Σε «στενωπό» που οδηγεί σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων του φαίνεται ότι οδηγείται ο όμιλος της United Group, ο οποίος έχει εξαγοράσει τη NOVA και τη Wind, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους που έχει συσσωρεύσει εξελίσσεται σε… πρόκληση. Την όλη κατάσταση επιβαρύνει η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού του, που συσσωρεύει επιπλέον τόκους.
NOVA: Κρίσιμα ερωτήματα για τη μεγάλη επένδυση των Σόλακ και Σταθόπουλου που έμεινε στα χαρτιά
Οπως προκύπτει από πρόσφατο report του οίκου Moody’s για τη United Group (αφορά συγκεκριμένα την εταιρεία του ομίλου Adria Midco, η οποία οδήγησε σε επιπλέον δανεισμό του), η UG έχει δανειστεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά των ομολόγων με σκοπό να χρηματοδοτήσει την ταχεία και βασιζόμενη σε εξαγορές επέκτασή του. Μόνο το χρέος από μακροπρόθεσμα senior secured ομόλογα έχει ανέλθει σε 4,6 δισ. ευρώ.
Ομως, εκτός από τα εν λόγω ομόλογα, υπάρχει και μια senior secured ανοιχτή πιστωτική γραμμή, καθώς και άλλα 172 εκατ. ευρώ από τοπικές διμερείς πιστωτικές γραμμές και επιπλέον 571 εκατ. ευρώ από γραμμάτια πληρωτέα σε είδος (PIK notes).
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης της Moody’s με ημερομηνία 6 Ιουνίου 2023, την οποία η ίδια η United Group κυκλοφόρησε ευρέως, παρότι σε γενικές γραμμές η στάση του Ομίλου σε επίπεδο πληροφόρησης του κοινού περί της οικονομικής κατάστασής του, καλύπτεται από… μυστικοπάθεια.
Σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο Ομιλος της UG ξεκίνησε το 2023 από δεινή οικονομική θέση. Μέχρι τον περασμένο μήνα (Ιούνιο) η άμεση κρίση είχε περάσει, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Διότι ο Ομιλος δεν δημιουργεί πλέον ικανές ελεύθερες ταμειακές ροές για την εξόφληση των υποχρεώσεών του και η αποπληρωμή του δυσθεώρητου χρέους του μοιάζει ανέφικτη, εκτός κι αν αποφασίσει να πουλήσει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητές του. Αλλωστε, η ίδια η δραστηριότητα του Ομίλου απαιτεί συνεχείς επενδύσεις, οπότε τα όποια κέρδη του μετατρέπονται, σε μεγάλο βαθμό, σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Αυτό έχει ως συνέπεια, οι ελεύθερες ταμειακές ροές για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του από τα ομολογιακά που έχει συνάψει να περιορίζονται. Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, τα τελευταία χρόνια, τα EBITDA της UG μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ήταν περίπου ίσα με τα έξοδα για τόκους.
Η αναχρηματοδότηση
Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς καινούργια για τη United, αφού πρόβλημα με την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της είχε προκύψει και στο παρελθόν. Τότε, όμως, κατέφυγε στη λύση της αναχρηματοδότησης. Εξέδωσε δηλαδή νέα ομόλογα για να αποπληρώσει τα παλιά.
Ομως, με τη σημαντική αύξηση που έχουν σημειώσει τα επιτόκια τους τελευταίους 12 μήνες, η τακτική αυτή κρίνεται επισφαλής (μπορεί και να μην είναι πλέον βιώσιμη). Κι αυτό διότι τα νέα ομόλογα μπορεί να έχουν υψηλότερα επιτόκια από εκείνα των παλιών, τα οποία μπορούν βυθίσουν τον Ομιλο πιο βαθιά σε ζημίες. Επίσης, θεωρείται πιθανό ότι θα απαιτούνταν υψηλότερες ταμειακές ροές από εκείνες που μπορεί να δημιουργήσει.
Για να καλύψει τις μελλοντικές αποπληρωμές, ο Ομιλος προχώρησε στη ρευστοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, ενώ θα πρέπει να πουλήσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, το 2022, η United Group, όρισε την Goldman Sachs ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο των πύργων κινητής τηλεφωνίας. Μια κίνηση που είχε ως στόχο την ενίσχυση της θέσης της στο κομμάτι της ρευστότητας και την αποπληρωμή ομολογιών ύψους 1,1 δισ. ευρώ που λήγουν το 2024 και το 2025.
Τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε συμφωνία ύψους 1,22 δισ. ευρώ για την πώληση 4.800 πύργων στην εταιρεία Tawal, θυγατρική του ομίλου Saudi Telecom. Σύμφωνα με το deal, η σαουδαραβική Tawal αποκτά από τη UG το 100% των υποδομών κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία (TowerCo).
Η άμεση κρίση ρευστότητας αποφεύχθηκε. Ωστόσο, δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η United Group σε επίπεδο επενδύσεων, αλλά και του ανταγωνισμού, τα εν λόγω κεφάλαια εκτιμάται ότι δύσκολα θα δεσμευθούν στο σύνολό τους για την αποπληρωμή των ομολόγων του 2024 και του 2025. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν και πάλι συνθήκες πίεσης για τη ρευστότητα του Ομίλου.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Το double στα κέρδη της Βενέτης και τι φέρνει η εξαγορά των Παγωτών Δωδώνη
Η Βενέτης με τα… χίλια πρόσωπα και η νέα σελίδα στην 76χρονη ιστορία της πιο γνωστής αλυσίδας αρτοποιίας στη χώρα
Με ποιες αγορές φλερτάρει ο Σκλαβενίτης – To roadmap για τις νέες υποδομές
Oι μπίζνες του ομίλου Σκλαβενίτης στο real estate – Πού εστιάζει σε Ελλάδα και Κύπρο – Τα σχέδια επέκτασης στην Κεντρική Ευρώπη
Ανατροπή στα αποτελέσματα εννεαμήνου για την AS Company με αύξηση πωλήσεων
O δείκτης EBIDTA για την AS Company διαμορφώνεται στο 19,4% επί των πωλήσεων
Κωτσόβολος: Restart με νέα επωνυμία – Η αλλαγή που φέρνει η ΔΕΗ
Αλλαγή σελίδας μετά από 19 χρόνια για την αλυσίδα Κωτσόβολος – Οι προσθήκες και οι τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας
«Ευρώπη Holdings» το νέο όνομα της Κλουκίνας- Λάππας
Η νέα επωνυμία της Κλουκίνας Λάππας θα ισχύει από τις 25 Νοεμβρίου
Ομολογιακό δάνειο 19 εκατ. ευρώ για εξαγορές - Οι κλάδοι ενδιαφέροντος για την Quality & Reliability
Η Quality & Reliability έχει έρθει σε πρώιμες επαφές με κάποιες εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους ή του συνόλου των μετοχών τους
Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Το ωράριο που προτείνει για την εορταστική περίοδο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Black Friday με… «εγγύηση χαμηλότερης τιμής» από τα Public
Η νέα υπηρεσία από τα Public που μετατρέπει τις προσφορές σε μια «σίγουρη» αγοραστική εμπειρία
Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων
«Μέλημά μας η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και η προστασία των καταναλωτών«, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
ΤΧΣ: Αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και βιώσιμη ανάπτυξη τα ορόσημα του 2023
Τι αναφέρουν στελέχη του ΤΧΣ για τη στρατηγική το 2023