Σημαντική υποχώρηση στο 5,5% σημείωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2023, από 8,6% τον Ιούνιο του 2022, ενώ πιο χαμηλά κινήθηκε και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Μάιο 2023, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,4% τον Ιούνιο του 2023, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρετανία: Ο πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 7,9%

Τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1,0%), το Βέλγιο και την Ισπανία (από 1,6%) ενώ και η Ελλάδα ήταν στις χώρες με χαμηλά ποσοστά καταγράφοντας 2,8%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε ένα.

Τον Ιούνιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,31 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) και την ενέργεια. (-0,57 pp).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν νέα αυξημένα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Διεθνή |

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα

Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν «στοχευμένη δράση για ν’ αποκαταστήσουν τ’ αμερικανικά ναυπηγεία», επιβάλλοντας νέα αυξημένα κόστη σε πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια τους και συνδέονται με την Κίνα.