«Σχετικά με το ζήτημα της κυριαρχίας των νήσων Μαλβίνες/νήσων Φόκλαντ, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπόψη την ιστορική θέση της Celac σεβόμενη τη σημαντικότητα του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου για την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Αυτή είναι η παράγραφος που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τη βρετανική πλευρά και συγκεκριμένα η κάθετος που βρίσκεται στην ονομασία των νήσων. Το παραπάνω σημείο συμπεριλαμβάνεται σε επίσημο έγγραφο της ΕΕ εξοργίζοντας τους Βρετανούς αξιωματούχους.
Αναλυτικά, βρίσκεται στη διακήρυξη που υπέγραψαν ΕΕ και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, γνωστές ως Celac, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 έως 18 Ιουλίου.
Η διακήρυξη έγινε με στόχο την σύσφιξη και τη συνεργασία των δυο μπλοκ στους τομείς της ασφάλειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λονδίνου και των Βρυξελλών όμως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε ζητήσει από την ευρωπαϊκή πλευρά, πριν από τη σύνοδο, να μην αναφερθεί η περιοχή στο επίσημο έγγραφο της διακήρυξης. Το αίτημα, εκ του αποτελέσματος, απορρίφθηκε.
Brexit: Λάθος επιλογή η αποχώρηση από την ΕΕ λένε οι Βρετανοί
Ποια η σημασία των νήσων Φόκλαντ;
Τα νησιά Φόκλαντ βρίσκονται σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Λατινικής Αμερικής, σχεδόν 13.000 χιλιόμετρα μακριά από το Ην. Βασίλειο. Παρόλα αυτά, από το 1833 βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία.
Το 1982, υπό πρωθυπουργίας Θάτσερ, ο στρατός της Αργεντινής προσπάθησε να εισβάλει στα νησιά με σκοπό την κατάληψή τους και την οριστική απομάκρυνση της βρετανικής παρουσίας. Σε μία αιφνιδιαστική για πολλούς κίνηση, η Μάργκαρετ Θάτσερ έστειλε στρατό στην απομακρυσμένη περιοχή, έτοιμο να πολεμήσει ενάντια της Αργεντινής.
74 ημέρες μετά, οι δυνάμεις της Αργεντινής παραδόθηκαν και η Βρετανία επισφράγισε την κυριαρχία της. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης, 255 στρατιώτες του βρετανικού στρατού, 649 Αργεντινοί στρατιώτες και 3 γυναίκες της περιοχής έχασαν τη ζωή τους. Από τότε, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να ανοίξουν ένα δημόσιο διάλογο σχετικά με την κατοχή ενώ συνεχίζουν να αναφέρονται στα νησιά με την ισπανική τους ονομασία, δηλαδή νήσοι Μαλβίνες (Islas Malvinas).
«Διπλωματική ήττα» Βρετανίας, «διπλωματικός θρίαμβος» Αργεντινής
Τα βρετανικά μέσα σήμερα κάνουν λόγο για «διπλωματική ήττα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Times παράλληλα κάνουν αναφορά για «προσβλητικό» έγγραφο.
Βρετανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η ΕΕ «να ξεκαθαρίσει τη θέση της» σχετικά με την λεκτική τοποθέτηση. Επισήμως, ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Πίτερ Στάνο ξεκαθάρισε ότι «η ένωση δεν έχει αλλάξει την θέση και τις απόψεις της για την περιοχή» χρησιμοποιώντας όμως ξανά και τις δυο ονομασίες.
Ανεπίσημα και σύμφωνα με τους Financial Times όμως, ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «αν η Βρετανία ήταν στο μπλοκ τότε ίσως θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερη επιρροή».
Από την άλλη, η Αργεντινή πανηγυρίζει για «διπλωματικό θρίαμβο». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σαντιάγκο Καφιέρο, «αυτό ξεκινά τον διεθνή διάλογο κάτι που πριν το Brexit ήταν σχεδόν ανέφικτο» καλώντας παράλληλα τη Βρετανία να «λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις».
Άνθρωπος κοντά στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «πριν 10 χρόνια πραγματοποιήθηκε μία ψηφοφορία μεταξύ των 3.500 πολιτών που μένουν στα νησιά και το 99,8% είχε ψηφίσει υπέρ της βρετανικής κυριαρχίας. Η Αργεντινή μπορεί να πιέσει όσο θέλει όμως αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι οι νήσοι Φόκλαντ είναι βρετανικοί».
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Ποσειδώνος λόγω έργων
Η ΕΛ.ΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Βροχές το Σάββατο – Έρχονται καταιγίδες, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή
Αλλάζει ο καιρός από την Κυριακή καθώς έρχονται καταιγίδες και χιόνια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση
Στην ψηφιακή εποχή οι συγκοινωνίες στην Αθήνα - «Πρεμιέρα» για τις ανέπαφες πληρωμές
Οι επιβάτες που θα χρησιμοποιούν ΜΜΜ αρμοδιότητας ΟΑΣΑ θα έχουν την δυνατότητα εναλλακτικά να πληρώνουν το εισιτήριό τους ανέπαφα
Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την απόφαση Μητσοτάκη- Τι θα κρίνει την προεδρική εκλογή
Από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά «κάθε μέρα είναι πιθανή» για τα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πρότασης που αφορά στην προεδρική εκλογή
Τέσσερις στους πέντε πολίτες απορρίπτουν τον Μακρόν - Τι δείχνει έρευνα
Για πρώτη φορά από το 2017 η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου πέφτει κάτω από από το 20% - Ανάλογη η απόρριψη και για τον νεοδιορισμένο πρωθυπουργό Μπαϊρού
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχεται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος
Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Ένοχος για κακουργήματα αλλα χωρίς ποινή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
«Απόλυση χωρίς όρους» για τον Τράμπ - Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αρνήθηκε να καταδικάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο σε ποινή φυλάκισης ή να του επιβάλει πρόστιμο,
Επικήρυξη Μαδούρο από ΗΠΑ με 25 εκατ. - Νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας
Η επανεκλογή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει αφισβητηθεί έντονα από την αντιπολίτευση της χώρας
Υπουργικό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δανεισμού και διαχείρισης δημοσίου χρέους
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος για τα κρυπτονομίσματα
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2025