Περισσότερες από 28,5 εκατ. διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2022 σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι 24,3 εκατ. το 2019, κατατάσσοντας μάλιστα την Αθήνα στην 7η θέση μεταξύ 20 ευρωπαϊκών πόλεων.

Η χώρα μας βρίσκεται ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με αξιοσημείωτες μάλιστα τις επιδόσεις του γ’ τριμήνου του έτους, την περίοδο δηλαδή Ιουλίου- Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, οπότε κατέγραψε συνολικά πάνω από 17,5 εκατ. διανυκτερεύσεις με άνοδο κατά 19,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Άνοδος από 20% μέχρι 40% έναντι του 2019 σημειώθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη και στα νησιά του Ιονίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 547 εκατ. διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ΕΕ, μέσω online πλατφορμών όπως οι Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor το 2022, σημειώνοντας αύξηση 7%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, όταν καταγράφηκαν 512 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Πρώτο στη λίστα είναι το Παρίσι με πάνω από 13,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2022, και ακολουθούν η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα, η Ρώμη, η Μαδρίτη, η πόλη Καλαί στη Γαλλία και το Πόρτο.

Ανιση ανάκαμψη

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurostat, αυτή η εξαιρετικά θετική τάση μετά από τα προβλήματα που δημιούργησε στον κλάδο η πανδημία κατανέμεται άνισα σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, οι αγροτικές περιοχές σε χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία ή η Σουηδία παρουσίασαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ προορισμοί πόλεων όπως το Βερολίνο, η Πράγα ή η Βιέννη εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις τιμές του 2019.

Συγκεκριμένα, το 2022 οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά περίπου 7% από 512 εκατομμύρια το 2019 σε 547 εκατομμύρια το 2022, αλλά αυτή η συνολική ανάπτυξη κρύβει ευρέως αποκλίνοντα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο. Τα δεδομένα από το 2019 χρησιμοποιούνται ως σύγκριση προκειμένου να καθοριστεί μια βασική γραμμή πριν από την πανδημία.

«Εκτοξεύονται» οι αγροτικές περιοχές

Οι ρυθμοί ανάπτυξης σε περιφέρειες της ΕΕ τουλάχιστον μέτριας τουριστικής σημασίας που ορίζονται ως περιοχές με κατ’ ελάχιστο 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις επισκεπτών το 2022 κυμαίνονταν μεταξύ -52% για την Πράγα και +93% για τη Γαλλία- Comté, υποδηλώνοντας την άνιση ανάκαμψη στην ΕΕ.

Από τις δέκα περιφέρειες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι εννέα ήταν αγροτικές περιοχές στη Γαλλία, ενώ άλλες περιοχές υψηλής ανάπτυξης ήταν στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Από την άλλη πλευρά, οι περιοχές με τις πιο σοβαρές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 ήταν η Πράγα (-52%), το Βερολίνο (-39%), η Βουδαπέστη (-34%) και η Βιέννη (-25%).

Εξετάζοντας τις απόλυτες τιμές, από τις 20 πιο δημοφιλείς περιοχές της Ευρώπης, έξι ήταν στην Ισπανία και τη Γαλλία, πέντε στην Ιταλία, δύο στην Πορτογαλία και μία (Νο 1 στη λίστα) στην Κροατία. Με εξαίρεση τις αστικές περιοχές όπως το Παρίσι και η Μαδρίτη, αυτές οι περιοχές είναι όλες παράκτιες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου ή του Ατλαντικού.

Το 1ο τρίμηνο του 2023

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι διανυκτερεύσεις σε επίπεδο ΕΕ ξεπέρασαν τα προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα (2020 για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, το 2022 για τον Μάρτιο) και τους τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής, το 2023, 83,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών έχουν γίνει σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω μιας από τις τέσσερις πλατφόρμες, σε σύγκριση με 67,3 εκατομμύρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι περισσότερες ήταν στη Γαλλία (22,0 εκατομμύρια), στην Ισπανία ( 18,2 εκατ.) και στην Ιταλία (9,7 εκατ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Σπίτι μου 2: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος-Όλες οι λεπτομέρειες
Ακίνητα |

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια