Οι ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν τη νότια Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες δεν φαίνεται να υποχωρούν, ενώ υπάρχουν διαρκώς προειδοποιήσεις ότι από καλοκαίρι σε καλοκαίρι η κατάσταση θα χειροτερεύει. Ενδέχεται όμως όντως αυτό να αποθαρρύνει όσους ταξιδεύουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, προκαλώντας έτσι ένα σοβαρό πλήγμα στην τουριστική τους βιομηχανία;

«Δεν είναι σαφές το εάν η τρέχουσα ζέστη θα οδηγήσει σε μείωση του τουρισμού», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Για τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία «παρατηρήθηκε αύξηση στη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. “Σχεδόν ένα στα πέντε ταξίδια είναι στην Ελλάδα”, αναφέρει ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI για την πελατεία του στη Γερμανία. Ένας λόγος για την αυξανόμενη δημοτικότητα της Ελλάδας μπορεί να ήταν ότι κατά την πρώιμη περίοδο κρατήσεων, τα ταξίδια εκεί ήταν κάπως φθηνότερα από ό,τι αλλού, όπως στην Ισπανία. Η επιθυμία πολλών για εξοικονόμηση χρημάτων είναι καθοριστική και σε αυτήν οφείλεται για παράδειγμα το ότι η Αίγυπτος βρίσκεται πλέον μεταξύ των δέκα καλοκαιρινών προορισμών με τις περισσότερες κρατήσεις, παρότι οι θερμοκρασίες εκεί ξεπερνούν τους 40 βαθμούς το καλοκαίρι – ανεξάρτητα από τους καύσωνες».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι «οι σκεπτικιστές βλέπουν τον τουρισμό να απειλείται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, άλλοι όμως βλέπουν ακόμη και ευκαιρίες. Εάν η ζήτηση μετατοπιστεί από την καλοκαιρινή περίοδο στην άνοιξη ή το φθινόπωρο, αυτό θα μετριάσει τα προβλήματα υπερτουρισμού και θα προσφέρει στους ξενοδόχους και τους εστιάτορες περισσότερους μήνες εσόδων. Ειδικότερα στην Ελλάδα το κράτος υποστηρίζει τις προσπάθειες για προσέλκυση περισσότερων τουριστών εκτός της high season – και έχει επιτυχία. Σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 489.000 επιβάτες πέταξαν από γερμανικά αεροδρόμια προς ελληνικά νησιά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, δηλαδή 1/3 περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019».

Όσον αφορά τέλος τις καλοκαιρινές διακοπές, το γερμανικό μέσο προσθέτει πως «δεν παρατηρείται μείωση της δραστηριότητας. Η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να αλλάξει την “επιθυμία να ταξιδέψουμε στη Μεσόγειο που υπάρχει από την εποχή του Οδυσσέα”, όπως λέει ο Τζιουζέπε Κιμινίζι, πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Fiavet. Ακόμα και για τον καυτό νότο, οι περισσότεροι πάροχοι πακέτων διακοπών έχουν ξεπουλήσει».

Γιώργος Πασσάς

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού