Αν ο καύσωνας γονατίζει τον ενήλικο πληθυσμό, στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Καύσωνας «Κλέων»: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

«Ο καύσωνας είναι ο νέος κοροναϊός για τους ηλικιωμένους της Ευρώπης», γράφουν οι New York Times και όχι άδικα, αφού αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο πέρυσι, οπότε οι συνθήκες του καλοκαιριού ήταν σαφώς καλύτερες, πέθαναν 61.672 Ευρωπαίοι σε 35 χώρες, τρομάζει η σκέψη για τον τελικό απολογισμού του φετινού, θερμότερου, καλοκαιριού.

Η 75χρονη Ντονάτα Γκρίλο, επιζήσασα του καρκίνου με βηματοδότη και σοβαρά προβλήματα όρασης, είναι η πρωταγωνίστρια του σχετικού άρθρου της αμερικανικής εφημερίδας, που αναφέρεται με θλίψη στο υγρό σφουγγάρι με το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αφόρητη ζέστη στη γενέτειρα της τη Ρώμη.

Χωρίς κλιματισμό ή ανεμιστήρες, ούτε καν ένα ψυγείο που να λειτουργεί κανονικά, στο διαμέρισμα των δύο δωματίων στο οποίο ζει η ηλικιωμένη Ιταλίδα, λέει πως αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία στην ιταλική πρωτεύουσα έχει φτάσει στους 41 βαθμούς Κελσίου, νιώθει σαν τα μακαρόνια στο καυτό νερό.

Ζέστη, φτώχεια και απομόνωση

«Μην πας πουθενά, είναι πολύ ζεστά και επικίνδυνα για σένα», ήταν η συμβουλή που της έδωσε η 28χρονη Καρλότα Αντονέλι που συνεργάζεται με τη ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas και προσέχει μεταξύ πολλών άλλων ανθρώπων και την 75χρονη γυναίκα να έχει φαγητό στο σπίτι, να παίρνει τα φάρμακα της και να πηγαίνει στα απαιτούμενα ιατρικά ραντεβού της.

Οι διαδοχικοί καύσωνες που πλήττουν όχι μόνο την Ιταλία, αλλά ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, οδήγησαν τους πολίτες των χωρών της να αναζητήσουν τη δροσιά στις παραλίες ή στα γραφεία με κλιματισμό όσοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Για αρκετούς ηλικιωμένους όμως ο υδράργυρος στο κόκκινο ξανά και ξανά μοιάζει με έναν νέο Covid που τους απειλεί με μαζικούς θανάτους. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού είναι ηλικιωμένα άτομα, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ζουν μόνα τους, γίνεται αμέσως αντιληπτό το εφιαλτικό σενάριο που βρίσκεται μπροστά μας.

Με φόντο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες που κάνουν αγώνα δρόμου για να λάβουν πρόσθετα μέτρα προστασίας του πληθυσμού τους, και ιδιαίτερα των ευάλωτων πολιτών ανάμεσα τους, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, ο πρόεδρος της ιταλικής κοινότητας Γεροντολογίας και Γηριατρικής, Αντρέα Ούνγκαρ, τονίζει ότι «οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας είναι και οι πιο ευάλωτοι.  «Η φτώχεια και η απομόνωση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο» προσθέτει ο ίδιος.

Εξαιρετικά ευάλωτοι οι ηλικιωμένοι

«Το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς αυξάνεται», συμπληρώνει η επιδημιολόγος Φραντσέσκα ντε Ντονάτο, με το βλέμμα στραμμένο στους ηλικιωμένους της Ιταλίας που πληθαίνουν.

Αν πέρυσι ο αριθμός των Ιταλών που έχασαν τη ζωή τους από τη υπερβολική ζέστη ανήλθε στα 18.000 άτομα, οι περισσότεροι εξ αυτών ηλικιωμένοι, στη Γαλλία ο ίδιος αριθμός ήταν 2.800 άτομα, το 80% των οποίων ήταν άνω των 75 ετών. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο Βέλγιο όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα  κατά τους πιο θερμούς μήνες το περασμένο καλοκαίρι αυξήθηκε 5,7%, με το εν λόγω ποσοστό να ξεχωρίζει ως το υψηλότερο της περασμένης 20ετίας.

Το φετινό ακόμα πιο θερμό καλοκαίρι στη Γαλλία οι αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία προγράμματα για την προστασία των πιο ευάλωτων, τα οποία περιλαμβάνουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παροχής οδηγιών, τακτικούς τηλεφωνικούς ελέγχους και προσωπικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.

Ομοίως στην Ελλάδα, έχουν τροποποιηθεί οι ώρες που ανοίγουν και κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται «σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών».

Η νέα Covid

«Οι συμβουλές των αρχών είναι: Μένουμε σπίτι. Αυτό έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς λειτουργούς για να διασφαλίσουν ότι η ίδια η απομόνωση δεν θα αποτελέσει κίνδυνο» σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των New York Times.

Οι δυσκολίες και η απομόνωση των πιο ευάλωτων απηχούν, από πολλές απόψεις, τον αγώνα κατά της Covid, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, που εξηγεί ότι η πανδημία άφησε πίσω της και ορισμένα θετικά τα οποία σχετίζονται με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα μέτωπα της τηλεϊατρικής (της παροχής ιατρικής/κλινικής βοήθειας από απόσταση με τη βοήθεια των νέων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών) και της θεραπείας ανθρώπων στα σπίτια τους.

«Κάνουμε περισσότερη τηλεϊατρική, μετακινούμε όλο και περισσότερο εξοπλισμό – και όχι τους ασθενείς – αλλά χρειάζεται χρόνος», αναφέρει σχετικά η Άντρεα Μπάρμπαρα, υπάλληλος δημόσιας υγείας στην ιταλική πρωτεύουσα.

Να σημειωθεί ότι το θερμότερο καλοκαίρι της Ευρώπης που ήταν το 2003 άφησε πίσω του πάνω από 70.000 νεκρούς.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή