Μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση καταγράφουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, παρατηρώντας όλες σχεδόν τις δυτικές Πολιτείες να μετράνε όλο και περισσότερα σπίτια που γίνονται αποκαΐδια λόγω πυρκαγιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκε έως και 246% ο αριθμός των σπιτιών και των κατασκευών που καταστράφηκαν από πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ, μεταξύ των δύο τελευταίων δεκαετιών, 1999-2009 και 2010-2020.
Η έρευνα «Shifting social-ecological fire regimes explain increasing structure loss from Western wildfires» δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus, στο τεύχος Μαρτίου 2023.
Σχεδόν σε κάθε δυτική πολιτεία, περισσότερα σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν από πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη ευπάθεια σε καταστροφές από δασικές πυρκαγιές.
Οι επιστήμονες «φρικάρουν» με τις υψηλές θερμοκρασίες – Γιατί οι πολιτικοί «περί άλλων τυρβάζουν»;
Ενώ τη δεκαετία 1999-2009, καταστράφηκαν κατά μέσο όρο 1,3 κατασκευές για κάθε 10 τ. χλμ., τη δεκαετία 2010-2020 ο μέσος όρος υπερδιπλασιάστηκε σε 3,4 κατεστραμμένες κατασκευές.
Με εξαίρεση το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα, σχεδόν κάθε δυτική πολιτεία έχασε περισσότερες κατασκευές για κάθε τετραγωνικό μίλι που καιγόταν.
Όπως σημειώνουν επιστήμονες, αυτή η τάση επηρεάζεται έντονα από μεγάλες πυρκαγιές το 2017, το 2018 και το 2020, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών στο Paradise και στη Santa Rosa της Καλιφόρνια και στο Κολοράντο, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.
Ο άνθρωπος… ο μεγάλος ένοχος
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι αυτή η κρίση των πυρκαγιών στις δυτικές ΗΠΑ φέρει ανθρώπινα «δακτυλικά αποτυπώματα».
Ωστόσο, όπως δείχνει η μελέτη οι πυρκαγιές που καίνε σπίτια και κατασκευές οφείλονται στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες το 76% των πυρκαγιών ξεκίνησε από ανθρωπογενείς αναφλέξεις, όπως κάψιμο χόρτων στις αυλές σπιτιών ή καλώδια ρεύματος που έχουν πέσει.
Οι εκτάσεις που κάηκαν από ανθρωπογενείς αναφλέξεις αυξήθηκαν κατά 51% μεταξύ 1999-2009 και 2010-2020.
Πιο καταστροφικές οι ανθρωπογενείς πυρκαγιές
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες οι πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να τις καταστήσουν πολύ πιο καταστροφικές.
Το 88% των δασικών πυρκαγιών στη Δύση τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατέστρεψε μηδενικές κατασκευές. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η πλειονότητα της περιοχής που καίγεται (65%) εξακολουθεί να οφείλεται σε πυρκαγιές που πυροδοτούνται από κεραυνούς, συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν από κεραυνούς, το 94% (που αντιπροσωπεύει το 53% της συνολικής έκτασης που κάηκε από κεραυνό) δεν είχε καμία σχετική απώλεια δομής.
Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν χτίσει περισσότερα σπίτια και κτίρια σε περιοχές που περιβάλλονται από εύφλεκτη βλάστηση, με τον αριθμό των κατασκευών να έχει αυξηθεί κατά 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην αμερικανική Δύση.
Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τον άνθρωπο επεκτείνουν επίσης την περίοδο των πυρκαγιών πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι κεραυνοί είναι πιο συνηθισμένοι, και είναι ιδιαίτερα καταστροφικές κατά τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο όταν επικαλύπτονται με περιόδους ισχυρών ανέμων.
Έτσι, είναι εντυπωσιακό ότι από όλες τις πυρκαγιές που καταστρέφουν κατασκευές και σπίτια στη Δύση, οι ανθρωπογενείς φωτιές καταστρέφουν συνήθως πάνω από 10 φορές περισσότερες κατασκευές για κάθε τετραγωνικό μίλι που καίγεται, σε σύγκριση με πυρκαγιές που προκαλούνται από κεραυνούς.
Για παράδειγμα, η πυρκαγιά Marshall τον Δεκέμβριο του 2021 που κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 σπίτια και κτίρια στα προάστια κοντά στο Boulder του Κολοράντο, ταίριαξε αυτό το μοτίβο.
Πηγή: in.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων