Απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων οι χώρες – μέλη της G20 στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ινδία, καθώς οι αντιρρήσεις ορισμένων κρατών – παραγωγών αποδείχτηκαν άκαμπτες.

Οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές είναι εξοργισμένοι από τις προσπάθειες των διεθνών φορέων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Κίνα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογραμμίζουν την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Οι αξιωματούχοι του τομέα της ενέργειας των κρατών – μελών της G20 επρόκειτο να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της τετραήμερης συνάντησής τους στο Bambolin, μια πόλη στην ινδική παράκτια πολιτεία Γκόα.

Πετρέλαιο: «Σοβαρά προβλήματα» στις αγορές λόγω ανόδου της ζήτησης από Κίνα – Ινδία

Αντιδράσεις για τον στόχο στις ΑΠΕ

Ωστόσο, το κοινό ανακοινωθέν απορρίφθηκε λόγω διαφωνιών, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπόμενου τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Οι προτάσεις που παρότρυναν τις ανεπτυγμένες χώρες να επιτύχουν τον στόχο της από κοινού κινητοποίησης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη δράση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, από το 2020-2025, και η περιγραφή του πολέμου στην Ουκρανία, αποτέλεσαν επιπλέον πεδία διαφωνιών και αντιπαραθέσεων.

Η χρήση ορυκτών καυσίμων ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στις ημερήσιες συζητήσεις, αλλά οι αξιωματούχοι της G20 απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της «αδιάκοπης» χρήσης, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ένα προσχέδιο αργά την Παρασκευή που εξετάστηκε από το Reuters έγραφε: «Τονίστηκε η σημασία της καταβολής προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ανάλογα με τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες».

Ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας R.K. Singh, σε μια ενημέρωση τύπου μετά το τέλος της διάσκεψης, είπε ότι ορισμένες χώρες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «δέσμευση άνθρακα» αντί για τη «σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων». Ωστόσο δεν κατονόμασε τις χώρες αυτές.

Πάντως, οι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ινδονησία ήταν όλοι γνωστό ότι αντιτίθενται στον στόχο του τριπλασιασμού της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

ΕΕ: Πρόσθετοι δασμοί έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα
Green |

Πρόσθετοι δασμοί της ΕΕ έως και 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα από την Κίνα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά λόμπι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εμπορικού πολέμου».