
Το σχέδιο της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκιά της σε υψηλά επίπεδα για μία εκτεταμένη χρονική περίοδο φαίνεται πως δεν πείθει τους οικονομολόγους, οι οποίοι έχουν αρχίσει να παρατηρούν προβλήματα μετά από μόλις έξι μήνες εφαρμογής του.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, μια μικρή πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει μια τελική αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων τον Σεπτέμβριο, στο 4%, προτού οι αξιωματούχοι ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο. Η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις αυξάνεται σταδιακά, με τις προβλέψεις για το κόστος δανεισμού στο τέλος του 2024 να κυμαίνονται από 2% έως 4%.
Ύφεση βλέπει η UBS – Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και επιτόκια
Αυτή η απόκλιση των απόψεων υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι να προβλέψουμε πότε ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% από 5,5% τώρα. Οι επίμονες πιέσεις τιμών και η ταλαιπωρημένη οικονομία της ευρωζώνης δημιουργούν ένα δυσδιάκριτο μέλλον, αλλά οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πώς η άνευ προηγουμένου σύσφιγξη 400 μονάδων βάσης που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Ιούλιο θα πλήξει τη δραστηριότητα καθώς η επίδρασή τους γίνεται αισθητή με καθυστέρηση.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα επιδιώξει να καταλαγιάσει τις συζητήσεις για μείωση του κόστους δανεισμού σύντομα όταν θα μιλήσει μετά την ανακοίνωση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί την 27η Ιουλίου.
Η απειλή του πληθωρισμού
Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, με τις επιπτώσεις άλλων πολιτικών να είναι μεγαλύτερες από εκείνες του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως ότι θα κάνει μια τελική αύξηση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που οι έμποροι στοιχηματίζουν σε μια πρώτη μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ ήδη από την άνοιξη.
Παρά τις προκλήσεις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΚΤ να βρει τη σωστή δόση σύσφιγξης για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία στον γκρεμό. Πάνω από τα δύο τρίτα είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει πολύ μακριά και 9 στους 10 λένε ότι δεν θα σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια πολύ νωρίς.
Με την κίνηση της επόμενης εβδομάδας να φαίνεται κλειδωμένη, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα δεσμευτεί ξανά για αύξηση στην επόμενη συνεδρίασή της. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης λόγοι για τους αξιωματούχους να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές καθώς θα περιμένουν τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.
Η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό έως το 2025 και δήλωσε ότι οι προοπτικές παραμένουν «εξαιρετικά αβέβαιες». Σχεδόν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν εκφράσει έκτοτε τις απόψεις τους – υπονοώντας την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ εκείνων που αναρωτιούνται αν έχουν ήδη κάνει αρκετά και εκείνων που σκέφτονται ότι πρέπει να γίνουν και άλλα.
Αυτή η διαφορά απόψεων θα κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη συμβιβασμού. Ήδη, οι αξιωματούχοι βλέπουν ότι ο σωστός τόνος για να μεταδώσουν τις προθέσεις τους είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο.
Η συνάντηση του Ιουλίου είναι εμφανής. Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης κρατώντας ανοιχτό το παράθυρο για άλλη μια αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, χωρίς να πουν για το πότε και πού θα μπει ένα τέλος.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»