
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον απεγκλωβισμό των ατόμων που έχουν παγιδευτεί στα χαλάσματα της γέφυρας που κατέρρευσε στην Πάτρα. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και άλλοι 14 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιοχή Μποζαΐτικα.
Όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο ελεγχόμενης κατεδάφισης της γέφυρας αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι της με αποτέλεσμα να πέσει στο δρόμο. Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας και τα έργα αποκατάστασης για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής ξεκίνησαν το 2021.
Τραγωδία στην Πάτρα: Η AVAX εκτελούσε τις εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας – Τι υποστηρίζει
Σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές
Οι αστυνομικές αρχές της Πάτρας έχουν προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις. Ο ένας εξ αυτών είναι ο υπεύθυνος των εργασιών και τρεις χειριστές μηχανημάτων. Μάλιστα ο ένας χειριστής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε κατά την κατάρρευση της γέφυρας.
Οι άλλοι δύο συλληφθέντες κρατούνται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητείται τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο προκειμένου να συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Πρόκειται για τον υπεύθυνο του εργοταξίου.
Η προειδοποίηση του Τσελέντη για την κατάρρευση της γέφυρας
Ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook το 2019 τόνιζε τα προβλήματα στατικότητας της γέφυρας. Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκρουε το κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα καθώς η συγκεκριμένη γέφυρα έκρυβε μεγάλους κινδύνους με τον σεισμολόγο να διερωτόταν αν έπρεπε να υπάρξει κάποιο θύμα για να υπάρξει κινητοποίηση από τις αρμόδιες Αρχές.
Στην ανάρτηση του, ο σεισμολόγος σχολιάζει ένα συγκεκριμένο σημείο της γέφυρας, για το οποίο λέει χαρακτηριστικά «Αν πέσει κάποιο κομμάτι στο κεφαλι ενός διερχόμενου οδηγού τι θα γίνει;». Το σημείο για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, βρίσκεται στο τελευταίο τούνελ της περιμετρικής γέφυρας προς το Ρίο προς την κατεύθυνση που βγαίνει προς το λιμάνι.
«Ακούγονταν φωνές κάτω από τη γέφυρα»
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ακούγονταν φωνές κάτω από τη γέφυρα της κατέρρευσε ενώ στις έρευνες χρησιμοποιήθηκε και drone.
«Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα» δήλωσε ένας Ρομά που ήταν στο σημείο. Στο σημείο, όπως είπε, ήταν και αρκετοί άλλοι Ρομά που βρίσκονται πεθαμένοι κάτω από το μπετό.
Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που κατασκεύασε την γέφυρα
Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).
Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.
H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος. Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Τι ανακοίνωσε το υπουργείο υποδομών
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και οι Υφυπουργοί Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους, με αφορμή το δυστύχημα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες που νοσηλεύονται.
Από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπραξε τα ακόλουθα:
- Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
- Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
- Η κα Αλεξοπούλου σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.
- Εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου


Latest News

Οι ευχές και τα «χρόνια πολλά» του Μητσοτάκη για το Πάσχα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόδεψε τις ευχές του με μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Πάπας Φραγκίσκος: Το μήνυμά του για ειρήνη και αφοπλισμό
Ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να εμφανιστεί στην Πασχαλινή Λειτουργία παρά τα προβλήματα υγείας του – Με γραπτό μήνυμα απηύθυνε έκκληση για ειρήνη σε όλον τον κόσμο

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για το χρυσό στην Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών
«Μας κάνατε για μία ακόμα φορά υπερήφανου!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα – Ο «Εσπερινός της Αγάπης» και τα αναστάσιμα έθιμα
Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι το κέντρο της ορθόδοξης πίστης και ζωής, η οποία σηματοδοτεί τη λύτρωση και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή – Το νόημα των εθίμων του Πάσχα

Κορίτσια για φίλημα - Διέλυσαν την Ουγγαρία και κατέκτησαν το World Cup (13-9)
Η Εθνική μας ομάδα έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο World Cup της Κίνας, επικρατώντας με 13-9 της Ουγγαρίας.

Το μήνυμα Τασούλα για την Ανάσταση – «Το σκοτάδι συντρίβεται από το φως»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας παρευρεθεί για την Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών – Το μήνυμα που έστειλε

Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός σημειώθηκε στις 11.32 της Κυριακής νότια, νοτιοανατολικά της Αμοργού

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση – Χιλιάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ουρανό
Εκατομμύρια πιστοί συνέρευσαν στους ιερούς ναούς της χώρας για την Αναστάσιμη Ακολουθία – Το πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και του ΠτΔ για την Ανάσταση του Χριστού

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με αλλαγές στο πρόγραμμα τους θα λειτουργήσουν και φέτος τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

«Αντισταθείτε» - Μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ κατά των πολιτικών Τραμπ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές Τραμπ για τη μετανάστευση, τις πολιτικές ελευθερίες και τις περικοπές θέσεων εργασίας