Μια οκταετία μετά τη δρομολόγηση της Ατζέντας του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι πολλαπλές και αλληλένδετες παγκόσμιες κρίσεις που βιώνουμε σήμερα ενέχουν σημαντικό κίνδυνο ακόμη και για την ίδια την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Ωστόσο, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, οι ΣΒΑ εξακολουθούν να αποτελούν τον φάρο και την πυξίδα μας ως το μοναδικό οικουμενικό όραμα για ειρήνη, κοινωνικοοικονομική ευημερία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η αδυναμία υλοποίησης των αρχών των ΣΒΑ όσον αφορά την κοινωνική ένταξη, την καθαρή ενέργεια, την καθολική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες κρίσεις και γεωπολιτικές αντιπαλότητες. Η μη υλοποίηση των ΣΒΑ θα είναι επίσης επιζήμια για τις επιχειρήσεις και τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα: σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι περιβαλλοντικές και οι κοινωνικές κρίσεις θα αποτελέσουν τους σημαντικότερους παγκόσμιους κινδύνους κατά τα επόμενα έτη.

Από τις 17 έως τις 19 Ιουλίου, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) συμμετέχει στο πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου –εκδήλωση-ορόσημο για την υλοποίηση των ΣΒΑ– που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη. Η ΕΕ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά μια εθελοντική ενωσιακή αξιολόγηση σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030, στην οποία η ΕΟΚΕ συνέβαλε με τη διαβίβαση των συλλογικών απόψεων της κοινωνίας των πολιτών.

Πώς μπορούμε, ως οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να διασφαλίσουμε ότι οι ΣΒΑ θα τεθούν εκ νέου στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας;

Πώς θα ακουστεί η φωνή της ΕΟΚΕ;

Μολονότι αναγνωρίζουμε την ηγετική θέση της ΕΕ στο παγκόσμιο προσκήνιο, χρειαζόμαστε και επιθυμούμε η ΕΕ να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην αξιοπιστία των ΣΒΑ και να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών για την επιτάχυνση της υλοποίησής τους. Καθώς η γεωπολιτική κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω και οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση εξαπλώνονται, δεν διακυβεύονται μόνον οι ΣΒΑ, αλλά και η δημοκρατία μας εν γένει.

Μέσω παράλληλων εκδηλώσεων και διμερών συναντήσεων με ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ, με εκπροσώπους σημαντικών ομάδων και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε τοπικό επίπεδο, θα στείλουμε ηχηρά μηνύματα σχετικά με τη σημασία της διασφάλισης συγκροτημένης και ουσιαστικής συμμετοχής των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, των οργανώσεων νεολαίας, των ομάδων γυναικών, των επιχειρήσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως καθοριστικό στοιχείο για την προώθηση της υλοποίησης των ΣΒΑ. Η συνοχή των πολιτικών και η ύπαρξη μιας γενικής στρατηγικής για τους ΣΒΑ είναι επίσης μείζονος σημασίας.

Κατά τα έτη που απομένουν έως το 2030, η ΕΟΚΕ προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επιτάχυνση της εφαρμογής της Ατζέντας του 2030 και την ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζει ως χώρος συνάντησης της κοινωνίας των πολιτών με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Οι άνθρωποι και ο πλανήτης δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μια χαμένη δεκαετία.

Μόλις μια επταετία πριν από το 2030, ο κόσμος πρέπει να οδεύσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οφείλουμε να συμμετάσχουμε ουσιαστικά στην επίτευξη μιας δίκαιης μετάβασης και να στρέψουμε τους πάντες προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόκειται για μία αποστολή που δεν πρέπει να αφεθεί ούτε στις μελλοντικές γενιές ούτε στις επόμενες κυβερνήσεις· μία αποστολή που πρέπει να επιτευχθεί σήμερα· μία αποστολή που πρέπει να εκπληρωθεί από εκείνους που φέρουν την ευθύνη κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!

*Oliver Röpke, Πρόεδρος της ΕΟΚΕ
*Peter Schmidt, πρόεδρος του τμήματος «Γεωργία, αγροτική ανάπτυξη, περιβάλλον» της ΕΟΚΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα