
Υπέρ της προστασίας των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, τάσσονται με τροπολογία τους οι ευρωβουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας, επιχειρώντας παράλληλα να αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με το ανώτατο όριο εσόδων στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης που θεωρείται ότι παρεμποδίζει τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.
Ειδικότερα, στις τροπολογίες τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο, οι ευρωβουλευτές προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε συμβάσεις σταθερής τιμής, καθώς και περισσότερες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές στις οποίες υπογράφουν, απαγορεύοντας στους προμηθευτές να μπορούν να αλλάζουν μονομερώς τους όρους μιας σύμβασης. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι οι καταναλωτές, καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις, θα επωφεληθούν από μακροπρόθεσμες, προσιτές και σταθερές τιμές και να μετριαστεί ο αντίκτυπος των ξαφνικών κλυδωνισμών.
Ενέργεια: Αρση του πλαφόν στη χονδρική ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να απαγορεύουν στους προμηθευτές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτους πελάτες, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια διαφορών μεταξύ προμηθευτών και πελατών, και να εμποδίζουν τους προμηθευτές να απαιτούν από αυτούς τους πελάτες να χρησιμοποιούν συστήματα προπληρωμής.
Ειδικά συμβόλαια και ευελιξία
Η Επιτροπή Ενέργειας υποστηρίζει επίσης, την ευρύτερη χρήση των λεγόμενων «Συμβάσεων επί της Διαφοράς» (CFD) για την ενθάρρυνση των ενεργειακών επενδύσεων και προτείνει στην Κομισιόν να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για ισοδύναμα συστήματα στήριξης .
Ειδικότερα, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει πιθανές επιλογές για έναν «προσωρινό μηχανισμό βαλβίδας ανακούφισης» έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Αν και στην απόφαση δεν ορίζεται πώς θα σχεδιαστεί αυτή η βαλβίδα, μια τέτοια διευκόλυνση συνδέεται με ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Η απόφαση θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στους παραγωγούς ηλιακής και αιολικής ενέργειας που υποστηρίζουν ότι το πλαφόν βλάπτει τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες χρειάζονται τεράστιο ποσό χρηματοδότησης για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη μείωση των εκπομπών. Ο φόβος τους ήταν ότι θα μονιμοποιηθεί με την ενσωμάτωσή του στην αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία των Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας για την παροχή στους καταναλωτές σταθερών τιμών και στους παρόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αξιόπιστα έσοδα.
Προσαρμογή του δικτύου
Η επιτροπή τάσσεται επίσης υπέρ της της ικανότητας του ηλεκτρικού δικτύου να προσαρμόζεται στις αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση χωρίς να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό -σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, να μειώσει τις διακυμάνσεις των τιμών και να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προσαρμόσουν την κατανάλωση ενέργειας στις τιμές και τις ανάγκες τους.
«Με αυτή τη συμφωνία, το Κοινοβούλιο βάζει τους πολίτες στο επίκεντρο του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απαγορεύοντας στις εταιρείες να κόψουν το ρεύμα των ευάλωτων», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής Nicolás González Casares και πρόσθεσε : «Μετατρέψαμε τα CfD σε σύστημα αναφοράς για την ενθάρρυνση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να μεταβεί σε ένα σύστημα μηδενικών εκπομπών με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίχθηκε από 55 ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, 15 καταψήφισαν και 2 απείχαν.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία