Σταθερό παρέμεινε τελικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ευρωζώνης τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, αναθεωρώντας προηγούμενη μέτρηση για συρρίκνωση 0,1% από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Η αναθεώρηση αυτή σημαίνει ότι οι 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ δεν εισήλθαν σε τεχνική ύφεση, την τριμηνιαία συρρίκνωση κατά 0,1% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ως τεχνική ύφεση ορίζεται η συρρίκνωση του ΑΕΟ για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Στουρνάρας στο CGTN: Η αύξηση των επιτοκίων της επόμενης εβδομάδας θα είναι αρκετή

Η Eurostat ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, αλλά στη συνέχεια παρέμεινε σταθερό την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023, μια αναθεώρηση προς τα πάνω από το 1,0% που αναφέρθηκε τον Ιούνιο, μετά από άνοδο 1,7% σε ετήσια βάση τους προηγούμενους τρεις μήνες, από 1,8% που αναφέρθηκε τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία αυτά δίνουν «αέρα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε τουλάχιστον μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να φέρουν σταδιακά τον πληθωρισμό κοντά στο όριο το 2%.

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης  σημείωσε σημαντική υποχώρηση στο 5,5%, από 8,6% τον Ιούνιο του 2022, ενώ πιο χαμηλά κινήθηκε και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Μάιο 2023, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,1%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,4% τον Ιούνιο του 2023, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1,0%), το Βέλγιο και την Ισπανία (από 1,6%) ενώ και η Ελλάδα ήταν στις χώρες με χαμηλά ποσοστά καταγράφοντας 2,8%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε ένα.

Τον Ιούνιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,31 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) και την ενέργεια. (-0,57 pp).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Αυξήσεις από Lidl, απολύσεις από HMV – Η αγορά αντιδρά στον προϋπολογισμό των Εργατικών
Διεθνή |

Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ

Ο ιδιοκτήτης της HMV λέει ότι ο προϋπολογισμός είναι "κακά νέα" ενώ το αφεντικό της Lidl στο Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι ο πληθωρισμός προϊόντων είναι "αναπόφευκτος" παρά την επιστροφή στα κέρδη