Η φωτιά στη Ρόδο που καίει από την Τρίτη (18/7), και σήμερα Σάββατο εξερράγη και μαίνεται εκτός ελέγχου, κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της με βίντεο να δείχνει τη δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου.

Στο βίντεο που τράβηξε ο Γιώργος Δεσποτάκης και μετέδωσε το meteo.gr, καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

Φωτιές: Εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση στη Ρόδο

Σύμφωνα με το meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη για 5η συνεχή ημέρα στο νησί της Ρόδου και σήμερα εξερράγη, εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά.

Τι δείχνουν δορυφορικές εικόνες

Σε δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11 αποτυπώνεται, νωρίτερα το μεσημέρι (22.07.2023, 15:20), η μεταφορά του πυκνού καπνού από τους βόρειους/βορειοδυτικούς ανέμους, χαρακτηριστικό δείγμα της έντονης καύσης λόγω των πολύ ξηρών και θερμών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Επίσης ομάδα χαρτών αναδεικνύει τους λόγους της σημερινής της έκρηξης. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου ήταν σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας.

Η παραπάνω πληροφορία εξάγεται από τον υπολογισμό του Καναδικού Συστήματος Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας) με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αυτή ακριβώς η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας μας, μέσα από την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης αιχμής.

Τέλος, με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ αναμένεται πρόσκαιρη και μερική βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9-10%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες έως τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 23.07.2023, στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου σε βόρειους/βορειοανατολικούς, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένουμε εκ νέου στροφή των ανέμων σε βόρειες/βορειοδυτικές διευθύνσεις. Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τις θερμές ώρες (11:00 – 18:00) της Κυριακής 23.07.2023, οπότε και η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί με την ευφλεκτότητα να είναι εξαιρετικά υψηλή (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Experts |

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια

Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας