
Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα εγγυάται πλέον την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία, η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών.
Όπως επισημαίνει το Politico, η συγκεκριμένη ανακοίνωση αντανακλά την οργή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ήρθε λίγες ώρες αφότου εκρήξεις κατέστρεψαν σοβαρά τη γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τη στρατηγική χερσόνησο της Κριμαίας που ελέγχει τώρα η Μόσχα.
Πιέσεις στους ναύλους λόγω κατάρρευσης της συμφωνίας για τα σιτηρά
Διαμαρτυρόμενο ότι οι όροι στους οποίες στηρίζεται η συμφωνία για τα σιτηρά έγιναν στόχος «απόλυτης δολιοφθοράς», το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το τέλος των εγγυήσεων για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, τη διακοπή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου· και «την αποκατάσταση του καθεστώτος μιας προσωρινά επικίνδυνης περιοχής στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα».
Αλμα στις τιμές των σιτηρών μετά την κατάρρευση της συμφωνίας τη Μαύρης Θάλασσας
Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είχε προσφέρει μια οικονομική σωτηρία τόσο στους Ουκρανούς αγρότες όσο και για χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια. Όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υλοποίησε τελικά τις απειλές που επαναλάμβανε συχνά, το τελευταίο διάστημα: «Οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ .
Η απάντηση Ζελένσκι
Αγνοώντας τις απειλές ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε να συνεχίσει να εξάγει σιτηρά.
«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Ζελένσκι σε δηλώσεις που δημοσίευσε ο εκπρόσωπος Σεργκέι Νικιφόροφ.
«Δεν φοβόμαστε. Μας προσέγγισαν εταιρείες που διαθέτουν πλοία. Είπαν ότι είναι έτοιμες. Εάν η Ουκρανία και η Τουρκία είναι έτοιμες να συνεχίσουν, τότε όλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προμηθεύουν σιτηρά», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ηγέτης.
Οι «κρυφές» κυρώσεις
Η Μόσχα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα συμφωνούσε σε περαιτέρω παράταση, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει το όφελος του συμφώνου.
Οι «κρυφές» κυρώσεις της Δύσης, λέει το Κρεμλίνο, εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της ίδιας της Ρωσίας και, κατά συνέπεια, παραβιάζουν μια δεύτερη συμφωνία που συνήφθη τον περασμένο Ιούλιο, βάσει της οποίας ο ΟΗΕ δεσμεύτηκε να διευκολύνει αυτές τις εξαγωγές για μια τριετία.
Την περασμένη Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε επιστολή στον Πούτιν υποβάλλοντας μια συμβιβαστική πρόταση για να ικανοποιηθεί το αίτημα του Κρεμλίνου να γίνει επανεισδοχή της κρατικής αγροτικής τράπεζας της Ρωσίας στο σύστημα πληρωμών SWIFT.
Δύο ημέρες αργότερα, ωστόσο, ο Πούτιν επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επέκταση της συμφωνίας από τη Ρωσία δεν είχαν εκπληρωθεί. «Εθελούσια επεκτείναμε αυτή τη λεγόμενη συμφωνία πολλές φορές. Πολλές φορές. Αλλά ακούστε, στο τέλος, φτάνει», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης.
Τα σχόλια του Πούτιν ήρθαν καθώς αντιμετώπισε σοβαρή πολιτική πίεση στο εσωτερικό του, στον απόηχο της αποτυχημένης εξέγερσης του μισθοφορικού στρατού Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν τον περασμένο μήνα.
Τελευταίο πλοίο
Το τελευταίο πλοίο που ταξίδεψε στο πλαίσιο της συμφωνίας αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το Reuters. Εν όψει της προθεσμίας της 17ης Ιουλίου, ο αριθμός των αποστολών είχε περιοριστεί σημαντικά —μειώθηκε σε 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τον Μάιο από 4,2 εκατομμύρια τον περασμένο Οκτώβριο— ενώ κανένα νέο σκάφος δεν έχει νηολογηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας από τα τέλη Ιουνίου.
Το Κίεβο, το οποίο κατηγορεί τη Μόσχα ότι σαμποτάρει τη συμφωνία, ετοιμάζει εναλλακτικές διαδρομές για την εξαγωγή των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, εν τω μεταξύ, προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο του τέλους της συμφωνίας στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, οι οποίες λένε ότι θα πλήξουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους στον κόσμο στις επισιτιστικά επισφαλείς χώρες .


Latest News

Εσπασε το φράγμα των 900 πλοίων η MSC - H σύγκριση με την Maersk
Η MSC ανακοίνωσε ότι ο στόλος της έχει συνολική χωρητικότητα 6,47 εκατ. teu, σχεδόν 1 εκατ. περισσότερα από τη δεύτερη στην κατάταξη AP Moller-Maersk

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο για τα δεξαμενόπλοια
Η πτώση για τα δεξαμενόπλοι μπορεί να μην είναι άμεση - Οι ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση πετρελαίου θα παραμένουν παράλληλα με τις ευκαιρίες

Capital Clean Energy Carriers: Καθέλκυση του μεγαλύτερου στην ιστορία πλοίου μεταφοράς υγρού διοξειδίου του άνθρακα
Κατασκευάζεται από τα Κορεάτικα ναυπηγεία HD Hyundai Mipo και διαθέτει χωρητικότητα 22.000 κ.μ.

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά φέτος – Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα
«Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία, ενώ στα ταχύπλοα ενδέχεται να μειωθούν» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Τραμπ: Εντολή στις υπηρεσίες να σχεδιάσουν τη Ναυτική Αναγέννηση των ΗΠΑ
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στη ναυτιλία των ωκεανών

Το στοίχημα Κικίλια για μείωση των τιμών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να καταγράψουν τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλες τις γραμμές και όλα τα πλοία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Θετικά και αρνητικά σημεία στην απόφαση του ΙΜΟ για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστώ, Μελίνα Τραυλού μιλάει για άδικη μεταχείριση του LNG που υπονομεύει τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί