Δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, δικηγορικά γραφεία, τράπεζες, παραδοσιακά καφενεία, πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, σούπερ μάρκετ, οίκοι ανοχής, εστιατόρια, ξενοδοχεία για κάθε τσέπη και γούστο, θέατρα, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, τεχνίτες, τοξικοεξαρτημένοι, εργάτες, πρόσφυγες, πλανόδιοι πωλητές. Όλες οι δραστηριότητες, που φαντάζεσαι και δεν φαντάζεσαι, υπάρχουν και επιβιώνουν εντός και πέριξ της Ομόνοιας, «…μια πλατεία πολύ κεντρική, που είν’ η φήμη της ιστορική», όπως λέει το παλιό τραγουδάκι «Ομόνοια Πλας».
Με επίκεντρο αυτά τα 2-3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου καταλήγουν 6 κεντρικοί δρόμοι: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αθηνάς, Πειραιώς, Αγίου Κωνσταντίνου και Γ’ Σεπτεμβρίου, έχει στηθεί «χορός» εκατομμυρίων, με τους κεφαλαιούχους να διατηρούν υψηλές προσδοκίες για την επιστροφή της ευρύτερης περιοχής στις παλιές δοξασμένες εποχές.
8+1 εμβληματικά ακίνητα μετατρέπονται σε ξενοδοχεία πολυτελείας
Μέχρι σήμερα έχει δρομολογηθεί η ανακατασκευή και η ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 100.000 τ.μ. παλιών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής θα συμβάλλει ουσιαστικά και η ανακατασκευή και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με σχέδια των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα κτίριο βυθισμένο στο έδαφος, σε βάθος δύο ορόφων, που θα αυξήσει σημαντικά τον χώρο του μουσείου καθώς κι ένα πάρκο πάνω από το νέο κτήριο, που προορίζεται να δημιουργήσει έναν φυσικό πνεύμονα στο κέντρο της πόλης.
Την ίδια στιγμή τονωτικές κινήσεις στην περιοχή, έστω και σε πιο περιορισμένη κλίμακα, π.χ. σε μεμονωμένα κτίρια όπως η πολυκατοικία της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων, επιχειρούν και φορείς του Δημοσίου.
Ποια κτίρια ανακατασκευάζονται
Στη σημαντική αναβάθμιση της πλατείας και της ευρύτερης περιοχής, από την Αιόλου, την Αθηνάς και την πλατεία Κοτζιά μέχρι τη Σταδίου, την Πατησίων, την Πειραιώς και 3ης Σεπτεμβρίου, καθοριστικό ρόλο έχουν μεγάλοι developers, όπως η Dimand, ΑΕΕΑΠ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βλέπε Brown Hotels, Accor, Fattal κ.λπ., καθώς και επενδυτικά funds.
Σημειώνεται ότι σ’ αυτή την ακτίνα η Dimand διαθέτει 10 εμβληματικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του project Skyline στο οποίο μετέχουν επίσης ως μέτοχοι η Alpha Bank, η Premia Properties και σύντομα και η EBRD.
Μεταξύ των ακινήτων που θα αλλάξει ριζικά είναι το συγκρότημα κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου. Πρόκειται για ένα ακίνητο του ομίλου της Alpha Bank, το οποίο θα ενταχθεί στο project Skyline το επόμενο διάστημα. Στο ακίνητο σχεδιάζεται η μετατροπή ενός τμήματος σε κατοικίες.
Μεικτή χρήση, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας, προβλέπει η Dimand και για την αξιοποίηση του κτιρίου των 3.000 τ.μ. που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Απελλού.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στη φάση των προκαταρκτικών μελετών με προγραμματισμό να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του 2024, ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι τα δύο έτη.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την πλήρη ανάπλαση και ενεργειακή αναβάθμιση του Μινιόν, σχεδιάζοντας επίσης χρήσεις καταστημάτων, γραφείων και κατοικίας.
Σπίτι στο Μινιόν
Μέχρι 2021, που η Dimand απέκτησε το Μινιόν, το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα», τα σχέδια για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου στο τετράγωνο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, ήταν πολλά, αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν να διαφεντεύουν την τύχη του ήθελαν να το αποκαταστήσουν ως πολυκατάστημα.
Σήμερα, στο ξεκίνημα του έργου της ανακατασκευής του κτιρίου, υπάρχει συνωστισμός υποψήφιων μόνιμων κατοίκων Ομόνοιας! Και αυτό γιατί το Μινιόν θα αναβιώσει όχι ως ένα εμπορικό συγκρότημα αλλά ως ένας «πράσινος» πόλος μεικτών χρήσεων, με κατοικίες, γραφεία, εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.
Οι κατοικίες, ήτοι 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες, από 50 έως 125 τετραγωνικά μέτρα, θα αναπτυχθούν σε αυτόνομο σημείο του κτιρίου, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου
Επιπλέον θα αναπτυχθούν 7.700 τ.μ. γραφείων, 6.100 τ.μ. εμπορικών καταστημάτων, αλλά και 800 – 1.000 τ.μ. χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας. Τα καταστήματα θα βρίσκονται τους χαμηλούς ορόφους, ενώ τα γραφεία θα βρίσκονται στους πιο ψηλούς ορόφους.
Συνολικά η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου).
Τα ξενοδοχεία προελαύνουν
Τουριστική χρήση θα αποκτήσει το παλαιό, 9ώροφο κτίριο γραφείων στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εμ. Μπενάκη, συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ., καθώς προορίζεται να διαμορφωθεί σε μοντέρνο ξενοδοχείο 4 αστέρων, φιλικό προς το περιβάλλον στοχεύοντας στην απόκτηση LEED Certificate.
Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες νέες αναπτύξεις. Για παράδειγμα στο οικόπεδο επί των οδών Πατησίων και Μάρνη, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν το ιστορικό θερινό θέατρο «Αθήναιον» κατασκευάζονται εκ του μηδενός νέες ξενοδοχειακές υποδομές. Η επένδυση των 33,4 εκατ. ευρώ υλοποιείται από το γαλλικό fund Boissee Finances, που συνδέεται με τον γαλλικό όμιλο της Accor.
Έχει προηγηθεί η ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου και η μετατροπή σε ξενοδοχείο πόλης (Moxy Athens City). Το Σαρόγλειο που παλαιότερα στέγαζε το Ειρηνοδικείο, ήταν ένα από τα μεγάλα κτίρια (άνω των 10.000 τ.μ.) που παρέμεναν αναξιοποίητα στο κέντρο της Αθήνας.
Στη Χαλκοκονδύλη, στη συμβολή της με την Κάνιγγος, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2022, το νέο «Athens Key Hotel Trademark Collection by Wyndham», στη θέση του παλιού «Κάνιγγος 21», το οποίο είχε κατεβάσει ρολά το 2010.
Επίσης στην οδό Σταδίου στον αριθμό 22, ύστερα από 13 χρόνια, ανοίγει το 5αστερο «NYX Esperia Palace Hotel Athens by Leonardo Hotels», μετά από μία εκτεταμένη ανακαίνιση άνω των 20 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Fattal.
Latest News
Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Στα 342 εκατ. ευρώ οι φόροι από αγοραπωλησίες για ακίνητα το 9μηνο – Πάνω από 33.100 ακίνητα αξίας 3 δις ευρώ άλλαξαν χέρια φέτος
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους
Τα βήματα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων - Τι πρέπει να κάνετε
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τα καταπατημένα ακίνητα - Το τίμημα εξαγοράς προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία
Αρχές Ιανουαρίου το «Σπίτι μου 2» - Οι αλλαγές και οι νέοι δικαιούχοι
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης μίλησε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» - Ποιους αφορά
Κλείνει η στρόφιγγα στο Airbnb - Σε ποιες περιοχές δεν θα δίνονται νέες άδειες
«Παγώνει» για ένα χρόνο η έκδοση νέων αδειών Airbnb για ιδιοκτήτες που θέλουν να μπουν στην πλατφόρμα
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σε μία πλατφόρμα - Η συμφωνία με την Prosperty
Ο στόχος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια και η εξορθολόγιση των τιμών ακινήτων
«Βράζει» και η Σαντορίνη – Μετά τη Μύκονο «στοπ» στη δόμηση και στη Θήρα
Σημαντική αύξηση των αρτιοτήτων για δόμηση στη Σαντορίνη προβλέπει το νέο πολεοδομικό σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο νησί
Έρχεται «χρυσή» πενταετία για τα εμπορικά ακίνητα - Αποκαλυπτική έκθεση
H νέα έκθεση της Deloitte για τα εμπορικά ακίνητα - Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την επιτυχία των εταιρειών του κλάδου