Πυρετωδώς εργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που θα περιέχει πλήθος διατάξεων για τις αλλαγές στη φορολογία, τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο τομέα, τα διάφορα επιδόματα που θα συνεχίσει να δίνει η κυβέρνηση καθώς και εκείνα που θα δοθούν για πρώτη φορά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν προβλέψεις για αποζημιώσεις των πολιτών που υπέστησαν καταστροφές από τις εν εξελίξει πυρκαγιές που πλήττουν αρκετά σημεία της χώρας ενώ δεν θα περιληφθούν διατάξεις που αφορούν μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά.

Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Πρώτο μας μέλημα η ανθρώπινη ζωή, τάχιστα οι αποζημιώσεις

Ουσιαστικά, οι αλλαγές στη φορολογία των επαγγελματιών με τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η μείωση τεκμηρίων θα έρθουν πολύ αργότερα και όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες αλλά και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το επιτρέψουν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών στον Οικονομικών αν τα επόμενα χρόνια εξακολουθούν 3,8 εκατ. πολίτες να δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα στην εφορία έως 10.000 ευρώ θα δούμε για ποιους και πότε θα μειωθούν τα τεκμήρια, στέλνοντας το μήνυμα ότι όσο η φοροδιαφυγή είναι εδώ, το εργαλείο των τεκμηρίων που πιάνει σε πολλές περιπτώσεις τα κρυφά εισοδήματα αλλά τιμωρεί ταυτόχρονα και εκείνους που είναι συνεπείς προς την εφορία θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

Αντίστροφη μέτρηση για νέες αιτήσεις Market Pass

Τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για όσους μέχρι στιγμής δεν λαμβάνουν το Market Pass είτε γιατί είχαν αμελήσει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση είτε γιατί βρέθηκαν εκτός λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα θα εξαρτηθεί βασιά από το πότε θα πέσει η αυλαία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αν δοθεί παράταση έως τα τέλη Αυγούστου τότε το σίγουρο είναι ότι θα ανοίξει αρχές Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για να μπορέσει να αντλήσει το σύστημα στοιχεία από τις εφετινές φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή τα περυσινά εισοδήματα.

Αυτό διότι για την τρίμηνη παράταση του μέτρου (από Αύγουστο έως Οκτώβριο 2023) θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 που δηλώνονται φέτος και όχι εκείνα του 2021 που δηλώθηκαν πέρυσι. Επίσης, όσοι λαμβάνουν σήμερα το market Pass δεν θα υποβάλλουν νέα αίτηση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επαναξιολογηθούν οι προηγούμενες αιτήσεις τους βάσει των εφετινών φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2022).

Το ύψος του επιδόματος και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια με τη μηνιαία ενίσχυση να ξεκινάει από 22 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να φθάνει έως 100 ευρώ το μήνα για πολυμελείς οικογένειες. Παράλληλα, το ετήσιο εισόδημα του 2022 δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 24.000 ευρώ για τους έγγαμους συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Τέλος η περιουσία των άγαμων δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους τις 400.000 ευρώ. Η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Youth Pass 150 ευρώ σε 18άρηδες – 19άρηδες

Το Σεπτέμβριο και αφού πρώτα θα έχουν εκδώσει κωδικούς ΤΑΧΙS και στη συνέχεια υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, 200.000 νέοι, οι οποίοι έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο, θα λάβουν σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα τα 150 ευρώ ενίσχυση. Αυτό θα συμβαίνει κάθε χρόνο για όσους πληρούν τα συγκεκριμένα ηλικιακά κριτήρια. Η ενίσχυση θα καλύπτει την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, ενώ η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του δικαιούχου παραμένει ενεργοποιημένη για δύο χρόνια μετά την έκδοσή της. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι οι νέοι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.

Οι αυξήσεις σε Δημοσίους Υπαλλήλους

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα με την άφιξη του νέου έτους 663.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν μία οριζόντια αύξηση 70 ευρώ, θα δουν μία επιπλέον αύξηση λόγω αναπροσαρμογής της οικογενειακής παροχής, ενώ για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης προβλέπεται αύξηση του ειδικού επιδόματος κατά 30%. Το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από το συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023.

Η αύξηση της οικογενειακής παροχής κυμαίνεται από 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ αυξάνονται και τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας κτλ.

Αύξηση αφορολόγητου για παιδιά από το νέο έτος

Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, για 1.340.000 οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα, είναι ένα από τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αφορά εισοδήματα που θα αποκτηθούν από 1η Ιανουαρίου 2024.

Με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά αυτό σημαίνει ότι ο έγγαμος με 1 παιδί δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και κατά συνέπεια θα έχει ένα πρόσθετο όφελος 90 ευρώ ετησίως. Για οικογένεια με δύο παιδιά το αφορολόγητο ανεβαίνει στις 11.000 ευρώ άρα το ετήσιο όφελος θα είναι 220 ευρώ, όσο θα είναι και για τις οικογένειες με 3 παιδιά, ενώ για τις οικογένειες με 4 παιδιά το ετήσιο όφελος είναι 240 ευρώ.

Όσοι γονείς είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι θα δουν να μειώνεται ο φόρος παρακράτησης στο μισθό ή τη σύνταξή τους από τον πρώτο κιόλας μήνα του επόμενου έτους με αποτέλεσμα να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους από 6,5 έως 20 ευρώ το μήνα ανάλογα τον αριθμό προστατευόμενων τέκνων και το ύψος του εισοδήματος που λαμβάνουν. Οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025 καθώς θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2024.

Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ

Μονιμοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2024 η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους συνταξιούχους από τους οποίους κόπηκε σταδιακά κατά την περίοδο 2016-2019 το ΕΚΑΣ. Το κόστος είναι 38 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περίπου 200.000 πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ.

Νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με μειώσεις υπό προϋποθέσεις

Από το 2024 ισχύει μείωση 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία. Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Όσοι ασφαλίσουν για πρώτη φορά εφέτος το ακίνητό τους θα λάβουν αναλογικά έκπτωση βάσει των ημερών που εμφανίζεται ασφαλισμένο το ακίνητο.

Ποια μέτρα πάνε αργότερα και πότε

Από το 2025 και μετά θα δουν πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις να καταργούνται ή να μειώνονται δύο μέτρα που τους επιβαρύνουν σημαντικά. Το πρώτο μέτρο αφορά το τέλος επιτηδεύματος που θα καταργηθεί σταδιακά από το 2025 ως εξής: Μείωση 20% για εισοδήματα 2025 (δηλώσεις 2026), μείωση 30% για εισοδήματα 2026 (δηλώσεις 2027) και κατάργηση του υπόλοιπου 50% για τα εισοδήματα του 2027 (δηλώσεις 2028).

Όσον αφορά στα τεκμήρια, θα υπάρξει μία μεσοσταθμική μείωση κατά 30% από 1η 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτό σημαίνει ότι θα αφορά τα εισοδήματα του 2025 και θα φανεί η μείωση στις φορολογικές δηλώσεις του 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας