Όλα τα ωραία… κάποια στιγμή τελειώνουν. Μαζί και οι επιδοτήσεις στο ρεύμα. Την Τρίτη την κρυάδα την πήραν οι Γάλλοι. Η κυβέρνηση Μακρόν τούς ανακοίνωσε τον «ξαφνικό θάνατο» των μέτρων για το φτηνό ρεύμα, που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2021. Η αποκαλούμενη και «τιμολογιακή ασπίδα» εγκαταλείπεται στα τέλη του μήνα, οδηγώντας σε άμεσες αυξήσεις τουλάχιστον κατά 10% στις τιμές του ρεύματος.
Με τη λογική των παραδειγμάτων που ανακοινώνονται πλέον παντού – και στην Ελλάδα – στον δυτικό κόσμο, η γαλλική κυβέρνηση υπολόγισε ότι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα φτάνει σε μέσα επίπεδα τα 160 ευρώ τον χρόνο. Πλήρωναν 1.640 ευρώ, θα πληρώνουν πλέον ετησίως 1. 800 ευρώ.
Η «ισχύς της ασπίδας» είχε χάσει άλλο ένα 15% τον περασμένο Φεβρουάριο. Πλέον οι γάλλοι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την ελεύθερη διακύμανση των τιμών στην αγορά. Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Απλά παρά τις μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, οι τιμές στη χονδρική του ρεύματος δεν βρίσκονται στα προ κρίσης επίπεδα. Είναι υψηλότερα. Σε αυτά τα επίπεδα θα ζυγιστούν οι πολιτικές αποφάσεις που τώρα λαμβάνονται.
Σύντομα όλη η Ευρώπη θα βρίσκεται στη θέση των Γάλλων. Μετά την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απόφαση να σταματήσουν τα μέτρα ενίσχυσης των τιμών του ρεύματος, μία μία οι χώρες στις οποίες λήγουν τα μέτρα που έχουν λάβει επιστρέφουν στην ελεύθερη αγορά και ο «σώζων εαυτόν σωθήτω»…
Το πρόβλημα ήδη υπάρχει και στη χώρα μας. Για την Ελλάδα ο μηχανισμός, που πάγωσε τις τιμές στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2021 και βρίσκεται σε ισχύ από πέρυσι τον Αύγουστο, ολοκληρώνει τη δράση του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την 1η Οκτωβρίου αίρονται όλα τα μέτρα και πρέπει να πάμε σε ένα άλλο καθεστώς. Φυσιολογικά θα έπρεπε να πάμε στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά ας βρεθεί έστω και ένας (ή μία) που να μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι δυνατόν να βασιστεί ξανά ο υπολογισμός της τιμής του ρεύματος στον αλγόριθμο της… τρισκατάρατης ρήτρας αναπροσαρμογής.
Οι μέρες για να ληφθούν οι αποφάσεις δεν είναι πολλές. Περίπου δώδεκα – δεκατρείς, όχι παραπάνω. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερωθούν από τις εταιρείες ενέργειας για το τι θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, 90 μέρες νωρίτερα. Αρα οι αποφάσεις είναι τώρα. Βάσει των αποφάσεων που θα ληφθούν, πρέπει όλοι οι καταναλωτές να επιλέξουν το πρόγραμμα στο οποίο θα υπαχθούν. Τα παλαιά προγράμματα του έκτακτου μηχανισμού θα «πεθάνουν» μαζί με τον μηχανισμό στις 30 Σεπτεμβρίου. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Οι πάροχοι, δηλαδή οι εταιρείες ενέργειας, ζητούν με επιστολή τους να παραταθεί για δύο μήνες το ισχύον καθεστώς. Επικαλούνται την αδυναμία των πολιτών λόγω των καλοκαιρινών διακοπών να ενημερωθούν και να επιλέξουν το κατάλληλο πρόγραμμα. Η Κομισιόν το έχει ξεκόψει ότι παράταση δεν δίνεται και το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας αναζητεί ρύθμιση – γέφυρα που θα δίνει χρόνο να προετοιμαστούν οι εταιρείες, αλλά δεν θα παραπέμπει με κανέναν τρόπο σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Σαν δύσκολη μου φαίνεται όλη αυτή η εξίσωση και σχεδόν αποκλείεται να μην κρύβει επιβαρύνσεις. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση