
Επέτειος της Μεταπολίτευσης σήμερα και εάν κάτι χαρακτήρισε την περίοδο αμέσως μετά την πτώση της Χούντας ήταν ακριβώς οι μεγάλες ιδεολογικές συζητήσεις και αναζητήσεις.
Παρότι κυρίως αφορούσαν την αριστερά, στην πράξη αφορούσαν το σύνολο των πολιτικών χώρων.
Όλοι οι πολιτικοί χώροι προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την ιδιαίτερη ιδεολογία τους, το πώς ανέλυαν την πραγματικότητα αλλά και το όραμα που είχαν για το προς τα πού πρέπει να πάνε τα πράγματα στη χώρα.
Ήταν μια εποχή που τα κόμματα, ιδίως τα προοδευτικά, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να παρουσιάζουν μεγάλες πολιτικοϊδεολογικές πλατφόρμες και μεγάλα σχέδια για το μέλλον της χώρας.
Να μην φοβούνται να υποστηρίξουν ότι σε όλα τα μεγάλα και ανοιχτά ερωτήματα της χώρας υπήρχαν διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα με την ιδεολογική αφετηρία όποιου προσπαθούσε να τα απαντήσει και να αντιπαρατεθούν σε αυτή τη βάση.
Και το πιο βασικό ήταν ότι ήταν μια εποχή που τόσο τα κόμματα όσο και οι άνθρωποι πίστευαν πραγματικά ότι μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλες, «δομικές» αλλαγές και ήθελαν να συζητήσουν με πάθος για αυτό.
Ακούγεται σήμερα κάπως παράταιρο, αλλά υπήρξε μια εποχή, σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν όπου ακόμη και τα οικογενειακά τραπέζια γίνονταν… πεδία σκληρής ιδεολογικής αντιπαράθεσης πάνω στο τι είδους σοσιαλισμός αναλογούσε σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Και ακόμη και εάν όλα αυτά φαντάζουν τώρα ως μια φάση «υπερπολιτικοποίησης», εντούτοις δεν έπαυε να είναι και μια εποχή που υπήρχε μια άλλη αυτοπεποίθηση μέσα στην κοινωνία.
Τα χρόνια πέρασαν και πολλοί προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δεν τίθεται θέμα ιδεολογίας και ότι αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να βρούμε την αποτελεσματικότερη λύση από καθαρά τεχνική σκοπιά.
Βεβαίως έφτασαν να μας παρουσιάζουν ακόμη και τα μνημόνια ως «τεχνικές λύσεις», ενώ ήταν σαφέστατα μια στρατηγική με συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο, την ώρα που όποιος αντιδρούσε εισέπραττε τη «ρετσινιά» του λαϊκιστή.
Και τώρα στην εποχή της «σταθερότητας» βλέπω αυτό το κλίμα να γίνεται ακόμη πιο έντονο.
Βοηθάει σε αυτό και η λογική ότι όλα τα κόμματα πρέπει να συγκλίνουν προς το Κέντρο, δηλαδή προς τον ίδιο τεχνοκρατικό, απολίτικο και βαθιά νεοφιλελεύθερο χυλό.
Αυτό δεν είναι μια θετική εξέλιξη.
Γιατί ανεξαρτήτως του τι κάνουν τα κόμματα, οι κοινωνίες παραμένουν σύνθετες, αντιφατικές, άνισες και τελικά συγκρουσιακές.
Όταν οι συγκρούσεις μεταφράζονται σε συγκροτημένες ιδεολογίες και πολιτικά προγράμματα (και οράματα), τότε οι κοινωνίες προοδεύουν, γιατί κάνουν την πραγματική συζήτηση και παίρνουν μεγάλες αποφάσεις για μεγάλες αλλαγές.
Όταν οι ιδεολογίες υποτιμώνται και κυριαρχεί η λογική της τεχνοκρατίας και της «πολιτικής επικοινωνίας» (δηλαδή της εικόνας), τότε οι συγκρούσεις δεν μεταφράζονται σε αντιπαραθέσεις προγραμμάτων αλλά στην αντίθεση ανάμεσα σε ένα πολιτικό σύστημα που απλώς αναπαράγει την κυρίαρχη λογική και αδυνατεί να συζητήσει πραγματικά και από την άλλη κοινωνικά κομμάτια που είτε απλώς εκρήγνυνται χωρίς να μπορούν να αρθρώσουν πολιτικά την οργή τους είτε, ακόμη χειρότερα, έλκονται από τον πολιτικό κανιβαλισμό της ακροδεξιάς.
Πηγή: in.gr


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.