H Fitch Solutions στην τελευταία της έκθεση για την ελληνική οικονομία (Country Risk Report – Q4 2023) σημειώνει ότι μετά από μια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022, αναμένει ότι η ελληνική οικονομική μεγέθυνση θα επιβραδυνθεί απότομα στο 0,7% το 2023 πριν ανακάμψει στο 2,2% το 2024.

Το 2023, η μεγέθυνση θα ωθηθεί κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και από ισχυρότερες επενδύσεις που θα υποστηρίζονται από τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Η ιδιωτική κατανάλωση θα βρει στήριξη από τα συνεχιζόμενα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, αλλά και τις άμεσες επιδοτήσεις για αγορές τροφίμων. Ωστόσο, η μεγέθυνση αναμένεται να είναι πιο ήπια από ό,τι το 2022, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμένει υψηλός  το 2023 (περίπου 4,7%), το οποίο θα επιβαρύνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα.

Επιπλέον, η Fitch Solutions σημειώνει ότι οι καθαρές εξαγωγές θα επιταχύνουν τη μεγέθυνση καθώς οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικές αντιξοότητες, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει τον ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία τουριστικό τομέα.

Επιπλέον, στην εν λόγω έκθεση σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές προκλήσεις (μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, δημογραφικό προφίλ και ελάχιστη πρόοδο στη βελτίωση της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια) αλλά και το γεγονός ότι εξαρτάται σημαντικά από ξένα κεφάλαια. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε ρεκόρ 11 ετών στο 9,7% του ΑΕΠ το 2022, ενώ θα πρέπει να αναμένεται ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,0% το 2023 και στο 3,7% το 2024. Ταυτόχρονα, ο τουριστικός τομέας θα συνεχίσει την ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2023, αν και με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών.

Έτσι, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα παραμένουν υποτονικές για τα επόμενα τρίμηνα. Το 2022, η οικονομία παρέμεινε κατά περίπου 19% μικρότερη από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ οι οριακά θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης που αναμένονται για τα επόμενα χρόνια θα είναι ανεπαρκείς για να επαναφέρουν το βιοτικό επίπεδο στα επίπεδα του 2008. Αντανακλώντας ζητήματα όπως μια πιο απότομη από την αναμενόμενη ύφεση στην ευρωζώνη εν μέσω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας και το υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος της χώρας, η Ελλάδα βαθμολογείται με 56 (στα 100) στο Δείκτη Βραχυπρόθεσμου Οικονομικού Κινδύνου.

Όσον αφορά στον πολιτικό κίνδυνο, αναμένεται να παραμείνει μέτριος στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βαθμολογείται με 71,9 (στα 100) στο δείκτη βραχυπρόθεσμου πολιτικού κινδύνου. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός μειώθηκε από τα πολυετή υψηλά που παρατηρήθηκαν το 2022, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τον κίνδυνο ανανεωμένης δυσαρέσκειας και κοινωνικής αναταραχής.

Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

* Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής), Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Grant Thornton: Μαζι με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών |

Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας

Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης