
Χιλιάδες Ισραηλινοί που αντιτίθενται στη δικαστική μεταρρύθμιση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στην Ιερουσαλήμ, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στη δεξιά κυβέρνησή του να καταργήσει το επίμαχο νομοσχέδιο που θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο θρησκευτικός-εθνικιστικός συνασπισμός του Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφίσει το κοινοβούλιο μέχρι τη Δευτέρα, είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση των κλάδων εξουσίας επειδή οι δικαστικές αρχές έχουν γίνει υπερβολικά παρεμβατικές.
Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις άδειες που δίνει το Ισραήλ για ανέγερση κατοικιών στα κατεχόμενα
Οι επικριτές του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων, σε μια χώρα που δεν έχει σύνταγμα και ένα κοινοβούλιο με ένα σώμα που κυριαρχείται από την κυβέρνηση.
Φορώντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες, μια πορεία μήκους πολλών χιλιομέτρων ανέβηκε στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο προς την Ιερουσαλήμ κάτω από έναν καυτό καλοκαιρινό ήλιο, υπό τους ήχους τύμπανων και αντικυβερνητικών συνθημάτων.
اسرائیل میں عدالتی اصلاحات سے متعلق بل پر وزیرِ اعظم نیتن یاہو کی حکومت کو شدید عوامی مزاحمت کا سامنا ہے۔ بل کے خلاف ہزاروں افراد مارچ کر رہے ہیں۔
عدالتی اختیارات کو محدود کرنے سے متعلق بل پر اتوار کو بحث ہو گی جب کہ پیر کو اس پر ووٹنگ متوقع ہے۔ #VOAUrdu #Israel pic.twitter.com/hR3CQ42sb9
— VOA Urdu (@voaurdu) July 22, 2023
Οι διαδηλωτές περπατούσαν για μέρες, κατασκήνωναν τις νύχτες και συχνά συναντιούνταν με τους ντόπιους οι οποίοι τους προσέφεραν φαγητό και νερό.
Στόχος των διαδηλωτών είναι να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο πριν από τη συζήτηση της Κυριακής και την επακόλουθη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, το οποίο θα περιόριζε τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μπορεί να ακυρώνει κυβερνητικές ή υπουργικές αποφάσεις που θεωρεί «παράλογες».
Η επικεφαλής των διαδηλωτών Shikma Bressler, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι οι διαδηλωτές θα κατάφερναν να σταματήσουν την ψήφιση του νομοσχέδιου, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει αυτό.
«Φως ή σκοτάδι;»
«Αλλά η ψηφοφορία δεν είναι το τελευταίο βήμα», είπε στο Reuters. «Γι’ αυτό προσπαθούμε να οικοδομήσουμε τις δυνάμεις…σε αυτή τη χώρα για να διαλέξουμε το σωστό από το λάθος, να επιλέξουμε το φως από το σκοτάδι».
Το νομοσχέδιο, λένε οι υποστηρικτές του, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αποτελεσματική διακυβέρνηση με τα δικαστήρια να εξακολουθούν να διατηρούν πλέρια δικαστική εποπτεία. Οι αντίπαλοι λένε ότι η αλλαγή περνά βιαστικά από το κοινοβούλιο και θα ανοίξει την πόρτα στη διαφθορά και τις καταχρήσεις εξουσίας.
Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν εκτεταμένες αμφιβολίες μεταξύ των Ισραηλινών καθώς οι προγραμματισμένες αλλαγές έχουν πλήξει την οικονομία και ανησυχούν τον βασικό σύμμαχο της χώρας, τις ΗΠΑ, που προέτρεψαν τον Νετανιάχου -ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς που αρνείται- να επιδιώξει συναίνεση για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση