αποθηκεύουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνουν τη νύχτα, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να παραμένουν έως και 4C υψηλότερες από ό,τι στις γύρω περιοχές και να συμβάλλουν σε κινδύνους για την υγεία των ευάλωτων ατόμων, δήλωσε ο Ανδρέας Φλουρής, αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας στο ελληνικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας της Ελλάδας. «Είδαμε ότι αυτή η νυχτερινή αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις συχνά συμβάλλει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζαμε στη θνησιμότητα», δήλωσε ο Φλουρής.
Έως και 61.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των καύσωνων του περασμένου καλοκαιριού, ενώ υπάρχει φόβος για επανάληψη του φαινομένου και φέτος.
«Η ανησυχία μου είναι πραγματικά η υγεία – η υγεία των ευάλωτων ανθρώπων που ζουν ακριβώς κάτω από τις στέγες των σπιτιών τα οποία δεν είναι προετοιμασμένα για τόσο υψηλές θερμοκρασίες», δήλωσε ο Robert Vautard, κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace της Γαλλίας. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλούς θανάτους».
Στην Κύπρο, ένας 90χρονος άνδρας πέθανε και τρεις άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας, καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύτηκαν πάνω από τους 45 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές. Ο θερμικός θόλος στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλε επίσης στη δημιουργία σφοδρών βροχοπτώσεων στα βορειοανατολικά, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Οι προειδοποιήσεις για τη ζέστη εξαπλώθηκαν μέχρι τη Φλόριντα.
Ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι υπάρχει ένα σαφές μοτίβο, οι καύσωνες να γίνονται όλο και πιο συχνοί, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες.
«Βρισκόμαστε ήδη σε εντελώς αχαρτογράφητο έδαφος. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωντανή μας μνήμη, στην ιστορία μας», δήλωσε ο Buontempo.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων