
Μήνυμα προς λογιστές αλλά και φορολογούμενους να προχωρήσουν στην κατάθεση των φορολογικών τους δηλώσεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθότι η ημερομηνία λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου: «Καλούμε τόσο τους λογιστές όσο και τους φορολογουμένους να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με δεδομένο ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2023. Ήδη η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα έχει υπερβεί το 80%», ενώ πρόσθεσαν ότι «Διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για παρατάσεις δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».
Χατζηδάκης: Το market pass στηρίζεται στις καινούριες δηλώσεις
Παράταση ζητά το ΟΕΕ
Την ίδια στιγμή, τη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το τέλος Σεπτεμβρίου ζητά, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Το αίτημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσης του ΟΕΕ να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα, μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές και με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.
Γιατί η 31η Ιουλίου είναι εφικτή η παράταση
Ο κ. Κόλλιας τονίζει ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι:
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικές δηλώσεις (Ε3). Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων.
Τα Clawback (επιστροφές χρηματικών ποσών από φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο) Β’ εξαμήνου του 2022 αναρτήθηκαν στις 6/7/2023.
Η μισθοδοσία της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) αναρτήθηκε στις 30/6/2023.
Ο κωδικός 013 στο Ε3 ενημερώνεται αυτόματα από τις 6/7/2023 και έχει ενεργοποιηθεί η αφαίρεση του τέλους επιτηδεύματος από το έντυπο Ν από τις 17/7/2023.
Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
Προστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η υποβολή ΦΠΑ Β’ τριμήνου 2023 για τα απλογραφικά και του μήνα Ιουνίου 2023 για τα διπλογραφικά.
Η συμπλήρωση του εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 άνοιξε στις 20 Μαΐου 2023.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ότι εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί περίπου 1.500.000 Φορολογικές δηλώσεις Ε1 Φυσικών προσώπων.
Δεδομένου και ότι οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, άδεια εν μέσω θέρους, διευκρινίζεται ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους και τον σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα οικονομικά μέτρα του Πολιτείας.


Latest News

Τα 10 SOS για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι συμβαίνει με τα τεκμήρια
Οδηγός για όσους αποκτούν εισοδήματα, για την ιδιοκατοίκηση, τη δωρεάν παραχώρηση και την αλλαγή κατοικίας και τους βοηθητικούς χώρους

Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται την 25η Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος (2025) συμπίπτει με ημέρα Τρίτη, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία

Η εφορία στο κυνήγι των παράνομων οχημάτων - Το όπλο του «ΕΛΕΓΧΟΣlive»
Μέσω του «ΕΛΕΓΧΟΣlive» θα εκδίδεται επιτόπου το ηλεκτρονικό «ραβασάκι» με τα πρόστιμα και θα στέλνεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος

Σε εξέλιξη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Οι καταληκτικές ημερομηνίες, οι δόσεις και οι εκπτώσεις στον φόρο

Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Τι αλλάζει για τους επιτηδευματίες
Στο στόχαστρο της εφορίας όσοι εμφανίσουν αποκλίσεις 30% από το MyData - Με αυστηρά πρόστιμα κινδυνεύουν και οι λογιστές

Έρχονται φοροελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο - Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση
Η συνολική εξοικονόμηση πόρων για τις φοροελαφρύνσεις τοποθετείται σε ένα εύρος της τάξης του 1,5-2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφές εάν οι παρεμβάσεις θα αφορούν μόνο το 2026 ή και τη φετινή χρονιά

Έρχεται αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 - Πόσο θα ανέβουν
Η αναθεώρηση για τις ηλικίες στις συντάξεις θα γίνει στα τέλη του 2026 βάσει του προσδόκιμου ζωής άνω των 65 ετών

Η αργία της 25ης Μαρτίου - Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα [πίνακες]
Η 25η Μαρτίου έχει από τον νόμο καθοριστεί υποχρεωτική αργία κατά την οποία απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα

Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων - Ποιοι και πόσο πληρώνουν
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις

Μήνυμα Πιερρακάκη: Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο θα μειώνονται και οι φόροι
Πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση εργασίας του ΥΠΕΘΟ Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Διοικητή της Αρχής Γιώργο Πιτσιλή