
Εβδομάδα εξελίξεων στο μέτωπο των επιτοκίων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών είναι αυτή που ξεκινάει αύριο. Με τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται πως θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το σήμα που θα στείλουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχετικά με τις προθέσεις τους από εδώ και πέρα. Εάν, δηλαδή, θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων ή εάν σχεδιάζουν μια παύση διαρκείας.
ΕΚΤ: Το σχέδιο υψηλών επιτοκίων δεν πείθει τους οικονομολόγους
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει η πιο ακραία, με περισσότερο από το 80% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg να αναμένουν πως θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ακόμη και με τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%.
Federal Reserve
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed προσανατολίζονται σε αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη, στο υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών, ενώ φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν ακόμη μια αύξηση μέσα στο έτος.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αναμένεται να προχωρήσει στην 11η αύξηση μέσα στους τελευταίους 16 μήνες.
Η αύξηση του Ιουλίου, έπεται μιας προσωρινής παύσης τον Ιούνιο, που είχε σκοπό να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων καθώς τα επιτόκια πλησιάζουν σε ένα επίπεδο που πιστεύεται ότι είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τόσο ο Πάουελ, αλλά και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θα δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν ανοιχτό παράθυρο για νέα αύξηση και πάλι εάν χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα άνοδος του πληθωρισμού.
«Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα για τη Fed», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Financial Markets LLC. «Με την αγορά εργασίας να παραμένει σταθερή, οι αξιωματούχοι δεν ρισκάρουν».
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Δεδομένη θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων και από την ΕΚΤ κατά 25% αυτήν την εβδομάδα. Και στην Ευρώπη, όπως στις ΗΠΑ, Η προσοχή είναι εστιασμένη στις δηλώσεις της Λαγκάρντ σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν εδώ και καιρό ότι οι αποφάσεις θα βασίζονται στα δεδομένα που έχουν κάθε φορά.
Όλοι πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι η ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος του πιο επιθετικού κύκλου σύσφιγξης στην 25χρονη ιστορία της.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 400 μονάδες βάσης εδώ και έναν χρόνο και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, τα οποία θα οδηγούσαν το επιτόκιο αναφοράς στο 4%.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σύσφιγξης έχει δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει στην οικονομία, και μεγάλο μέρος της πρόσφατης δημόσιας συζήτησης επικεντρώθηκε στο αν η νέα αύξηση θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% ή εάν χρειάζεται περισσότερο.
Τράπεζα της Ιαπωνίας
Ο διοικητής της BOJ θα συνεχίσει να στέλνει σήμα ότι μια σημαντική στροφή προς αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής είναι ακόμη μακριά, παρόλο που οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από τον στόχο πληθωρισμού 2% της BOJ, προβλέπουν 8 στους 10 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Εκτός απροόπτου, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι επόμενες τριμηνιαίες προβλέψεις τον Οκτώβριο θα σηματοδοτήσουν τον χρόνο για κάποια κίνηση.


Latest News

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου