Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, μετά τη στοιχεία ότι ο βρετανικός πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν παγκοσμίως.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς του μπλοκ, υποχώρησε στο 2,285% μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, το χαμηλότερο από τις 2 Ιουνίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ελληνικοί τίτλοι με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί sto 3,77% και το spread να διαμορφώνεται κάτω από τις 14 μονάδες.
Οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δείχνουν εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεις, γεγονός που ερμηνεύεται από τους επενδυτές ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια τόσο υψηλά όσο αναμενόταν προηγουμένως.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας έφτασε στο υψηλό τεσσάρων μηνών στο 2,679% την περασμένη εβδομάδα πριν υποχωρήσει απότομα ενώ και ο αντίστοιχος ελληνικός τίτλος είχε ανέβει πάνω από το 4%.
Το βλέμμα στην ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 3,5% τον Ιούνιο, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με την τιμολόγηση στις αγορές παραγώγων, οι traders εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν περίπου στο 3,91% τον Δεκέμβριο, από πάνω από 4% που ήταν την περασμένη εβδομάδα.
Χθες, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κλάας Κνοτ επανέφερε τις ελπίδες για σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, σε δηλώσεις του σε ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, παρότι επιβεβαίωσε την νέα επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας (26/7), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί αυτή η πολιτική στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
«Για τον Ιούλιο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα. Πέραν του Ιουλίου θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν μια βεβαιότητα» δήλωσε, χαρακτηριστικά. «Από τον Ιούλιο και μετά νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι μας λένε τα δεδομένα» πρόσθεσε.
Τα ελληνικά ομόλογα
Tην περασμένη Τρίτη, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε από τις αγορές 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αφορούσαν νέο χρήμα, ενώ το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ προερχόταν από ανταλλαγή ομολόγων λήξης 2024 και 2025. Η ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών διαμορφώθηκε στα 13,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11,6 δισ. ευρώ αφορούσαν νέα ομόλογα και τα 1,8 δισ. ευρώ ανταλλαγές. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,464% (στο 4,375% το κουπόνι), δηλαδή η Ελλάδα δανείστηκε για 15 χρόνια αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το επιτόκιο που δανείζεται αντίστοιχα η Ιταλία.
Mείωση του κόστους
«Τα αποτελέσματα της έκδοσης πιστοποιούν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό – μεταξύ άλλων – με την απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου υπηρετούν τον στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ ως το 2027» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Το πραγματικό επιτόκιο, πάντως, με το οποίο δανείστηκε για 15 χρόνια η Ελλάδα δεν είναι 4,464% αλλά περίπου 2,6%, δηλαδή σχεδόν 42% χαμηλότερα, απόρροια των κινήσεων αντιστάθμισης κινδύνου που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, ενώ ο ΟΔΔΗΧ είχε καλύψει ήδη το εφετινό πρόγραμμα δανεισμού της ύψους 7 δισ. ευρώ από τον περασμένο Ιούνιο, με βάση και την τελευταία έκδοση έχει συγκεντρώσει 9 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα» παράλληλα και με το 1,5 δισ. ευρώ που αφορούσε ανταλλαγές ομολόγων. Καθώς, δε, θα αποπληρώσει στις 15 Δεκεμβρίου 2023 τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η χώρα από το πρώτο μνημόνιο ύψους 5,3 δισ., που λήγουν την επόμενη διετία, ορισμένες ξένες τράπεζες εκτίμησαν πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με την έκδοση πιθανότατα 5ετούς ομολόγου προς τα τέλη του τρίτου τριμήνου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και οι τέσσερις επανεκδόσεις ομολόγων (19 Ιουλίου, 20 Σεπτεμβρίου, 18 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου), με την Αθήνα να εκδίδει τελικά μέσα στο 2023 κρατικά ομόλογα 11 δισ. ευρώ.
Latest News
Χρυσές λίρες: Τι έφερε η εκλογή Τραμπ και πώς αντιδρούν οι Έλληνες επενδυτές [γραφήματα]
Στις χρυσές λίρες ποντάρουν οι Έλληνες - Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές
Η Wall Street στον ρυθμό της Black Friday, του πληθωρισμού και των minutes της Fed
Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων μετά τη νίκη του Τραμπ
Εβδομάδα κερδών για τον μαύρο χρυσό
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας- Ουκρανίας και η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Κίνα τροφοδότησαν την άνοδο
Τι αποκαλύπτει η αναλογία χρυσού προς πετρέλαιο για τις τάσεις της αγοράς
Η αναλογία εκφράζει τη σχέση τιμής μεταξύ του χρυσού και του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate
Bitcoin vs χρυσός: Τι λέει ο «παππούς» των ETFs χρυσού
H αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί το bitcoin έναντι της σταθερότητας που προσφέρει ο χρυσός
Πρωτοχρονιά με το Bitcoin στα 150.000 δολάρια; Τι τροφοδοτεί το νέο ράλι
Η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί - Τι δείχνουν τα στοιχήματα για τις επόμενες μέρες
Οι 10 μετοχές - οδηγοί της ανόδου του ΧΑ το 2024
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 8,08% από τις αρχές του 2024 - Πάνω από το 55% των μετοχών παρουσιάζει αρνητική απόδοση
Τρεις φορές «σκόνταψε» το ΧΑ μέσα σε έξι μήνες
Τι περιμένουν οι επενδυτές από το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πώς θα κλείσει η τρέχουσα χρονιά και οι καταλύτες για κέρδη
Ηγήθηκε της Wall Street και σήμερα ο Dow Jones
Oι επενδυτές μετατοπίζουν την έκθεση από την τεχνολογία σε τίτλους πιο οικονομικά ευαίσθητους
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί