Μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση καταγράφουν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, παρατηρώντας όλες σχεδόν τις δυτικές Πολιτείες να μετράνε όλο και περισσότερα σπίτια που γίνονται αποκαΐδια λόγω πυρκαγιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκε έως και 246% ο αριθμός των σπιτιών και των κατασκευών που καταστράφηκαν από πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ, μεταξύ των δύο τελευταίων δεκαετιών, 1999-2009 και 2010-2020.
Η έρευνα «Shifting social-ecological fire regimes explain increasing structure loss from Western wildfires» δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus, στο τεύχος Μαρτίου 2023.
Σχεδόν σε κάθε δυτική πολιτεία, περισσότερα σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν από πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη ευπάθεια σε καταστροφές από δασικές πυρκαγιές.
Οι επιστήμονες «φρικάρουν» με τις υψηλές θερμοκρασίες – Γιατί οι πολιτικοί «περί άλλων τυρβάζουν»;
Ενώ τη δεκαετία 1999-2009, καταστράφηκαν κατά μέσο όρο 1,3 κατασκευές για κάθε 10 τ. χλμ., τη δεκαετία 2010-2020 ο μέσος όρος υπερδιπλασιάστηκε σε 3,4 κατεστραμμένες κατασκευές.
Με εξαίρεση το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα, σχεδόν κάθε δυτική πολιτεία έχασε περισσότερες κατασκευές για κάθε τετραγωνικό μίλι που καιγόταν.
Όπως σημειώνουν επιστήμονες, αυτή η τάση επηρεάζεται έντονα από μεγάλες πυρκαγιές το 2017, το 2018 και το 2020, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών στο Paradise και στη Santa Rosa της Καλιφόρνια και στο Κολοράντο, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.
Ο άνθρωπος… ο μεγάλος ένοχος
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι αυτή η κρίση των πυρκαγιών στις δυτικές ΗΠΑ φέρει ανθρώπινα «δακτυλικά αποτυπώματα».
Ωστόσο, όπως δείχνει η μελέτη οι πυρκαγιές που καίνε σπίτια και κατασκευές οφείλονται στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες το 76% των πυρκαγιών ξεκίνησε από ανθρωπογενείς αναφλέξεις, όπως κάψιμο χόρτων στις αυλές σπιτιών ή καλώδια ρεύματος που έχουν πέσει.
Οι εκτάσεις που κάηκαν από ανθρωπογενείς αναφλέξεις αυξήθηκαν κατά 51% μεταξύ 1999-2009 και 2010-2020.
Πιο καταστροφικές οι ανθρωπογενείς πυρκαγιές
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες οι πυρκαγιές που οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα έχουν χαρακτηριστικά που μπορούν να τις καταστήσουν πολύ πιο καταστροφικές.
Το 88% των δασικών πυρκαγιών στη Δύση τις τελευταίες δύο δεκαετίες κατέστρεψε μηδενικές κατασκευές. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι η πλειονότητα της περιοχής που καίγεται (65%) εξακολουθεί να οφείλεται σε πυρκαγιές που πυροδοτούνται από κεραυνούς, συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις πυρκαγιές που ξεκίνησαν από κεραυνούς, το 94% (που αντιπροσωπεύει το 53% της συνολικής έκτασης που κάηκε από κεραυνό) δεν είχε καμία σχετική απώλεια δομής.
Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν χτίσει περισσότερα σπίτια και κτίρια σε περιοχές που περιβάλλονται από εύφλεκτη βλάστηση, με τον αριθμό των κατασκευών να έχει αυξηθεί κατά 40% τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην αμερικανική Δύση.
Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τον άνθρωπο επεκτείνουν επίσης την περίοδο των πυρκαγιών πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι κεραυνοί είναι πιο συνηθισμένοι, και είναι ιδιαίτερα καταστροφικές κατά τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο όταν επικαλύπτονται με περιόδους ισχυρών ανέμων.
Έτσι, είναι εντυπωσιακό ότι από όλες τις πυρκαγιές που καταστρέφουν κατασκευές και σπίτια στη Δύση, οι ανθρωπογενείς φωτιές καταστρέφουν συνήθως πάνω από 10 φορές περισσότερες κατασκευές για κάθε τετραγωνικό μίλι που καίγεται, σε σύγκριση με πυρκαγιές που προκαλούνται από κεραυνούς.
Για παράδειγμα, η πυρκαγιά Marshall τον Δεκέμβριο του 2021 που κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 σπίτια και κτίρια στα προάστια κοντά στο Boulder του Κολοράντο, ταίριαξε αυτό το μοτίβο.
Πηγή: in.gr
Latest News
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους