Μείωση κατά 6,3% παρουσίασε το 2022 η συγκομιδή της ΕΕ στα καλοκαρινά φρούτα (πεπόνια, καρπούζια, φράουλες, ροδάκινα και νεκταρίνια) καθώς παρήχθησαν συνολικά 8,6 εκατομμύρια τόνοι, όταν το 2021 η παραγωγή είχε ανέλθει σε 9,2 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η υποχώρηση σε σχέση με την περσινή συγκομιδή αποδίδεται στη χαμηλότερη παραγωγή πεπονιών (-9,5% το 2022) και καρπουζιών (-18,4% το 2022). Από την άλλη, η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών αυξήθηκε (+5,6% το 2022) και αυτή των φραουλών παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.

Από το χωράφι στο ράφι: Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των καλοκαιρινών φρούτων [πίνακας]

Oι διακρίσεις της Ελλάδας

Ψηλά στην κατάταξη σε διάφορες κατηγοιρίες φρούτων κινήθηκε η Ελλάδα. Η χώρα μας ήρθε δεύτερη στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών (27,1%) και τρίτη στα καρπούζια (12,4%). Επίσης ήταν τέταρτη στα πεπόνια, και πέμπτη στις φράουλες.

Βασικός παραγωγός στην ΕΕ η Ισπανία

Η Ισπανία είναι ο βασικός παραγωγός καλοκαιρινών φρούτων στην ΕΕ. Παρήγαγε σχεδόν τα μισά (45,4%) καρπούζια της ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο (32,0%) των πεπονιών της και περισσότερο από το ένα τέταρτο (27,3%) της παραγωγής φράουλας, ροδάκινων και νεκταρινιών (26,9%) το 2022.

Ομοίως, η Ιταλία παρήγαγε λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (36,1%) τόσο των πεπονιών όσο και των ροδάκινων και νεκταρινιών της ΕΕ (35,6%), καθώς και το ένα τέταρτο (25,6%) των καρπουζιών της.

Για ορισμένα συγκεκριμένα καλοκαιρινά φρούτα, άλλα μέλη της ΕΕ ήταν βασικοί παραγωγοί: η Πολωνία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην παραγωγή φράουλας (16,7% του συνόλου της ΕΕ), η Ελλάδα ήρθε δεύτερη στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών (27,1%) και τρίτη στα καρπούζια (12,4%), η Γαλλία τρίτη στην παραγωγή πεπονιών (18,8%) και η Γερμανία τρίτη στην παραγωγή φράουλας (11%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας