
Με την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απετράπη η πρόκληση σοβαρής περιβαλλοντικής ζημίας από τη διαφυγή-διαρροή επικινδύνων αποβλήτων του εργοστασίου DENVER SLOPS AEBE.
Γεγονός, που προκλήθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη, δασική περιοχή της Μάνδρας και επεκτάθηκε στο χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, στο Δήμο Τανάγρας ΔΕ Δερβενοχωρίων, ΠΕ Βοιωτίας.
ΥΠΕΝ: Συστάσεις για τον μετριασμό της συσσώρευσης ρύπων λόγω καύσωνα
Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ελήφθησαν, εγκαίρως, μέτρα, που οδήγησαν στην άντληση, 11,4 τόνων υγρού κλάσματος υδρογονανθράκων (όξινες πίσσες), που είχε διαφύγει, σε υγρή μορφή, σε παρακείμενο ρέμα.
Τα μέτρα
Ειδικότερα, στα άμεσα μέτρα πρόληψης επέκτασης της περιβαλλοντικής ζημίας συμπεριλαμβάνονται:
1. Η άμεση διακοπή της διαρροής των υδρογονανθράκων (αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ορυκτελαίων, πίσσας και άλλων υδρογονανθράκων) της DENVER SLOPS ΑΒΕΕ εκτός του γηπέδου της.
2. Η συλλογή, η διαχείριση και η διάθεση των υδρογονανθράκων (αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ορυκτελαίων, πίσσας και άλλων υδρογονανθράκων) που έχουν διαρρεύσει, σε υγρή και στερεή μορφή, εντός και εκτός του γηπέδου της DENVER SLOPS ΑΒΕΕ, καθώς και στο ρέμα.
3. Η συλλογή, διαχείριση και διάθεση του εδάφους που έχει ρυπανθεί από τα απόβλητα που διέρρευσαν.
4. Ο καθαρισμός των πρανών και του πυθμένα του ρέματος από τους υδρογονάνθρακες (απόβλητα λιπαντικών ελαίων, ορυκτελαίων, πίσσας και άλλων υδρογονανθράκων) που διέρρευσαν.
5. Η συλλογή, η διαχείριση και η διάθεση των υδρογονανθράκων (αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, ορυκτελαίων, πίσσας και άλλων υδρογονανθράκων) που έχουν αποθηκευτεί στην ανοικτή και μη στεγανή δεξαμενή, που εντοπίστηκε εντός του γηπέδου της DENVER SLOPS ΑΒΕΕ.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών, ΣΥΓΑΠΕΖ) κινήθηκαν ταχύτατα, διενεργώντας αυτοψία, στις 21 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις των εργοστασίων DENVER SLOPS AEBE και ΕCORECOVERY Α.Ε. στον Δήμο Τανάγρας – Δερβενοχώρια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει προκληθεί περιβαλλοντική ζημιά, μετά την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στην περιοχή από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου 2023.
Η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρίθηκε αναγκαία για την αποτροπή σημαντικής περιβαλλοντικής ζημιάς και την αντιμετώπιση κινδύνου αναζωπύρωσης της πρόσφατης πυρκαγιάς, λόγω των εξαιρετικά εύφλεκτων υλικών.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική