Ένα εξάμηνο φωτιά έχει μπροστά της η κυβέρνηση, όσον αφορά τον οικονομικό σχεδιασμό, και η ελληνική οικονομία έχει να περάσει από κρίσιμους σταθμούς. Τα πρώτα στοιχήματα αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και ως εκ τούτου την ολοκλήρωση διαγωνισμών και οροσήμων, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έως το τέλος του έτους, θεωρείται προαπαιτούμενο.

Scope Ratings: Στο 2,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023

Το ταμείο

Μόλις ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, το οικονομικό επιτελείο θα κάνει “ταμείο” ως προς το ύψος των εσόδων και τα περιθώρια για να υπάρξουν πιθανά νέα θετικά μέτρα προς τους πολίτες. Κομβικό σημείο των εξαγγελιών είναι, όπως κάθε χρόνο, η ΔΕΘ, όπως επίσης και τα πρώτα ραντεβού των οίκων αξιολόγησης τα οποία ξεκινούν  αρχές Σεπτεμβρίου. Ήδη γίνονται συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο που αφορούν τα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.  Οι νέοι στόχοι   θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου  και να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, με τις όποιες πιθανές αλλαγές.

Αναβαθμίσεις

Άρωμα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αφήνουν οι διεθνείς εκθέσεις, που σηματοδοτούν αυγουστιάτικες εκπλήξεις. Έως το τέλος του έτους η Ελλάδα έχει 5 ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης. Ο εθνικός στόχος της ένταξης σε επενδυτική κατηγορία ίσως γίνει νωρίτερα από τα τέλη του 2023 και είναι κρίσιμη η 4η Αυγούστου. Λίγο πριν πάει διακοπές η νεοεκλεγείσα Βουλή, η Ελλάδα δέχεται επίσκεψη από τη γερμανική Scope. Αν και δεν είναι- ακόμα- μέσα στην ομάδα των «4» οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τους οποίους  αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μία τέτοια κίνηση θα ανοίξει το δρόμο. Διότι θα δώσει σήμα στον Moody‘s που αξιολογεί την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ή στον S&P τον Οκτώβριο.  Η θερινή αναβάθμιση από τον  Scope θα δείξει την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι οίκοι έως το τέλος του έτους.

Συζητήσεις για τους στόχους σε πλεονάσματα.

Μακρά φαίνεται  η διαδρομή μέχρι το τέλος των συζητήσεων για τους πανευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Το ματς μεταξύ των χωρών για το που εν τέλει θα κάτσει η μπίλια πιθανότητα να μην τελειώσει εντός του έτους. Αυτό μπορεί να σημάνει νέους προϋπολογισμός λιτότητας στην Ευρώπη, ειδικά για τις χώρες με υψηλό χρέος. Το σενάριο “ζωνάρι” θα υιοθετηθεί έπειτα μετά από σχεδόν τρία έτη χαλάρωσης εξαιτίας της πανδημίας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε από τον Ιανουάριο του 2024 επανέρχεται σε ισχύ το Σύμφωνο χωρίς αλλαγές. Το όριο ελλείμματος θα είναι στο 3% του ΑΕΠ,  του χρέους στο 60% του ΑΕΠ.  Η Ελλάδα πρέπει να καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Μετά τα 45 ορόσημα της τρίτης δόσης, η Ελλάδα πρέπει υλοποιήσει 33 ορόσημα της 4ης δόσης πριν το τέλος του χρόνου. Πίσω από αυτά υπάρχουν περίπου  370 διαγωνισμοί επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων η. Επίσης, πρέπει  να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με την ενσωμάτωση του REpowerEU. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει η υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 5 δισ. ευρώ  μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Στην συνέχεια θα υποβάλλει την πρόταση με τα έργα έως το τέλος του χρόνου και πρέπει να γίνει η ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος και ανακατανομή πόρων 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία