«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε δήμους, επέκταση αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε πάνω από 2.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από ιδιώτες αλλά και ένα νέο μοντέλο αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με την τοποθέτηση των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία αρχίζουν να τρέχουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον χάρτη των ακινήτων.
Ακίνητα: Ποια μπαίνουν στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:
Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Το φθινόπωρο, ενδεχομένως πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των δήμων οι οποίοι έχουν υποβάλει ενστάσεις αντιδρώντας στις αυξήσεις των τιμών ζώνης των ακινήτων που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ειδική ομάδα εργασίας ολοκληρώνει τον έλεγχο των αιτήσεων – ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας. Στις περιοχές όπου η αρμόδια επιτροπή διαπιστώσει υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών ζώνης, ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στις τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το αντικειμενικό σύστημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων καλύπτει το 98,5% της χώρας. Απομένουν ακόμη να ενταχθούν άλλες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που προχωράει το έργο της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος.
«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου». Από την 1η Νοεμβρίου 2023 οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτου θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου». Η νέα εφαρμογή e-Μεταβίβαση λειτουργεί πιλοτικά αλλά έχει «δεχθεί» ελάχιστες μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και να «φορτωθούν» στην πλατφόρμα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου. Σημειώνεται ότι το νέο σύστημα αφορά αποκλειστικά συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων επί εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο.
Καταπατημένα ακίνητα: Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα από το φθινόπωρο να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας και σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ τον μήνα. Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο με την έκδοση σε πρώτη φάση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων και την ενεργοποίηση στη συνέχεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από τους πολίτες και θα δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε δημόσιο ακίνητο για το οποίο κατατίθεται αίτηση για την εξαγορά του.
Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών: Τους πρώτους μήνες του 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις μεταβολές των εμπορικών τιμών. Το σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα