
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Όπως επισημαίνει, «η φοροδιαφυγή έχει παράδοση στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και εξαγγέλλει μία σειρά μέτρων». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αναφέρει ότι «η μαύρη εργασία είναι ευρύτατα διαδεδομένη, ακόμη και μεταξύ των γιατρών.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν, τον Φεβρουάριο του 2023, η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα φτάνει το 21,7% του επισήμως καταγεγραμμένου ΑΕΠ. Μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μόνο στην Ιταλία είναι υψηλότερο το ποσοστό, με 21,8%. Η Γερμανία εμφανίζεται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης με 10,2%».
Και συνεχίζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ: «Εάν πιστέψουμε τις φορολογικές δηλώσεις, πλούσιοι Έλληνες σχεδόν δεν υπάρχουν. Το 2022, από τα 6,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων μόλις 27.000 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Οι δύο στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ».
Όπως επισημαίνει η Handelsblatt «το κυριότερο εργαλείο στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής είναι οι πληρωμές με κάρτα. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται ακόμη με χαρτονομίσματα, παρά το όριο των 500 ευρώ για πληρωμές με μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση το ποσοστό των πληρωμών με κάρτα έχει αυξηθεί από το 2019, από το 20 στο 37%. Και πάλι όμως, παραμένει κάτω από το 46%, που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη».
Επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023;
Στην έντυπη έκδοση της Δευτέρας η Handelsblatt αναφέρεται στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2023. Όπως επισημαίνει «η αναβάθμιση αυτή θα βελτίωνε τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση όχι μόνο του κράτους, αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα είχε απωλέσει το καθεστώς του αξιόπιστου δανειολήπτη την ανοιξη του 2010, στις αρχές της κρίσης χρέους. Πάντως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει την αναμενόμενη αναβάθμιση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα μειώνονται. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι κατά τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερη από το αντίστοιχο ιταλικό, παρότι η Ιταλία διατηρεί την επενδυτική βαθμίδα».
Πηγή: Deutsche Welle/ Γιάννης Παπαδημητρίου


Latest News

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι [πίνακες]
Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ)

Εθνική Τράπεζα: Τα 23 ελληνικά προϊόντα που κινδυνεύουν από τους δασμούς Τραμπ
Οι ελιές και το ελαιόλαδο, είναι τα κυριότερα προϊόντα, με σωρευτικές εξαγωγές απο 1 δισ. το καθένα προς τις ΗΠΑ

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα