Ωθηση στη συνεργασία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως στο βασικό ζήτημα των εκπομπών μεθανίου, θα μπορούσε να δώσει η επίσκεψη του αμερικανού απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέρι στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Κέρι έφτασε στο Πεκίνο την Κυριακή με στόχο την αναζωογόνηση των προσπαθειών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον περιορισμό των εκπομπών που οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Οι εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι οποιαδήποτε κίνηση συνεργασίας για το μεθάνιο – ένα αέριο του θερμοκηπίου που ευθύνεται για το 30% περίπου της υπερθέρμανσης του πλανήτη – θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τα μπροστά για το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής.

ΔΝΤ: Γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη για μείωση των εκπομπών μεθανίου

Συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας

«Το μεθάνιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Κέρι σε ακρόαση στο Κογκρέσο την Πέμπτη. «Η Κίνα συμφώνησε να υπάρξει ένα σχέδιο δράσης για το μεθάνιο από τις προηγούμενες συνομιλίες μας στη Γλασκώβη (το 2021) και ξανά στο Σαρμ ελ Σέιχ τον Νοέμβριο», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το κλίμα πέρυσι στην Αίγυπτο, ο κορυφαίος απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα, ο Xie Zhenhua, έδωσε το παρών σε μια συνάντηση της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το μεθάνιο, μιας πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ με στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Ο Xie δήλωσε ότι η Κίνα είχε καταρτίσει σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου από την ενέργεια, τη γεωργία και τα απόβλητα.

Πηγές από τους συμβούλους του Κέρι ανέφεραν  ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η Κίνα θα αποκαλύψει το σχέδιο πριν από την επόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, την COP28, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στο Ντουμπάι.

«Είναι το εναρκτήριο σάλπισμα για να μπορέσουμε να καθίσουμε και να κάνουμε πιο σοβαρές συζητήσεις για το μεθάνιο στην Κίνα», δήλωσε ο Jonathan Banks, διευθυντής για την μείωση του μεθανίου στην παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση Clean Air Task Force (CATF).

Οι στόχοι των δύο χωρών

Η Κίνα στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2060. Αλλά δεν έχει ακόμη θέσει στόχους για το μεθάνιο και άλλα αέρια του θερμοκηπίου που δεν είναι CO2.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στοχεύει στην απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2050. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022 επιβάλλει τέλη στις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2024.

Από την άλλη, οι μεταρρυθμίσεις στον βιομηχανικό και γεωργικό τομέα της Κίνας, ωστόσο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του μεθανίου κατά 30-40% από τα επίπεδα του 2015 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο από επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley της Καλιφόρνια.

Πηγές αύξησης εκπομπών μεθανίου

Επιπλέον, δύο σημαντικές πηγές αύξησης των εκπομπών μεθανίου στην Κίνα αποτελούν η κτηνοτροφία και η παραγωγή ρυζιού, καμία από τις οποίες δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της χώρας για το κλίμα. Το υπουργείο Γεωργίας συνέστησε πέρυσι νέες γεωργικές πρακτικές, όπως η διαχείριση της άρδευσης και η διατροφή των ζώων με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ως τρόπους μείωσης του μεθανίου.

Οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων αποτελούν επίσης αυξανόμενη ανησυχία. Αλλά ο τεράστιος τομέας άνθρακα της Κίνας θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση.

Σύμφωνα με τον Antoine Halff, συνιδρυτή της περιβαλλοντικής ερευνητικής ομάδας Karryos, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή μεθανίου από ανθρακωρυχεία στον κόσμο με ποσοστό 28%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».